Keskustan kehä heräsi henkiin

Havainnekuva vuodelta 2012 silloin tyrmätyksi tulleesta Vuoksen­kadun tunnelista, joka olisi olennainen osa keskustan kehää. ESS Arkisto

Lahdessa valmistellaan taas suuria muutoksia keskustan liikenteeseen ja liikkumiseen. Päätettäväksi on kypsymässä vuoteen 2030 asti ulottuva suunnitelma, jonka tarkoituksena on vahvistaa keskustan elinvoimaa ja viihtyisyyttä sekä varmistaa sen hyvä saavutettavuus.

Uuden suunnitelman tarvetta korostaa, että keskustan liikkumisvirtoihin vaikuttavat väistämättä monet lähivuosina toteutettavat uudishankkeet, kuten Paavolan kampus, Ranta-Kartanon kylpylä sekä taide- ja muotoilukeskus LAD.

Ensimmäinen vaihe laajasta kokonaisuudesta on tulossa teknisen ja ympäristölautakunnan käsiteltäväksi helmikuussa. Se koskee keskustan liikenneverkkoratkaisuja, joissa valmistelijat näkevät tarpeita jopa 100 miljoonan euron investoinneille alkaneen vuosikymmenen aikana.

Leijonanosan potista lohkaisisivat kaupunginsairaalan pysäköintitalo sekä Vuoksenkadun alle kaavailtu tunneli. Se tarvittaisiin, jotta ydinkeskustaa ympäröivistä Lahdenkadusta, Mannerheiminkadusta ja Saimaankadusta saataisiin kehä, kuten suunnitelmassa esitettäneen. Kehä rauhoittaisi sen sisälle jääviä katuja ja mahdollistaisi bussien päätepysäkkien siirtämisen torilta Trion kohdalle, minne keskustan kaupallinen painopistekin on kulkeutunut.

Keskustan kehä ja Trion bussiterminaali saattavat kuulostaa tutuilta ajatuksilta, ja sitä ne myös ovat. Kumpikin sisältyi valtuuston jo vuonna 2011 linjaamaan vi­sioon keskustan kehittämiseksi jalan­kulkijoiden, pyöräilijöiden ja bussien ehdoilla.

Linjauksista on toteutettu tori­parkki ja Aleksanterinkadun uudistukset. Keskustan kehä sitä vastoin tyrmättiin teknisen lautakunnan jatko­käsittelyssä. Lautakunnan enemmistö piti 10 miljoonan euron hintaiseksi silloin arvioitua Vuoksenkadun tunnelia liian kalliina mahdollisiin hyötyihin nähden. Lautakunta siirsi kehätien mappi ö:hön, josta virkamiehet ovat nyt kaivaneet sen taas esiin.

Uusimmastakaan suunnitelmasta ei tule läpihuutojuttua, sillä sen 100 miljoonan euron hintalappu on jo ehtinyt herättää runsasta kritiikkiä julkisessa keskustelussa. Jopa kaupunginjohtaja Pekka Timonen on luonnehtinut investointitarpeita ”pysäyttäviksi” ja todennut olevan toinen juttu, mihin kaupunki pystyy, jos valtiolta ei heru apua

Toisaalta Timonenkin muistuttaa, että keskusta ei kehity ilman investointeja. Se on totta, sillä jos mitään ei uskalleta tehdä, keskustan näivettyminen sinetöityy. Laajempaa kannatusta näkemykselle lienee silti turha odottaa, ennen kuin edellisten investointien elvyttävästä vaikutuksesta aletaan nähdä merkkejä. Toistaiseksi ne ovat jääneet valitettavan vähäisiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.