Rakastan dekkareita mutta rajansa se on murhillakin – opettelin viime vuonna lukemaan

Tarja Koljonen

M ä haluun olla yksin / Haluun olla hiljaa / Lukee vaikka kirjaa.

Näin laulaa heinolalainen Irina. Kappaleesta on tullut eronneiden voimabiisi, mutta minun mielestäni se kertoo ihan muusta. Nimittäin keskittymiskyvyttömyydestä. Ja halusta rauhoittua lukemaan kirjaa.

AivotutkijaMinna Huotilaisen mielestä lukeminen on hyvä testi aikuisen aivoille. Jos ei pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua.

Kirjan lukeminen kannattaa muutenkin kuin keskittymiskyvyn takia, sillä se parantaa muistia, lievittää stressiä ja lisää empatiaa.

Olin itsekin aikoinaan himolukija. Muutama vuosi sitten havahduin siihen, että kirjaan keskittyminen tuntui vaikealta. Intoa riitti juuri ja juuri dekkareiden lukemiseen. Ei pidä käsittää väärin: rakastan dekkareita, mutta rajansa se on murhillakin.

Tuli kokeiltua monenlaista e-kirjaakin, mutta niiden lukeminen keskeytyi aina laitteeseen kilahtaneeseen viestiin somemaailmasta.

E-kirja oli myös helppo unohtaa, sillä se ei ollut konkreettisesti yöpöydällä odottamassa kirjanmerkki sivujen välissä.

Niinpä lupasin itselleni ruveta taas lukemaan.

Viime vuonna luin 109 kirjaa. Uusi tapa oli myös kirjata muistiin jokainen luettu kirja.

Kirjapäiväkirjan avulla on mukava käydä läpi menneen vuoden tapahtumia. Kun tein haastattelun historioitsija Teemu Keskisarjasta, innostuin lukemaan koko hänen tuotantonsa.

Viime pääsiäisen aika näytti varsin oudolta: muistan kuinka kiirehdin aina kotiin lukemaan kaiken mitä käsiini sain Ruandan kansanmurhasta.

Tähän innoitti Netflixin Black Earth Rising -sarja.

Nyt kun lukemisen makuun on taas päässyt, luen aina montaa kirjaa yhtä aikaa. Kesken on yleensä romaani ja muutama tietokirja.

Romaania ei voi lukea pätkissä ja keskeyttää jatkuvasti, mutta tietokirjoissa se on jopa suotavaa. Asioita on helpompi omaksua pienissä pätkissä.

Kaikkiin kirjoihin ei tietenkään liity mitään erikoista, ja silti ne voivat tehdä vaikutuksen. Mieleen jäi erityisesti Bea Uusman Naparetki ja Mia Kankimäen Naiset, joita ajattelen öisin. Molempia kirjoja yhdistää se, että ne ovat sekoitus romaania ja tietokirjaa.

Mitkä sitten olivat itselleni vuoden parhaat kirjat? Pakko mainita Elisabeth Stroutin vähäeleiset romaanit Nimeni on Lucy Barton ja Kaikki on mahdollista. Vaikutuksen teki myös tositarinaan perustuva Tara Westoverin Opintiellä.

Äänikirjojen kuuntelua vasta opettelen. Ensimmäinen kokonaan kuunneltu äänikirja ansaitsee kyllä tässäkin suositukset: se oli Anton Montin Minne menet, Italia?

Ensi viikolla julkaistaan Lahden kaupunginkirjaston aikuisten lukudiplomin uudet kirjasuositukset.

Diplomi on ESS:n toimittajan Anne Honkasen idea, joten siksikin on mukava poimia listalta jotain lukemista.

Ja kyllä – tulevankin vuoden lupaus koskee lukemista. Määrä ei kuitenkaan ole tärkeää, lukeminen on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 3. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 4. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 5. Lahden Talojen senioritalossa Kerinkalliossa asuva Milla Scott on huolissaan koronaviruksen leviämisestä yleisissä tiloissa – "Pitäisi tehdä enemmän"
 6. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 7. "Söin väkisin, vaikka ei ollut nälkä eikä tehnyt mieli" – Henriikka Pitkänen, 33, opetteli personal trainerin avulla uudet ruokailutottumukset, laihtui ja rakastui amerikkalaiseen jalkapalloon
 8. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 9. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 10. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 11. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 12. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia
 13. Pääkirjoitus: Pormestarin valinnassa on olennaista avoimuus ja läpinäkyvyys
 14. Markus Pirttijoen Esalainen: Megatrendi, joka alkoi järkkyä vain viikoissa
 15. Museot tarjoavat taide-elämyksiä nyt verkossa – nettipalvelut ovat houkutelleet hyvin kävijöitä: "Kasvua on ollut 1 144 prosenttia"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.