Lukijalta: Punamultahallituksesta puuttuu sekä punainen että multa

Pirjo Kamppila

Perinteiset punamultahallitukset, joiden kannattajaksi silloin itsekin lukeuduin, olivat ideologialtaan aivan toisenlaiset kuin vaikkapa tämä, Sanna Marinin johtama nykyinen hallitus.

Tästä puuttuu sekä punainen että multa. Punainen lähti vasemmalta silloin kun SKDL lopetettiin ja perustettiin Vasemmistoliitto, (sen perustivat muutamat, jalat tiukasti irti maasta olevat tuulihatut).

Ja nykyiset jatkavat samoin teemoin. SDP oli haalistunut jo aiemmin, johtaja kerrallaan. Viimeisimpänä, ja selkeimmin lähti kolmikosta multa: Sipilä teki niin sanotun äkkilähdön, Berner lapioi loput, kepun vähäisetkin mullat kompostiin ja kiertotalouteen.

Vanhemmat kepun valtiomiehet ja -naiset siunasivat lähdön hiljaisuudellaan. Näillä perusteluilla kiistän väitteen tämän Marinin hallituksen vasemmistolaisuudesta. Mikä on tämä nykyinen koalitio, mitä on se sisäinen yhtenäisyys, mihin presidenttikin puheessaan vetosi? Se jäi minulle vähän epäselväksi.

Kun politiikan kentälle jää tyhjää vapaata tilaa, sille käy kuin vanhoille tyhjille komeroille, ne alkaa täyttymään. Tulee täyteen muuta roinaa.

Näin on käynyt punamullalle. Tämän hetken Vihreät, 12,5 prosentin kannatuksella, dominoi, poliittisesti ilman selkeää ideologista suuntaa olevia, laskevia kannatuslukuja pelkääviä hallituskumppaneitaan.

Ilmastonmuutos on tosiasia, totta ei kuitenkaan ole sen vastuun koko, minkä vihreät yrittävät Suomen osuudeksi päästöistä kuuluvan.

Tämän osuuden koosta, ja jo hoidettujen päästöjemme suuruuden, verrattuna kaikkiin muihin maihin, suuri osa suomalaisista tietää ja hyväksyy.

Me olemme hoitaneet nyt jo enemmän kuin yksikään muu maa ja olemme jatkossakin valmiit hoitamaan oman osuutemme näistä päästöistä.

Tämäei vihreille riitä, he vaativat enemmän, myös hallituskumppaneiltaan. Vasemmistoliitollehan tämä sopii, jatkumoa heidän harhailuilleen jossakin välitilassa, demarit pelkäävät hallituksen hajoamista ja hyväksyvät mitä tahansa. Eniten ihmettelen Keskustan menettelyä, mitä tästä jää kepulle ja maataloudelle. Ehkä sekin joskus selviää.

Jotain hyvääkin. Hallitusohjelmaan on kirjattu "sote hoidetaan pääosin julkisin varoin". Tästä on syytä pitää kiinni. Onko esimerkiksi Päijät-Hämeessä huomioitu, että soten kustannukset, kirjauksen mukaan siirtyvät pääosin valtiolle. Huonoa on se että hallitus työllistämistoimissaan tukeutuu passiivisten ryhmien työllistämiseen sosiaalisin toimin.

Sosiaalista tukea pitää parantaa ja tukea. Näin luodut työpaikat eivät ole todellisia työpaikkoja, siksi niitä ei pidä lukea myöskään työllisyyttä lisääviin tilastoihin. Ne parantavat, kuten pitääkin, niitä saavien ihmisten elämänlaatua. He jos ketkä ovat ansainneet sen.

Työllistäminen pitää kuitenkin hoitaa luomalla yrityksille edellytyksiä uusien työpaikkojen luomiseen.

Veikko Nurminen Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kouvola-oikaisu olisi veronmaksajien näkökulmasta hirvittävän huono investointi" – Päijät-Hämeessä seurataan Kymenlaakson sisäistä raideriitelyä
 2. Kierrätyspuistosta tulossa paha pala Hollolan ja Orimattilan päättäjille – Uhkana on joko äänestäjien raivo tai tärkeiden verotulojen menetys
 3. Rakenteilla ollut talo tuhoutui tulipalossa yöllä Lahdessa
 4. Orimattilalainen ikonimaalari Pasi-Mikael Huovinen ei uskonut opinto-ohjaajaa, vaan teki ikoneista itselleen ammatin
 5. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 6. Kalle Veirron kolumni: Lätkäjätkät ovat kansallisia eheyttäjiä
 7. Eläkkeelle jäävä mäkihypyn kilpailujohtaja Walter Hofer odottaa Suomen mäkihypyn uutta tulemista ja lupaa, ettei paljastuskirjaa ole luvassa
 8. USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"
 9. Kimmo Kankaan Esalainen: Lahdessa on huippuluokan hiihtostadion, mutta mitä sillä tekisi ilman lunta?
 10. Pääkirjoitus: Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei ole kaikille hyvä uutinen
 11. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 12. Ranskan "Oscareissa" osa gaalayleisöstä marssi ulos Roman Polanskin voitettua parhaan ohjaajan palkinnon
 13. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 14. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 15. Peliitat haki pisteet Imatralta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.