Huomenna EU ei ole entisensä

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona haikeana Britan­nian kanssa solmimansa brexit-sopimuksen. Yves Herman / Lehtikuva

Tänään koittaa päivä, jota puolet briteistä on tuskin malttanut odottaa mutta toinen puolikas ei koskaan olisi halunnut kokea. Britannian taival Euroopan unionin jäsenenä päättyy kestettyään 47 vuotta, mikä tarkoittaa myös sitä, että EU pienenee ensimmäistä kertaa lähes 70-vuotisen historiansa aikana.

Huomisesta alkaen unioniin kuuluu enää 27 jäsenmaata. Menetys on EU:lle määräänsä suurempi. Vaikka Britannia ei koskaan tuntenut oloaan täysin kotoisaksi mannereurooppalaisten kumppaniensa joukossa, maa on silti ollut unionin tukipylväitä niin taloudellisesti kuin turvallisuuspoliittisesti.

Turvallisuusmahtina Britannia pysyy brexitinsä jälkeenkin, mutta talous on toinen asia. Punnan kurssi romahti kansanäänestyksen tuloksen selvittyä, ja vaikka punta on vahvistunut sopimuksettoman brexitin uhan väistyttyä taka-alalle, epävarmuuden ennakoidaan jatkuvan. Sen hälvenemistä lienee turha odottaa ainakaan ennen kuin neuvottelut Britannian ja EU:n uudesta suhteesta on saatu päätökseen.

Pian alkavissa neuvotteluissa pitäisi minimoida brexitin haitat muun muassa kaupankäynnille ja vapaalle liikkuvuudelle. Niitä varjostaa Britannian pääministerin Boris Johnsonin asettama utopistinen aikataulu. Valmista pitäisi tulla jo ennen ensi vuodenvaihdetta.

Johnson on luvannut briteille liikoja ennenkin ilman, että kansa olisi vaatinut häntä tilille tekemisistään. Hän oli keskeisiä hahmoja operaatiossa, jolla brittien enemmistö käännytettiin brexitin kannalle syöttämällä heille pajunköyttä EU-eron muka autuaaksi tekevistä vaikutuksista. Vaikka tosiasiat alkoivat valjeta briteille sitä mukaa kun neuvottelut EU-erosopimuksesta etenivät, Johnsonin asema vain parani. Kohtuullista toisaalta on, että hän saa nyt myös selvittää aiheuttamansa sotkun.

Juuri äänestäjille annettujen katteettomien lupausten ja arki­todellisuuden välinen jyrkkä ristiriita selittää, miksi brexit toteutuu vasta kolme ja puoli vuotta sen jälkeen, kun brittien niukka enemmistö kesällä 2016 äänesti sen puolesta luottaen parempaan tulevaisuuteen. Tosiasioiden tunnustaminen otti parlamentissa koville.

Lopullinen totuus asiasta ei valkene vielä tässäkään vaiheessa. Sen aikaa koittaa vasta myöhemmin, kun on nähty, miten Britannia ja EU saavat suhteensa järjestetyksi nyt alkavan lyhyen siirtymäajan jälkeen. Lopputulos tullee olemaan karvaampi briteille. EU:lle brexitin toteutuminen monen vuoden jahkailun jälkeen on lopulta myös helpotus, niin valitettavia kuin sen seuraukset ovatkin molemmille osapuolille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.