Laiskuus on kumottu, syyt ovat toisaalla

Hanna Myyrä

Kaikilla, joita on syytetty laiskuudesta, on syytä juhlaan. Amerikkalaispsykologi on todennut, että laiskuutta ei ole, vaan ihmisillä on muita syitä siihen, että toimeen ei tule ryhdyttyä (HS 14.1.). Jos viivyttelee tekemisen aloittamista, kannattaa siten pohtia syitä siihen, mistä oikeasti kiikastaa.

Jos esimerkiksi imuriin ei tee mieli tarttua, koska homma on tylsää, voi käyttää tovin sen pohtimiseen, miksi se tuntuu tylsältä.

Jos ei siitä huolimatta pysty vakuuttamaan itseään siitä, että imurointi olisikin tosiasiassa mielenkiintoista, voi todeta, että tylsyys on tunne eikä imurointi tai elämä yleensäkään ole pelkkää tunteiden mukaan toimimista. Asioita on usein pakko hoitaa, vaikka ne eivät innostaisi yhtään.

Syitä viivyttelyyn on useita. Ensinnäkin syynä voi olla pelko siitä, ettei suoriudu niin hyvin kuin haluaisi. Jos on kunnianhimoinen ja haluaa hoitaa hommansa aina hyvin, kynnys aloittamiseen voi olla liian korkealla. Veikkaan, että moni pro gradu -työ on kaatunut tähän.

Toisaalta tekemisen alkuun ei ehkä päästä siksi, ettei tiedetä, mistä aloittaa. Se on varmasti tuttua kenelle tahansa. Silloin kannattaa laatia tehtävälista ja aloittaa edes jostakin.

Tällaista kannattaa soveltaa esimerkiksi muuttourakan edessä. Muutin 2,5 vuotta sitten omakotitalosta puolet pienempään kerrostaloasuntoon, jossa ei ole vaatehuonetta ja entisen ison varaston tilalla on pieni vinttihäkki. Ilman päiväntarkkaa toimintasuunnitelmaa muutto olisi jäänyt tekemättä.

Pienemmässä mittakaavassa listan laatimista voi soveltaa siivouk­seen. Urakka kannattaa pilkkoa hallittavissa oleviin osiin, jos ­kaaos on päässyt pahaksi. Norsukin syödään vain pala kerrallaan.

Aloittamisen lykkääminen voi johtua myös motivaation puutteesta: tekemisen lopputulos ei ole riittävän houkutteleva.

Se, että tekeminen palkitsee tavalla tai toisella, on usein hyvä syy päästä liikkeelle ja saada asiat tehdyiksi.

Mutta edes motivaatio ei riitä, vaan valmentavan johtamisen asian­tuntijat puhuvat volitiosta. Volitio on toimeenpanon taitoa, ja koska se on taitoa, sitä voi myös kehittää.

Volition puutetta ilmenee työelämässä esimerkiksi siten, että uuteen projektiin lähdetään innostuneina, mutta vähitellen into hiipuu ja tavoitteet jäävät saavuttamatta. Volitiota tarvitaan siihen, että työvire saadaan pidettyä yllä ja että se saadaan suunnattua oikeisiin asioihin.

Epälaiska ihminen saa siten tartuttua imuriin, kun on päätellyt, että kykenee imuroimaan riittävän hyvin, havaitsee, että imurointi on siivouksen tehtävälistalla seuraavana ja on myös motivoitunut työn lopputuloksesta, siis siitä, ettei hiekka enää ratise jalkojen alla.

Sen jälkeen vain volitiota peliin, ja työ hoidetaan kerralla loppuun saakka. Itse sovellan tarvittaessa sitaattia opuksesta : ”Aloittamaton työ se kauimmin kestää”.

Harva asia nimittäin rassaa yhtä paljon kuin tylsän tuntuinen tehtävä, joka on pakko hoitaa, mutta jonka aloittaminen herkästi lykkääntyy, kun eteen osuu jotakin kiinnostavampaa. Laiskuus olisi tälle mutkikkaalle ongelmavyyhdille liian yksioikoinen selitys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 2. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 3. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 4. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 5. Lahden taloyhtiöiden siivoussopimukset on pidetty korona-aikana ennallaan, "siivousta kohdennettu kriittisiin kohtiin"
 6. "Söin väkisin, vaikka ei ollut nälkä eikä tehnyt mieli" – Henriikka Pitkänen, 33, opetteli personal trainerin avulla uudet ruokailutottumukset, laihtui ja rakastui amerikkalaiseen jalkapalloon
 7. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 8. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 9. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 10. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 11. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 12. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 13. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa
 14. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"
 15. Korona kiusaa matkailun ystäviä – viisi vinkkiä matkakuumeen lievitykseen

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.