Kurkkaan dekkarin ratkaisun kirjan lopusta

Anne Honkanen

Aikuisten lukudiplomin ensimmäinen kirja, Jane Harperin dekkari , on jo käytännössä luettu. Käytännössä tarkoittaa, että tiedän, kuka murhaaja on, vaikka kirjaa on jäljellä noin parikymmentä sivua. Tyypilliseen tapaani en malttanut mieltäni, vaan kävin kurkkaamassa ratkaisun ennen kuin olen päässyt teoksen loppuun. Teen niin lähes jokaisessa lukemassani dekkarissa.

Tavasta voi tietysti syyttää vain malttamatonta luonnettani, mutta yritän vakuuttaa, että syyt ovat myös terveydelliset: vatsani ei kestä lopun jännittävimpiä käänteitä. Kun tietää ratkaisun, voi lukea dekkarin loppuun huolettomin mielin.

Luen kuitenkin loppuun dekkarit, joiden ratkaisunkin tiedän. Yleensä lopuissa on jotain muutakin palkitsevaa kuin murhamysteerin ratkaisu: lupaus jatkosta, sivujuonen paketointi tai vain tunne siitä, että ”hei, kaikki on taas hyvin maailmassa”.

Sain Jane Harperin dekkarin kiitokseksi Lahden kirjastolta, kun haastoin heidät reilu vuosi sitten luomaan aikuisillekin lukudiplomin. Lahja osui oikeaan, sillä pidän dekkareista.

Jane Harper oli kuitenkin ihan uusi tuttavuus. Australialaisen kirjailijan Kuiva kausi avaa dekkarisarjan, jossa päähenkilönä on liittovaltion agentti Aaron Falk.

Kuivan kauden voi sanoa olevan ajankohtaisen, sillä se sijoittuu kuivuudessa kärvistelevään pikkukaupunkiin Victoriassa. Samassa osavaltiossahan ovat maastopalot riehuneet oikeastikin tänä talvena erityisen voimakkaina.

Dekkarin sijoittuminen Australiaan oli virkistävää, samoin kuin se, että pääsankari oli kuvattu melko inhimillisenä hahmona. Muuten dekkari etenee aika perinteisesti omassa genressään.

Lahden kirjaston aikuisten lukudiplomi laajeni tänä vuonna kaikkiin Päijät-Hämeen kirjastoihin.

Tämänvuotiseen diplomiin kuuluvat kirjat paljastettiin gaalamenoin tammikuun alussa. Kirjat olivat gaalassa pöydällä, joka oli peitetty kankaalla. Kun kirjastovirkailijat lopulta vetivät kankaan pois, alkoi pöydän ympärillä valtava kuhina. Selvästikin aikuisten lukudiplomilla on tilausta!

Uudessa lukudiplomissa on saman verran kirjakategorioita kuin ensimmäisessä aikuisten diplomissa, joka lanseerattiin reilu vuosi sitten. 14 kategoriasta on helppo löytää kymmenen sellaista kategoriaa, jotka ovat mieleen. Lukudiplomin ideahan on, että lukee kymmenen kirjaa vuoden aikana siten, että jokainen kirjoista on eri kategoriasta. Luetut kirjat voi merkitä lomakkeeseen, jonka voi palauttaa kirjastoon. Urakasta saa virallisen lukudiplomin.

Lukudiplomin kategoriat ovat uudistuneet ensimmäiseen diplomiin verrattuna. On sarjakuvaa, sota-aihetta, huumoria ja tietokirjallisuutta omissa kategorioissaan. Uudistuneet kategoriat vastaavat varmaan laajasti lukijoiden tarpeisiin.

Meille pölyttyneiden klassikoidenkin ystäville löytyy aika monesta kategoriasta sopivaa luettavaa: jos ei vielä ole lukenut vaikkapa Virginia Woolfin, nyt siihen on tilaisuus.

Seuraavaksi tartun Tiiliskiviä-kategorian opukseen. Kate Atkinson on lempikirjailijoitani, joten odotukset -romaania kohtaan ovat kovat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 5. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 6. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 7. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 8. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 9. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 10. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 11. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 12. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 13. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 14. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan
 15. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.