Lukijalta: Ilotulitteetko alkoholia pahempi ongelma kansanterveydelle?

Hämeen poliisi tiedotti uudenvuoden vaihteen ajalta lähes viidestäsadasta tehtävästä, joista Päijät-Hämeen alueella 256. Rattijuoppoja jäi vuorokauden aikana kiinni viisi ja pahoinpitelyjä poliisi kirjasi kaikkiaan 13 tapausta.

Olen jo usean vuoden ajan miettinyt, että maailma ja se arvot ovat saaneet pölhökustaan olemuksen.

Päivittäin saa lukea tai kuulla totaalisia älyttömyyksiä. Äänekäs vähemmistö yrittää ohjata enemmistöä. Se mitä olemme tottuneet kunnioittamaan ja arvostamaan kotimaassamme, pyritään nykyään lakaisemaan liberalismin ja ”ei luterilaisen” maton alle.

Tämä koulujen joulujuhlaperinne ja siitä kummunnut keskustelu rajoituksineen oli naurettavuuden huippu. Nämä liberaalin kulttuurin esikuvat nauttivat joulusta, koska silloin saa yrittäjän selkänahasta repiä pitkiä palkallisia vapaita, mutta samalla halveksitaan joulun viettämisen ja syntymisen perimmäistä syytä.

Sama toistuu muina kirkollisina juhlapyhinä: vapaapäivät ja 200-prosenttiset palkat kelpaavat mutta perinteet eivät.

Viimeisin huuhaa on se, että ilotulitteiden käyttöä saatetaan rajoittaa valtion toimesta, sillä eduskunnalle luovutettiin marraskuussa kansalaisaloite ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämiseksi.

Aloite sallisi varsinaiset ilotulitteet, kuten raketit, vain ammattilaisille. Ensiksikin – demokratian laajentaminen kansalaisaloitteisiin oli äärettömyyksiin mennyt populistinen pimeä hetki.

Demokratia toimii lakisääteisissä vaaleissa, niin kunta- kuin valtion tasolla. Isompi kysymys on, kuinka iso ongelma pari kertaa vuodessa oleva ilotuliteperinne on? Nyt sitä kansalaisaloitteella vaaditaan ammattilaisten yksinoikeudeksi.

Ilotulitteita räiskitään uutena vuotena ja nykyään myös elokuun lopussa ns. ”venetsialaisviikonloppuna”.

Vuonna 2004 tsunamin jälkimainingeissa monet vetosivat, että pidättäydyttäisiin rakettien ampumisesta uhrien kunniaksi. Kukaan ei vedonnut samppanjapullon avaamista vastaan.

Nyt kun vaaditaan ilotulitteet ammattilaisten käyttöön, niin miksi kukaan ei vaadi, että alkoholi muutettaisiin lailla vain ammattilaisten käyttöön?

Miten vuoden vaihde muuttuisi, jos kansalaiset saisivat käyttää raketteja ja alkoholi olisi etuisuus vain ammattilaisille? (enkä tarkoita ammattilaisella puistokemistejä)

Lopuksi kysyn Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän Akuutin henkilöstöltä ja Hämeen poliisilta julkisen kysymyksen, kumpi työllisti vuoden vaihteessa enemmän, ilotulitteet vai alkoholi?

Ilkka Viljanen

Salonsaari, Asikkala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 2. Naapurit paljastivat huumeviljelmän – lahtelaismies kasvatti kannabista asunnossaan
 3. Lappu luukulla ja ovet säpissä – katso kuvat koronaviruksen hiljentämästä Lahden keskustasta
 4. 3.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Neljä uutta tartuntaa todettu, tartuntoja nyt yhteensä 41
 5. Pelicans-pomo myöntää palkkojen myöhästymisen, mutta kiistää osan Ylen tiedoista: "Tällaista emme ole viestittäneet"
 6. Padasjokelaissyntyinen journalisti Paula Vilén seuraa Atlantin takana kaikkien aikojen katastrofia – koronavirustartunta tappaa amerikkalaisia enemmän kuin Vietnamin sota
 7. Saksalaisyritys Layher sijoittaa toimintojaan Hollolaan – työllistää syksyllä noin 10 henkilöä
 8. Isä Jonas luotsasi Lahden ortodoksiseurakunnan pois kriisistä – kohta koko seurakunta lakkaa olemasta
 9. Mediatalo Keskisuomalainen lomauttaa koronaviruksen takia – johto leikkaa palkkojaan
 10. Espanjassa arki koronaviruskriisissä on yhä tiukempaa, kertoo Torreviejassa talvea viettävä lahtelainen Annika Ardin
 11. Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"
 12. Nastolassakin myyntinäyttelyä pitäneet taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle
 13. Kärkölän kunta aloitti ruokatarjoilun etäkoululaisille
 14. Asikkalan kunta aloittaa yt-neuvottelut – ei irtisanomisia, lomautukset mahdollisia
 15. Kirjasto on kiinni, mutta luettava ei lopu – näin käytät kirjaston sähköisiä palveluita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.