Vaihtoehtoja enää kaksi

Isot voimalainvestoinnit ovat auttaneet Lahti Energiaa kasvattamaan liikevaihtoaan, mutta myös lisänneet yhtiön velkataakkaa. Sami Kuusivirta

Lahdessa kohuttiin syksyllä kaupunkikonsernin merkittävimmän yhtiön Lahti Energian omistuspoliittista tulevaisuutta kartoittaneesta konsulttiselvityksestä. Se teetettiin, koska yhtiö on kaupungille huomattava omaisuuserä ja tulonlähde, mutta myös iso taloudellinen riski.

Omistaja-arvon kehittymisen kannalta huonoimpana ratkaisuna konsultit pitivät nykyisen menon jatkamista. Rivien välistä oli luettavissa, että kaupungin ei uskottu Lahti Energian ainoana omistajana pystyvän pitämään omistuksestaan tarpeeksi hyvää huolta yhä vaativammaksi käyvässä kilpailuympäristössä. Iso velkataakkakin epäilyttää.

Pian selvityksen tultua julki kävi selväksi, että päättäjät eivät ole valmiita luopumaan Lahti Energiasta ainakaan kokonaan. Yhtiöstä on 30 vuodessa kasvanut kaupungille luotettava tulon-lähde, jonka tasaisen varmasti tuottamalla osinkovirralla on voitu hillitä enimpiä veronkorotustarpeita. Yhtiöstä luopumisen on myös pelätty, eikä välttämättä aiheetta, johtavan koviin hinnankorotuksiin.

Talven mittaan omistuspoliittisia vaihtoehtoja on kaupungintaloilla karsittu pienessä piirissä kahteen. Niistä valtuuston on määrä valita paras etenemissuunta keväämmällä. Päällimmäiseksi on nostettu vähemmistöosuuden myyminen ulkopuoliselle kumppanille. Sellainen voisi tuoda yhtiöön lisää alan osaamista ja auttaa varmistamaan suotuisan tuloskehityksen ilman, että kaupunki joutuisi tinkimään liikaa määräysvallastaan. Kumppani myös jakaisi velkariskit.

Toinen vaihtoehto on yhdistää Lahti Energia Lahti Aquan ja Päijät-Hämeen Jätehuollon kanssa. Fuusio voisi edistää palvelujen ja liiketoimintojen kehittämistä kiertotaloudessa.

Kun vaihtoehtoja esiteltiin valtuutetuille keskiviikkona, vähemmistöosuuden myynti sai osakseen tiukkaa kritiikkiä. Kaupungin heikko taloudellinen tilanne voi silti lisätä poliitikkojen kiinnostusta sitä kohtaan. Vaikka yhtiöstä myytäisiin vain kolmannes, kauppasumma voi kohota houkuttelevan suureksi. Ostajaehdokkaista tuskin olisi pulaa nollakorkojen aikana.

Kumppanuutta harkittaessa on olennaista arvioida, tuottaisiko ratkaisu kaupungille suurempaa lisäarvoa kuin Lahti Ener-gian pitäminen täysin omissa käsissä. Ratkaisua puoltaa, jos yhtiön tulos saadaan kumppanin avulla nostetuksi niin korkealle, että siitä riittää kaupungin pussiin vähintään yhtä paljon – tai mieluiten enemmän – kuin tänä päivänä.

Yhtä olennaista on miettiä tarkasti, miten myyntivoitto hyödynnetään. Rahat pitäisi saada poikimaan lisää, sillä lyhytnäköisintä olisi tuhlata ne jokapäiväisiin menoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustartunnan saanut nainen on ollut kontaktissa kahteen ihmiseen Suomessa, molemmat tavoitettu
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Kisatapahtumien välissä voi nauttia teatterista tai osallistua tiedetyöpajaan – näin Salpausselän kisat uudisti oheisohjelmaansa
 4. LASB pääsee aloittamaan uuden kauden puhtaalta pöydältä
 5. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 6. Dartsin vakava ammattivaiva säikäytti, mutta ei pysäyttänyt vääksyläistä Marko Kanteletta
 7. Riitapukariaan Orimattilassa puukottaneen tuomio aleni, hovioikeus ei pitänyt tekoa tapon yrityksenä
 8. Vaihtopenkki: Palloliiton KuPS-vyyhti on likainen, mutta tuskin tahraa Lahden mainetta
 9. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 10. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 11. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 12. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 13. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 14. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 15. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.