Tästä vuosisadasta tulee edeltäjäänsä parempi

Markus Pirttijoki

Vanhan viisauden mukaan nykyisyyttä ei voi ymmärtää eikä tulevaisuutta ennustaa, jos ei tunne menneisyyttä. Toisin sanoen syyt ja seuraukset noudattavat tiettyä toistuvaa kaavaa. Ken nämä kaavat tuntee ja taitaa, voi saada näkijän kyvyt ja suorastaan profeetallisen kohtelun.

Näin kävi hyrynsalmelaiselle Taisto Heikkiselle, joka nimitettiin 1990-luvulla kansan keskuudessa sammakkoprofessoriksi. Heikkinen osasi sammakkonsa käytöksen perusteella ennustaa oikein muuten viileän, mutta elokuussa helteiseksi kääntyneen kesäsään vuonna 1996. Loppukesän lämmin huipennus oli ikään kuin Heikkisen ja hänen sammakkonsa ansiota.

Mikäpä siinä.

Koska sammakoita ei ole juuri nyt saapuvilla, olen kehittänyt toisenlaisen metodin tulevaisuuden ennustamiseen. Eikä nyt ole kyse säästä vaan aikakausien laadusta.

Metodi on sattumalta keksitty, mutta yllättävän hyvin se todistaa hypoteesin oikeaksi. Tietyllä suureella voidaan ennustaa sitä, kuinka hyvä tai huono mikäkin vuosikymmenluku on.

Esimerkiksi 1900-luvulta menetelmä tunnistaa peräti kolme todella huonoa ja yhden erityisen hyvän jakson. Todella huonoja olivat vuosisadan alku sekä 1940- ja 1990-luvut.

Tuloksista 1940-luku on helppo ymmärtää, koska silloin maailma soti ja kymmeniä miljoonia ihmisiä kuoli. 1990-luku muistetaan puolestaan Suomessa suuresta lamasta. 1900-luvun ensimmäinen vuosikymmen ei äkkiseltään tunnu niin pahalta kuin nuo kaksi muuta, mutta ainahan pitää olla yksi poikkeama, joka vahvistaa säännön.

Sen sijaan 1950-luku oli pelkkää ruusuilla tanssimista.

Suomi maksoi viimeiset sotakorvaukset ja meistä tuli YK:n ja Pohjoismaiden neuvoston jäseniä. Kekkonen valittiin presidentiksi. Helsingin Olympialaiset, <symbol>29</symbol>Coca Cola Suomeen, ensimmäinen ja sokerina pohjalla Elvis! 1950-luku oli harppomista menestyksestä toiseen.

Meneillään olevasta vuosisadasta on tulossa edeltäjäänsä huomattavasti parempi. Kun 1900-luvulla oli kolme huonoa ja yksi hyvä jakso, niin nyt hyviä on kaksi ja huonoja vain yksi. Valtava muutos parempaan!

Seuraava mahtava jakso häämöttää jo parinkymmenen vuoden päässä. 2040-luvulta on odotettavissa uusia elviksiä ja aku ankkoja. Ehkä Suomi pääsee silloin jalkapallon MM-kisoihin ja lottovoitto osuu juuri Sinulle. Seuraava huippujakso alkaa vuonna 2080. Ainoa tämän vuosisadan todella huono jakso alkaa vasta aivan vuosikymmenen lopulla eli vuonna 2090.

Jaa se metodi? Sanotaan, että sunnuntailapset ovat onnekkaita ja viikon alussa valmistetut autot heikkokuntoisia maanantaikappaleita. Metodin perustana on siis viikonpäivä. 1950-luku alkoi sunnuntaina ja niin alkavat myös 2040- ja 2080-luvut.

Todella surkeita ajanjaksoja ovat ne, joilla tammikuun ensimmäinen päivä osuu maanantaille.

Meillä on nyt erinomaiset saumat nauttia hyvistä jaksoista pitkään. Että ei nyt sössitä tätä toimivaksi todistettua ennustetta. Ennen vuotta 2090 ehditään maanantaikappaleen ja maanantain mainekin parantaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.