Puolustustahdon lasku taittui

Puolustusministeri Antti Kaikkosta (kesk.) ilahduttaa erityisesti nuorten maanpuolustustahdon lisääntyminen. Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen turvallisuudesta huolta kantavat tahot hätkähtivät syksyllä 2018, kun Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta MTS kertoi vuosittaisen kyselynsä senkertaiset tulokset. Ne antoivat ymmärtää, että suomalaisten perinteisesti hyvin korkeana pysytellyt maanpuolustustahto olisi romahtanut äkillisesti.

Erityisen paljon aseellisen puolustamisen kuten myös yleisen asevelvollisuuden suosio oli laskenut nuorten keskuudessa. Asenteissa havaittu äkillinen muutos sai ilmiölle syytä hakeneet asiantuntijatkin ymmälle.

Keskiviikkona MTS julkisti uusimman kyselynsä tulokset, ja ne olivat nyt miellyttävämpää ja varmasti myös huojentavaa luettavaa kaikille maanpuolustushenkisille kansalaisille. Liki 70 prosenttia vastanneista oli tällä kertaa valmis puolustamaan Suomea aseellisesti vihollisen hyökkäykseltä epävarmassakin tilanteessa.

Maanpuolustustahdon kasvu mahtuu tosin kyselyn virhemarginaaliin, mutta kertoo ainakin siitä, että lasku olisi jäänyt tilapäiseksi notkahdukseksi. Näin asian tulkitsi myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.). Häntä ilahdutti eritoten nuorten selvästi kohentunut maanpuolustustahto. Alle 25-vuotiaiden tuki yleiselle asevelvollisuudelle suorastaan pompsahti 56 prosentista 80:een. Sitä on äkkiseltään yhtä vaikea selittää kuin edelliskertaista pudotusta.

Jotain voinee päätellä kyselyn paljastamasta tiedosta, jonka mukaan ilmastonmuutos menetti nyt kansalaisten huolenaiheiden ykköstilan pakolaistilanteelle ja terrorismille. Ehkä moni nuorikin on tarkemmin pohdittuaan päätynyt siihen, että Suomen turvallisuudesta huolehtiminen ja ilmastotyö eivät sulje toisiaan pois. Molemmat ovat tarpeen <symbol>29</symbol>maailman muuttuessa yhä huolestuttavampaan suuntaan.

Vahvan maanpuolustustahdon arvioidaan lisäävän turvallisuuspolitiikkamme uskottavuutta. Kun edellinen kysely paljasti, että sitä ei enää voi pitää itsestäänselvyytenä, puolustuksestamme vastaavat tahot ovat joutuneet perustelemaan entistä huolellisemmin, miksi esimerkiksi yleinen asevelvollisuus on tarpeen. Uusin kysely kertoo, että valistus lienee tuottanut tulosta.

Kaikkosta tyydytti, että kansalaiset antoivat vahvan tuen myös Suomen kansainväliselle puolustusyhteistyölle ja sen syventämiselle etenkin Ruotsin kanssa. Nato ja varsinkaan Yhdysvallat sitä vastoin eivät herätä yhtä myönteisiä tunteita, mihin Valkoisen talon nykyisellä isännällä lienee oma vaikutuksensa. Donald Trumpin äkkivääriä liikkeitä seuratessa voi hämärtyä, että presidenttejä tulee ja menee, mutta puolustusyhteistyö on pitkäjänteistä ja kaukokatseista toimintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 3. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 4. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 5. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 6. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 7. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 8. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 9. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 12. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 13. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 14. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 15. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.