Syytekynnys jää ylittymättä

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on lähtenyt koettelemaan kansanedustajan syytekynnyksen rajoja. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen teki tällä viikolla historiaa, kun hän pyysi eduskunnalta suostumusta saada asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) syytteeseen sanomisistaan. Ensimmäistä kauttaan työskentelevä Mäenpää vertasi syksyllä täysistunnossa turvapaikanhakijoita haitallisiin vieraslajeihin.

Tapaus poiki neljä rikosilmoitusta. Poliisi arvioi niitä tutkittuaan, että Mäenpäätä on syytä epäillä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Asia eteni valtakunnansyyttäjälle, joka päätti – ensimmäistä kertaa uuden perustuslakimme aikana – kysyä eduskunnalta lupaa edustajan asettamiseksi rikosvastuuseen. Koko itsenäisyytemme ajalta vastaavankaltaisia pyyntöjä tunnetaan kolme. Kaikissa aloite tuli asianomaiselta, eikä yksikään tuottanut tulosta kansanedustajien varjeltua omiaan syytteiltä.

Kaukana on tälläkin kertaa tilanne, että Mäenpää todella joutuisi vastuuseen puheistaan, saati että hänet joskus tuomittaisiin niistä. Toiviainenkin on sanonut, ettei hän välttämättä nosta syytettä, vaikka saisi siihen luvan.

Eikä lupa heltiä helposti. Kansanedustajalla on poikkeuksellisen vahva syytesuoja, mitä tulee hänen eduskunnassa pitämiin puheisiinsa. Syytteeseen asettaminen vaatisi taakseen vähintään viisi kuudesosaa eduskunnasta. Sitä ei ole luvassa, sillä puheenjohtaja Jussi Halla-aho on vahvistanut perussuomalaisten estävän luvan myöntämisen. Puolueen 39 kansanedustajaa on siihen riittävä määrä.

Halla-aho teki täten nopeasti tyhjäksi puhemies Matti Vanhasen (kesk.) toivomuksen, että kansanedustajat ottaisivat Mäenpään tapaukseen kantaa vastaan vasta sitten, kun perustuslakivaliokunta on valmistellut asian. Asetelma vertautuu Yhdysvaltain senaattiin, missä republikaanit ilmoittivat jo etukäteen estävänsä presidentti Trumpin tuomitsemisen virkarikoksista.

Halla-aho muistutti kansanedustajien nauttivan korkeaa syytesuojaa, jotta politiikkaa ei siirrettäisi eduskunnasta tuomioistuimeen. Näin pitääkin olla eritoten silloin, kun kysymys on eduskunnan seinien sisällä käytetyistä puheenvuoroista.

Toisaalta kansanedustajien, jos keiden, tulisi lainsäätäjinä muistaa, että sananvapauteen sisältyy aina olennaisena osana myös vastuun kantaminen sanomisistaan. Mäenpäältä oli vähintään vastuutonta puhua turvapaikanhakijoista eduskunnassa tavalla, joka jossain toisessa ympäristössä johtaisi helposti tuomioon kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Se oli jälleen yksi esimerkki vihanlietsonnasta, joka on lisääntynyt huolestuttavasti myös poliittisten päättäjien puheissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.