Holokaustia ei pidä unohtaa

Tuskin oli sattumaa, ettäTurun juutalaisen seurakunnan synagogaa töhrittiin Auschwitzin vapauttamisen muistopäivänä. Roni Lehti /Lehtikuva

Turun juutalaisen seurakunnan synagogan seinä töhrittiin punaisella maalilla maanantain vastaisena yönä. Tekijästä ei tuoreeltaan saatu havaintoja, mutta vahvimmat epäilyt kohdistuvat uusnatseihin, jotka edellisenä päivänä sunnuntaina olivat polttaneet Israelin lipun mielen­osoituksessaan Tampereella.

Tapausten ajankohta oli tuskin sattumaa. Maanantaina tuli kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun puna-armeija vapautti Natsi-Saksan Puolaan perustaman Auschwitzin keskitysleirin. Ennen sitä natsit olivat ehtineet murhata leirillä toista miljoonaa ihmistä. Suurin osa heistä oli juutalaisia, mutta joukossa oli myös muita vähemmistöjen edustajia.

Museoksi muutetusta Auschwitzista on tullut symboli nat­sien harkitusti sekä järjestelmällisesti toteuttamalle juutalaisten joukkomurhalle, holokaustille, ja sen kuudelle miljoonalle uhrille. Siksikin oli paikallaan järjestää siellä vuosipäivänä muistojuhla, johon osallistui joukko leiriltä selviytyneitä sekä lukuisia valtionjohtajia eri puolilta maailmaa, yhtenä heistä tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Muistojuhlasta maailmalle kantautunut viesti oli kirkas. Ihmiskunnan moraalinen velvollisuus on pitää mielessään, mitä holokaustin aikana tapahtui, jotta kauheudet eivät koskaan toistuisi.

Turun synagogan seinien töhriminen ei tietenkään ole suoraan verrattavissa kansanmurhaan. Silti se on esimerkki myös meillä huolestuttavasti lisääntyneestä antisemitismistä käyden siten osoituksena siitä, että holokaustin uh­rien säännöllinen muistaminen ei ole menettänyt merkitystään 75 vuodessa.

Yhä harvemmassa ovat ne, jotka muistavat omakohtaisesti toisen maailmansodan ja holokaustin hirvittävät vuodet. Siksi on tärkeää opettaa myös uusille sukupolville, mihin antisemitismi ja ylipäätään viha toisia ihmisryhmiä kohtaan voi johtaa. Viesti on tänä päivänä entistä ajankohtaisempi.

Kaikille oppi ei valitettavasti mene perille. Iskut juutalaisiin kohteisiin holokaustin ja aiemmin kristalliyön muistopäivinä vahvistavat, että historiasta voidaan ottaa oppia myös väärällä tavalla. Turun synagogan töhrijöitäkään ei pidätellyt tieto siitä, mitä holokaustin aikana tapahtui, vaan pikemminkin kannusti. Se on pelottava ajatus.

Presidentti Niinistö kommentoi Turun tapausta suoraan Auschwitzista. Hän piti huolestuttavana, että rasistiset ideolo­giat, joka vaikuttivat yli 70 vuotta sitten tapahtuneiden julmuuksien takana, elävät edelleen. Siksi hän piti tärkeänä tunnistaa, miten tavallisista ihmisistä voi tulla julmia tappajia. Kysymys on aiheellinen myös 2020-luvulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 2. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 3. Turkka Rantanen nousemassa Hollolan hallinto- ja talousjohtajaksi
 4. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 5. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 6. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 7. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 8. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 9. Bussifirma Linkkerin saneerausmenettely alkoi, yhtiö osasi odottaa myönteistä päätöstä
 10. Yhdeksää ihmistä epäillään toimintakiellossa olevan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan jatkamisesta
 11. Jenna Lindén on liikuttanut ja opastanut ihmisiä maailmalla – koronavirustilanne pysäytti Sveitsissä asuvan lahtelaisen arjen
 12. Sinfonia Lahti julkaisi levyllisen Prokofjevin musiikkia
 13. Urheilukanavat koronan kourissa: Tarjontaa riittää, mutta nostalgia ei kannattele loputtomiin – ”Vähän kuin katsoisi romanttista komediaa”
 14. Huutaja voi jäädä rannalle nettihuutokaupassa – oikeusasiamies vaatii ulosottomiestä huolehtimaan ostajaehdokkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta
 15. Ylen gallup: Koronakriisi paisutti SDP:n suosiota – pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.