Jopa kouvolalaiset nauravat meille

Erno Laisi

Hyvä Kouvola!

Uskallan väittää, etten ole koskaan ennen kirjoittanut tuota sanaparia.

Sanaparin käyttäminen Päijät-Hämeessä vaatii painavat perusteet. Nyt sellaiset on.

selvitti viime viikolla julkaistussa ansiokkaassa jutussaan, löytyykö Kouvolan valtuustossa haluja osallistua Iitissä sijaitsevan KymiRingin rahoittamiseen. Valtuutettujen enemmistö tyrmäsi ajatuksen radan rahoittamisesta.

Kouvolalaisten valtuutettujen enemmistö katsoo moottoriradan hyödyttävän Kouvolaa ilman taloudellisia panostuksiakin.

MotoGP-sirkuksen saapuessa Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson rajalle hotelliyöpymisten ja ravintolapalveluiden kysyntä nousee tappiin Kouvolassa ilman, että veronmaksajien rahoilla sitä tarvitsee erikseen buustata.

Kouvola oli aiemmin aikeissa lipsahtaa tukemaan KymiRingiä.

Kouvolan valtuusto päätti syyskuussa 2016 myöntää KymiRingin kuljettajakoulutusratojen rakentamiseen kahden miljoonan euron pääomalainan. Päätöksestä tehtiin kunnallisvalitus hallinto-oikeuteen. Oikeus totesi päätöksen lainvastaiseksi.

Kouvolassa ei vielä tuolloin tajuttu luovuttaa. Kouvola etsi alkuvuodesta 2018 muita tapoja rahoittaa KymiRing-hanketta, mutta sopivaa tapaa ei kuitenkaan löytynyt.

Sittemmin kouvolalaiset päättäjät ovat ottaneet järjen käteen.

Persaukisen kaupungin ei kannata hassata vähäisiä rahojaan rataan, joka pärjää tai on pärjäämättä riippumatta siitä, osallistuvatko kaupungin veronmaksajat sen buustaamiseen joillain miljoonilla. Lahdessa tätä ei ole ymmärretty.

MotoGP-kisoihin VIP-lippua ilmeisen kiilusilmäisesti janoavien lahtelaispäättäjien enemmistö teki viime keväänä yhden valtuustokauden typerimmistä päätöksistään. Valtuusto tuki järjestelyä, jossa tapahtumayhtiö KOKO Lahden tytäryhtiö Lahti Events hankkisi ratayhtiöstä 12,5 prosentin omistusosuuden. Samalla Lahti Events saisi oikeuden toimia rata-alueen pääasiallisena tapahtumatuottajana.

Euroopan vuoden 2021 ympäristöpääkaupunki Lahti olisi siis valmis lapioimaan tapahtumayhtiönsä kautta miljoonatolkulla rahaa moottoriurheiluradan toimintaan.

Päijät-Hämeen yksityisten tapahtumajärjestäjien potentiaalinen markkinahäirikkö, kunnan omistama KOKO Lahti saataisiin kätevästi tekohengittäen pidettyä tarpeellisena – ja kaupungin pikkutakkiherrat ja jakkurouvat maailman moottoriurheilukerman kanssa kilistelemään. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla?

Rahan mättäminenmoottorirataan ei kuitenkaan ole vielä varmaa.Valtuuston viimekeväisestä päätöksestä tehdyn valituksen takia tullut täytäntöönpanokielto tarkoittaa sitä, että Lahti Events ei ole voinut vielä pääomittaa ratayhtiötä.

Hallinto-oikeus voi siis vielä pelastaa Lahden rahan hukkaamiselta.

Lahtelaiset ovat tykänneen kautta vuosikymmenten naureskella kouvolalaisille – syystä ja syyttä. Nyt on kouvolalaisten aika nauraa lahtelaisille.

Naurakaa kovaa – olemme sen ansainneet!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 3. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 4. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 5. Lahden Talojen senioritalossa Kerinkalliossa asuva Milla Scott on huolissaan koronaviruksen leviämisestä yleisissä tiloissa – "Pitäisi tehdä enemmän"
 6. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 7. "Söin väkisin, vaikka ei ollut nälkä eikä tehnyt mieli" – Henriikka Pitkänen, 33, opetteli personal trainerin avulla uudet ruokailutottumukset, laihtui ja rakastui amerikkalaiseen jalkapalloon
 8. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 9. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 10. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 11. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 12. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 13. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 14. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa
 15. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.