Vaihtoehtoja enää kaksi

Isot voimalainvestoinnit ovat auttaneet Lahti Energiaa kasvattamaan liikevaihtoaan, mutta myös lisänneet yhtiön velkataakkaa. Sami Kuusivirta

Lahdessa kohuttiin syksyllä kaupunkikonsernin merkittävimmän yhtiön Lahti Energian omistuspoliittista tulevaisuutta kartoittaneesta konsulttiselvityksestä. Se teetettiin, koska yhtiö on kaupungille huomattava omaisuuserä ja tulonlähde, mutta myös iso taloudellinen riski.

Omistaja-arvon kehittymisen kannalta huonoimpana ratkaisuna konsultit pitivät nykyisen menon jatkamista. Rivien välistä oli luettavissa, että kaupungin ei uskottu Lahti Energian ainoana omistajana pystyvän pitämään omistuksestaan tarpeeksi hyvää huolta yhä vaativammaksi käyvässä kilpailuympäristössä. Iso velkataakkakin epäilyttää.

Pian selvityksen tultua julki kävi selväksi, että päättäjät eivät ole valmiita luopumaan Lahti Energiasta ainakaan kokonaan. Yhtiöstä on 30 vuodessa kasvanut kaupungille luotettava tulon-lähde, jonka tasaisen varmasti tuottamalla osinkovirralla on voitu hillitä enimpiä veronkorotustarpeita. Yhtiöstä luopumisen on myös pelätty, eikä välttämättä aiheetta, johtavan koviin hinnankorotuksiin.

Talven mittaan omistuspoliittisia vaihtoehtoja on kaupungintaloilla karsittu pienessä piirissä kahteen. Niistä valtuuston on määrä valita paras etenemissuunta keväämmällä. Päällimmäiseksi on nostettu vähemmistöosuuden myyminen ulkopuoliselle kumppanille. Sellainen voisi tuoda yhtiöön lisää alan osaamista ja auttaa varmistamaan suotuisan tuloskehityksen ilman, että kaupunki joutuisi tinkimään liikaa määräysvallastaan. Kumppani myös jakaisi velkariskit.

Toinen vaihtoehto on yhdistää Lahti Energia Lahti Aquan ja Päijät-Hämeen Jätehuollon kanssa. Fuusio voisi edistää palvelujen ja liiketoimintojen kehittämistä kiertotaloudessa.

Kun vaihtoehtoja esiteltiin valtuutetuille keskiviikkona, vähemmistöosuuden myynti sai osakseen tiukkaa kritiikkiä. Kaupungin heikko taloudellinen tilanne voi silti lisätä poliitikkojen kiinnostusta sitä kohtaan. Vaikka yhtiöstä myytäisiin vain kolmannes, kauppasumma voi kohota houkuttelevan suureksi. Ostajaehdokkaista tuskin olisi pulaa nollakorkojen aikana.

Kumppanuutta harkittaessa on olennaista arvioida, tuottaisiko ratkaisu kaupungille suurempaa lisäarvoa kuin Lahti Ener-gian pitäminen täysin omissa käsissä. Ratkaisua puoltaa, jos yhtiön tulos saadaan kumppanin avulla nostetuksi niin korkealle, että siitä riittää kaupungin pussiin vähintään yhtä paljon – tai mieluiten enemmän – kuin tänä päivänä.

Yhtä olennaista on miettiä tarkasti, miten myyntivoitto hyödynnetään. Rahat pitäisi saada poikimaan lisää, sillä lyhytnäköisintä olisi tuhlata ne jokapäiväisiin menoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 2. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 3. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 4. Lahden taloyhtiöiden siivoussopimukset on pidetty korona-aikana ennallaan, "siivousta kohdennettu kriittisiin kohtiin"
 5. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 6. Yön uutiskooste: Henkilöauto upposi jäihin Ilomantsissa ja kahden henkilön epäillään hukkuneen
 7. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 8. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 9. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 10. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 11. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 12. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 13. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa
 14. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"
 15. Korona kiusaa matkailun ystäviä – viisi vinkkiä matkakuumeen lievitykseen

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.