Lukijalta: Tehy vastustaa hyvinvointiyhtymän suunnittelemaa yhteisyritystä

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän (PHHYKY) työntekijöinä olemme harmissamme siitä, että työnantajamme on jälleen negatiivisen keskustelun keskipisteessä. Tiistaina yhtymä ilmoitti aikeestaan yhtiöittää perusterveydenhuollon sote-keskukset.

Yhtymän aikoo luovuttaa yhteisyhtiön enemmistöosakkuuden yksityiselle palveluntuottajalle.

Yhtymän hallitus päättää ensi maanantaina, aloitetaanko kumppanin kilpailutuksen valmistelu.

Merkittävät tahot, kuten perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd), sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila ja nykyinen kansanedustaja ja HUS:in entinen toimitusjohtaja Aki Lindén ovat ottaneet asiaan hyvin kriittisesti kantaa.

PHHYKY:n perusteluina esitykselle on Suomen hallituksen uusi sote-uudistuksen ohjelma, ”Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus”. Ohjelman tavoitteena on luoda sote-keskuksia, jotka takaavat paremmat peruspalvelut.

Ohjelmasta vastaa juurikin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, joten on huomattavaa, että hän ei näe PHHYKY:n aikomuksia positiivisena. Tukevatko yhtymän suunnitelmat uutta hallitusohjelman sote-uudistusta?

Kun yhtymää perustettiin, keskeisenä tekijänä oli ”yksi iso kakku”, yhteinen talousarvio ja osaoptimoinnin poiskitkeminen.

Suunniteltu yhtiöittäminen rikkoo perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kokonaisuuden, jota on kovalla työllä ja kehittämisellä luotu kolme vuotta.

Lisäksi esitys tuo mukanaan jälleen riskin osaoptimoinnille. Silloin yksityinen toimija voi siirtää kuluja julkiselle toimijalle.

Käykö nyt niin, että julkisia verovaroja käytetään yksityisen yrityksen voitontavoitteluun?

Etenkin Aki Lindén otti kärkkäästi kantaa sosiaalisen median päivityksessään: ”Tällainen ratkaisu rikkoo peruuttamattomasti integraation eli eri palveluiden yhteen pelaavan kokonaisuuden, joka on koko sote-uudistuksen idea.” Me luulemme, että Aki Lindén entisenä HUS: in toimitusjohtajana tietää mistä hän puhuu.

Työnantaja tarjoaa yhtiöittämistä ratkaisuna henkilöstön saatavuusongelmiin. Me kysymme, onko TES-shoppailun kautta saatu huonompi palkka ja huonommat työn tekemisen ehdot ratkaisu henkilöstön saatavuus- ja pysyvyysongelmiin?

Nykyisten työntekijöiden siirto vanhoina työntekijöinä huonomman työehtosopimuksen piiriin ei mielestämme houkuttele työntekijöitä.

Olemme samaa mieltä siitä, että muutosta on tehtävä, jotta ammattitaitoinen henkilökunta, palveluiden saatavuus ja laatu pysyvät ennallaan tai paranevat.

Väestö ikääntyy, jolloin palveluntarve kasvaa ja tähän on vastattava. Lisäksi kuntien heikko taloudellinen kantokyky ei lähitulevaisuudessa parane. Meidän mielestämme ratkaisu ei kuitenkaan voi olla rikkoa jo saavutettu kokonaisuus sekä enemmistöosakkuuden luovutus yksityiselle toimijalle.

Jopa Suomen hallitus tekee toimia säätämällä lakeja, jotta kuntien yksityistämisbuumia saadaan rajoitettua. Sote-toiminnan vaihtoehtoja pitää tutkia aidosti sekä rauhassa.

PHHYKY on elänyt muutoksesta toiseen. Viime vuoden yt-neuvottelut ovat vielä henkilöstön tuoreessa muistissa. Niiden kaikkia vaikutuksia ei vielä edes tiedetä.

Henkilöstö on väsynyttä, vaihtuvuus on isoa ja noudattelee valtakunnallista tyytymättömyyttä omaan työhön.

Työntekijät pitävät työstään, mutta kokevat että heiltä on viety hyvän ja eettisen työn tekemisen edellytykset. Jatkuva epävarmuus vaikuttaa työssä jaksamiseen sekä työstä selviytymiseen.

Kirsi LehtimäkiKati KeränenMikko Suhonen Tehy Ry:n pääluottamusmiehiä

Siru Heromaa-Karjalainen Tehy PHHYKY:n ao 316 puheenjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.