Aloitetaan ilmastotalkoot Helsingin ruuhkista

Markus Pirttijoki

Sanna Marinin hallituksella on kova hanke meneillään. Tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt kymmenessä vuodessa. Ei sen enempää eikä vähempää.

Liikenne- ja viestintäministeriö tekee parhaillaan arviota siitä, mitä vaikutuksia uudistuksilla olisi. Polttomoottoreista sähköiseen on tarkoitus ohjata sekä kepillä että porkkanalla, eli käytännössä polttoaineeseen kohdistettaisiin entistä kovempi verotus ja sähkö­auton ostamiseen saisi tukea.

Ehdotusten pitäisi olla valmiita keväällä, jotta hallitus pääsee vääntämään niistä syksyllä. Marin on toivonut nimenomaan konkreettisia ehdotuksia, joista valita.

En halua olla ilonpilaaja, mutta metsään menee. Vaikka ministeriö saisi kasaan miten konkreettisia ehdotuksia tahansa, hallitus ei tule löytämään niistä yksimielisyyttä.

Muutama vuosi sitten hallitus meinasi kaatua sen vuoksi, että keskusta ja kokoomus riitelivät maakuntien määrästä. Se oli sentään asia, joka hallinnollisena uudistuksena olisi pysytellyt sangen kaukana äänestäjän arjesta. Jos jo silloin oli vaikeaa, niin arvatkaapa löytyykö hallituksessa konsensus asiassa, joka vaikuttaa niin monen ihmisen arkeen?

Verokohtelun suurimpia kärsijöitä olisivat maaseudulla asuvat, joilla on pitkät etäisyydet kotoa palveluihin ja työpaikoille ja julkista liikennettä on huonosti tarjolla. Auton käyttö olisi heillä edelleen pakollista, eikä sähkölatauspisteitäkään löytyisi ihan lähimmän kulman takaa. Uudistuksen maksajiksi joutuisivat ne, jotka ovat keskustan uskollisimpia kannattajia.

Jos keskusta ei sallinut koskea maakuntiin hallinnollisina toimijoina, niin antaako se koskea äänestäjiensä elämän edellytyksiin? Ei anna. Ei, vaikka tässä kuinka ilmastonmuutosta torjuttaisiinkin. Toisella hallituspohjalla homma voisi mennä läpi, mutta ei niin kauan kuin keskusta on hallituksessa.

SDP:lle ja vihreille uudistus sen sijaan sopisi hyvin. Demarit näkevät silmissään lisääntyvät vero­tulot ja kaupungeissa asuvien vihreiden äänestäjien on helppo kannattaa ilmastonmuutosta keinoilla, jotka heitä itseään ­eivät koske.

Jos kuitenkin aloitettaisiin talkoot sieltä, missä on vaihtoehtoja. Helsingin ruuhkamaksut on kannatettava idea. Julkinen liikenne pääkaupunkiseudulla toimii hyvin.

Helsingin kantakaupunki sijaitsee täyteen rakennetulla niemellä. Asukasmäärän kasvaessa asunnot ehkä vielä löytyvätkin, mutta tiet eivät levene eikä parkkipaikkoja riitä kaikille.

Ruuhkamaksujen periminen Helsingissä olisi oivallinen keino ohjata liikennettä vähäpäästöisiin julkisiin välineisiin siellä, missä alueelliset päästöt ovat korkeat. Kyse ei olisi uudistuksesta vaan paluusta vanhaan. Tiemaksuja Helsingissä perittiin jo ­1800-luvulla.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies (kok.) ilmaisi keväällä huolensa ruuhkamaksuista . Hänen ­mielestään tiemaksut voivat johtaa arvaamattomiin seurauksiin esimerkiksi sen suhteen, missä yritykset haluavat pitää jatkossa kotipaikkaansa.

Jaa? Pitääkö siitä olla niin huolissaan, jos kaikki eivät mahdu sille yhdelle ja samalle niemelle? Maata kyllä riittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 2. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 3. "Söin väkisin, vaikka ei ollut nälkä eikä tehnyt mieli" – Henriikka Pitkänen, 33, opetteli personal trainerin avulla uudet ruokailutottumukset, laihtui ja rakastui amerikkalaiseen jalkapalloon
 4. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 5. Lahden taloyhtiöiden siivoussopimukset on pidetty korona-aikana ennallaan, "siivousta kohdennettu kriittisiin kohtiin"
 6. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 7. Yön uutiskooste: Henkilöauto upposi jäihin Ilomantsissa ja kahden henkilön epäillään hukkuneen
 8. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 9. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 10. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 11. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 12. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 13. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 14. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa
 15. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.