Perinne jatkuu Pimiässä

Kirsi Pimiä nimitettiin sisäministeriön uudeksi kansliapäälliköksi. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kirsi Pimiän nimittäminen sisäministeriön kansliapäälliköksi todistaa väkevästi sen, että poliittiset virkanimitykset ovat maan tapa eikä se siitä muuksi muutu, vaikka nimityksiä kuinka paheksuttaisiin.

Pimiästä tuli kansliapäällikkö käytännössä sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) päätöksellä. Kirsi Pimiä on työskennellyt muun muassa oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) erityisavustajana ja lainsäädäntösihteerinä vihreiden eduskuntaryhmässä.

Eli vihreä ministeri valitsi vihreän kansliapäällikön. Ei siinä sen kummempaa. Paitsi että tällä päätöksellä vihreät vesittää kaiken sen kritiikin, mitä he ovat poliittisista virkanimityksistä aiemmin lausuneet. Varapuheenjohtaja-aikoinaan vuonna 2016 Ohisalo totesi Uuden Suomen haastattelussa, että poliittiset virkanimitykset ovat ongelma. Ehkä ovat silloin, kun istuu oppositiossa. Vaan kun ollaan hallituksessa ja tekemässä itse päätöksiä, ongelmaa ei enää olekaan.

”Älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon”, voisi vihreiden touhua sivusta seuraava tuumata.

Vihreät ei ole sen huonompi eikä parempi kuin muutkaan. Pimiän edeltäjän, kokoomustaustaisen Ilkka Salmen valitsi kansliapäälliköksi kokoomuslainen ministeri Kai Mykkänen. Kansliapäällikkö vaihtui kuten hallitusvalta: vihreät sisään, kokoomus ulos.

Sosiaali- ja terveysministeriöön valittiin demaritaustainen Kirsi Varhila vasemmistolaisen ministerin Aino-Kaisa Pekosen päätöksellä. Valtasuhteiden siirto noudatteli eduskuntavaalien tulosta tässäkin: vasen sisään, oikea ulos.

Myös keskusta osaa tämän pelin, ja vieläpä niin, että temput tehdään, vaikka istuttaisiin samassa hallituksessa. Keskusta junaili Kelan pääjohtajaksi kärkiehdokkaiden takaa Outi Antilan. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja, entinen demarikansanedustaja Hanna Tainio jäi kakkoseksi.

Jos poliittiset virkanimitykset eivät ole ongelma, virkakausien kesto voi sitä ollakin. Ehkäpä Ilkka Salmen valinnan aikaan kesällä 2018 oli oletus, että kokoomus jatkaa hallituksessa vaalien jälkeen. Kun ei jatkanut, Salmelle löytyi merkittävä virka Brysselistä. Myös Pimiän virkakausi jatkuu seuraavien vaalien yli. Vaan saapa nähdä, jatkuuko, jos Suomeen saadaan perussuomalainen sisäministeri.

Toivottavasti poliittinen hiekkalaatikkoleikki unohdetaan edes silloin, kun valtiovarainministeriöön valitaan uusi ykkösvirkamies. Martti Hetemäellä aivan kuten hänen seuraajallaankin on niin suuri vastuu talousjärjen äänenkäyttäjänä, että siihen tarvitaan asiantuntemusta ja ymmärrystä yli puoluerajojen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.