Syytekynnys jää ylittymättä

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on lähtenyt koettelemaan kansanedustajan syytekynnyksen rajoja. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen teki tällä viikolla historiaa, kun hän pyysi eduskunnalta suostumusta saada asettaa kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) syytteeseen sanomisistaan. Ensimmäistä kauttaan työskentelevä Mäenpää vertasi syksyllä täysistunnossa turvapaikanhakijoita haitallisiin vieraslajeihin.

Tapaus poiki neljä rikosilmoitusta. Poliisi arvioi niitä tutkittuaan, että Mäenpäätä on syytä epäillä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Asia eteni valtakunnansyyttäjälle, joka päätti – ensimmäistä kertaa uuden perustuslakimme aikana – kysyä eduskunnalta lupaa edustajan asettamiseksi rikosvastuuseen. Koko itsenäisyytemme ajalta vastaavankaltaisia pyyntöjä tunnetaan kolme. Kaikissa aloite tuli asianomaiselta, eikä yksikään tuottanut tulosta kansanedustajien varjeltua omiaan syytteiltä.

Kaukana on tälläkin kertaa tilanne, että Mäenpää todella joutuisi vastuuseen puheistaan, saati että hänet joskus tuomittaisiin niistä. Toiviainenkin on sanonut, ettei hän välttämättä nosta syytettä, vaikka saisi siihen luvan.

Eikä lupa heltiä helposti. Kansanedustajalla on poikkeuksellisen vahva syytesuoja, mitä tulee hänen eduskunnassa pitämiin puheisiinsa. Syytteeseen asettaminen vaatisi taakseen vähintään viisi kuudesosaa eduskunnasta. Sitä ei ole luvassa, sillä puheenjohtaja Jussi Halla-aho on vahvistanut perussuomalaisten estävän luvan myöntämisen. Puolueen 39 kansanedustajaa on siihen riittävä määrä.

Halla-aho teki täten nopeasti tyhjäksi puhemies Matti Vanhasen (kesk.) toivomuksen, että kansanedustajat ottaisivat Mäenpään tapaukseen kantaa vastaan vasta sitten, kun perustuslakivaliokunta on valmistellut asian. Asetelma vertautuu Yhdysvaltain senaattiin, missä republikaanit ilmoittivat jo etukäteen estävänsä presidentti Trumpin tuomitsemisen virkarikoksista.

Halla-aho muistutti kansanedustajien nauttivan korkeaa syytesuojaa, jotta politiikkaa ei siirrettäisi eduskunnasta tuomioistuimeen. Näin pitääkin olla eritoten silloin, kun kysymys on eduskunnan seinien sisällä käytetyistä puheenvuoroista.

Toisaalta kansanedustajien, jos keiden, tulisi lainsäätäjinä muistaa, että sananvapauteen sisältyy aina olennaisena osana myös vastuun kantaminen sanomisistaan. Mäenpäältä oli vähintään vastuutonta puhua turvapaikanhakijoista eduskunnassa tavalla, joka jossain toisessa ympäristössä johtaisi helposti tuomioon kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Se oli jälleen yksi esimerkki vihanlietsonnasta, joka on lisääntynyt huolestuttavasti myös poliittisten päättäjien puheissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.