Kurkkaan dekkarin ratkaisun kirjan lopusta

Anne Honkanen

Aikuisten lukudiplomin ensimmäinen kirja, Jane Harperin dekkari , on jo käytännössä luettu. Käytännössä tarkoittaa, että tiedän, kuka murhaaja on, vaikka kirjaa on jäljellä noin parikymmentä sivua. Tyypilliseen tapaani en malttanut mieltäni, vaan kävin kurkkaamassa ratkaisun ennen kuin olen päässyt teoksen loppuun. Teen niin lähes jokaisessa lukemassani dekkarissa.

Tavasta voi tietysti syyttää vain malttamatonta luonnettani, mutta yritän vakuuttaa, että syyt ovat myös terveydelliset: vatsani ei kestä lopun jännittävimpiä käänteitä. Kun tietää ratkaisun, voi lukea dekkarin loppuun huolettomin mielin.

Luen kuitenkin loppuun dekkarit, joiden ratkaisunkin tiedän. Yleensä lopuissa on jotain muutakin palkitsevaa kuin murhamysteerin ratkaisu: lupaus jatkosta, sivujuonen paketointi tai vain tunne siitä, että ”hei, kaikki on taas hyvin maailmassa”.

Sain Jane Harperin dekkarin kiitokseksi Lahden kirjastolta, kun haastoin heidät reilu vuosi sitten luomaan aikuisillekin lukudiplomin. Lahja osui oikeaan, sillä pidän dekkareista.

Jane Harper oli kuitenkin ihan uusi tuttavuus. Australialaisen kirjailijan Kuiva kausi avaa dekkarisarjan, jossa päähenkilönä on liittovaltion agentti Aaron Falk.

Kuivan kauden voi sanoa olevan ajankohtaisen, sillä se sijoittuu kuivuudessa kärvistelevään pikkukaupunkiin Victoriassa. Samassa osavaltiossahan ovat maastopalot riehuneet oikeastikin tänä talvena erityisen voimakkaina.

Dekkarin sijoittuminen Australiaan oli virkistävää, samoin kuin se, että pääsankari oli kuvattu melko inhimillisenä hahmona. Muuten dekkari etenee aika perinteisesti omassa genressään.

Lahden kirjaston aikuisten lukudiplomi laajeni tänä vuonna kaikkiin Päijät-Hämeen kirjastoihin.

Tämänvuotiseen diplomiin kuuluvat kirjat paljastettiin gaalamenoin tammikuun alussa. Kirjat olivat gaalassa pöydällä, joka oli peitetty kankaalla. Kun kirjastovirkailijat lopulta vetivät kankaan pois, alkoi pöydän ympärillä valtava kuhina. Selvästikin aikuisten lukudiplomilla on tilausta!

Uudessa lukudiplomissa on saman verran kirjakategorioita kuin ensimmäisessä aikuisten diplomissa, joka lanseerattiin reilu vuosi sitten. 14 kategoriasta on helppo löytää kymmenen sellaista kategoriaa, jotka ovat mieleen. Lukudiplomin ideahan on, että lukee kymmenen kirjaa vuoden aikana siten, että jokainen kirjoista on eri kategoriasta. Luetut kirjat voi merkitä lomakkeeseen, jonka voi palauttaa kirjastoon. Urakasta saa virallisen lukudiplomin.

Lukudiplomin kategoriat ovat uudistuneet ensimmäiseen diplomiin verrattuna. On sarjakuvaa, sota-aihetta, huumoria ja tietokirjallisuutta omissa kategorioissaan. Uudistuneet kategoriat vastaavat varmaan laajasti lukijoiden tarpeisiin.

Meille pölyttyneiden klassikoidenkin ystäville löytyy aika monesta kategoriasta sopivaa luettavaa: jos ei vielä ole lukenut vaikkapa Virginia Woolfin, nyt siihen on tilaisuus.

Seuraavaksi tartun Tiiliskiviä-kategorian opukseen. Kate Atkinson on lempikirjailijoitani, joten odotukset -romaania kohtaan ovat kovat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 2. Nyt pitää tehostaa pintojen putsausta – lue siivousvinkit virusten karkotukseen
 3. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 4. Videokonsertti: Katso ja kuuntele Sinfonia Lahden konsertti tästä
 5. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 6. Uskaltaako kotiinsa tilata nyt siivoojaa? Lahtelainen siivousalan yrittäjä kertoo, miten vastuullinen epidemiasiivoaja toimii
 7. Yle: Pankin työntekijä tunnusti kavaltaneensa lähemmäs miljoonan
 8. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 9. Järvien vedenpinnat ajankohtaan nähden ylhäällä Hämeessä, samoin pohjaveden tasot
 10. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 11. Iisalmen Sanomat: Itä-Suomen avi otti valvontaansa Attendon hoivakodin, jossa kahdeksan vanhusta kuoli koronaan
 12. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 13. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 14. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 15. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.