Laiskuus on kumottu, syyt ovat toisaalla

Hanna Myyrä

Kaikilla, joita on syytetty laiskuudesta, on syytä juhlaan. Amerikkalaispsykologi on todennut, että laiskuutta ei ole, vaan ihmisillä on muita syitä siihen, että toimeen ei tule ryhdyttyä (HS 14.1.). Jos viivyttelee tekemisen aloittamista, kannattaa siten pohtia syitä siihen, mistä oikeasti kiikastaa.

Jos esimerkiksi imuriin ei tee mieli tarttua, koska homma on tylsää, voi käyttää tovin sen pohtimiseen, miksi se tuntuu tylsältä.

Jos ei siitä huolimatta pysty vakuuttamaan itseään siitä, että imurointi olisikin tosiasiassa mielenkiintoista, voi todeta, että tylsyys on tunne eikä imurointi tai elämä yleensäkään ole pelkkää tunteiden mukaan toimimista. Asioita on usein pakko hoitaa, vaikka ne eivät innostaisi yhtään.

Syitä viivyttelyyn on useita. Ensinnäkin syynä voi olla pelko siitä, ettei suoriudu niin hyvin kuin haluaisi. Jos on kunnianhimoinen ja haluaa hoitaa hommansa aina hyvin, kynnys aloittamiseen voi olla liian korkealla. Veikkaan, että moni pro gradu -työ on kaatunut tähän.

Toisaalta tekemisen alkuun ei ehkä päästä siksi, ettei tiedetä, mistä aloittaa. Se on varmasti tuttua kenelle tahansa. Silloin kannattaa laatia tehtävälista ja aloittaa edes jostakin.

Tällaista kannattaa soveltaa esimerkiksi muuttourakan edessä. Muutin 2,5 vuotta sitten omakotitalosta puolet pienempään kerrostaloasuntoon, jossa ei ole vaatehuonetta ja entisen ison varaston tilalla on pieni vinttihäkki. Ilman päiväntarkkaa toimintasuunnitelmaa muutto olisi jäänyt tekemättä.

Pienemmässä mittakaavassa listan laatimista voi soveltaa siivouk­seen. Urakka kannattaa pilkkoa hallittavissa oleviin osiin, jos ­kaaos on päässyt pahaksi. Norsukin syödään vain pala kerrallaan.

Aloittamisen lykkääminen voi johtua myös motivaation puutteesta: tekemisen lopputulos ei ole riittävän houkutteleva.

Se, että tekeminen palkitsee tavalla tai toisella, on usein hyvä syy päästä liikkeelle ja saada asiat tehdyiksi.

Mutta edes motivaatio ei riitä, vaan valmentavan johtamisen asian­tuntijat puhuvat volitiosta. Volitio on toimeenpanon taitoa, ja koska se on taitoa, sitä voi myös kehittää.

Volition puutetta ilmenee työelämässä esimerkiksi siten, että uuteen projektiin lähdetään innostuneina, mutta vähitellen into hiipuu ja tavoitteet jäävät saavuttamatta. Volitiota tarvitaan siihen, että työvire saadaan pidettyä yllä ja että se saadaan suunnattua oikeisiin asioihin.

Epälaiska ihminen saa siten tartuttua imuriin, kun on päätellyt, että kykenee imuroimaan riittävän hyvin, havaitsee, että imurointi on siivouksen tehtävälistalla seuraavana ja on myös motivoitunut työn lopputuloksesta, siis siitä, ettei hiekka enää ratise jalkojen alla.

Sen jälkeen vain volitiota peliin, ja työ hoidetaan kerralla loppuun saakka. Itse sovellan tarvittaessa sitaattia opuksesta : ”Aloittamaton työ se kauimmin kestää”.

Harva asia nimittäin rassaa yhtä paljon kuin tylsän tuntuinen tehtävä, joka on pakko hoitaa, mutta jonka aloittaminen herkästi lykkääntyy, kun eteen osuu jotakin kiinnostavampaa. Laiskuus olisi tälle mutkikkaalle ongelmavyyhdille liian yksioikoinen selitys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 8. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 9. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 10. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 11. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 12. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 13. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 14. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 15. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.