Lukijalta: Meillä ei ole varaa Suurpörriäiseen

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän esitys on yllättävä ja vastuuton. Se ulkoistaisi perustason palvelut alueelta asteittain kokonaan yhteisyritykselle, kumppaninaan jokin voittoa tavoittelevista Pörriäisistä.

Suunnan pitäisi olla päinvastoin: ulkoistettujen palveluiden palauttaminen omaksi toiminnaksi. Se on täysin mahdollista.

Hyvinvointikuntayhtymä on välitilassa, jossa se ei ole demokraattisesti ohjattavissa. Tätä tilannetta käytetään nyt häikäilemättä hyväksi tekemällä ratkaisu, joka on vastoin asukkaiden, työntekijöiden ja omistajakuntien pidemmän aikavälin etua.

Näin isoja askelia ei voi ottaa tilanteessa, jossa kuntalaiset eivät voi millään tapaa päätöksentekoon osallistua.

Tästä valmistelusta on jätetty syrjään päättäjien lisäksi myös henkilöstö, jota suunnitelma välittömästi koskee.

Ehkä henkilöstöä olisi helpompi houkutella paremmalla henkilöstöpolitiikalla sen sijaan, että heitä kuulematta ulkoistetaan koko toiminta.

Perustettava yhteisyritys siirtäisi perustason palvelut kokonaan yksityisen tahon määräysvaltaan. Nämä yhtiöt tavoittelevat vain ja ainoastaan voittoa ja suunnittelevat verotettavat tulonsa verottajan ulottumattomiin.

Ei näytä nykytilanteessa realistiselta, että verovaroistamme riittää kymmenys pääomasijoittajille.

Julkisen talouden ja sote-palveluiden tulevaisuuden saavutettavuuden sekä kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksiin nähden sellainen ratkaisu olisi kestämätön.

Yhteisyritysmalli jättäisi asukkaat tyystin vaille ”valinnanvapautta”, koska julkisen tahon tuottama palvelu uupuisi tyystin. Yrityksenä sillä ei olisi mitään tarvetta kilpailla, mikä olisi ainoa keino kustannusten kurissa pitämiseksi ja laadun jonkinlaiseksi takaamiseksi.

Hyvinvointikuntayhtymän yksi tarkoitus oli integroida perustason ja erikoissairaanhoidon palvelut sekä sosiaalityö ja terveydenhoito tiiviimmin yhteen. Nyt se onkin itse luomassa vahvempia raja-aitoja siirtämällä koko perusterveydenhuollon voitontavoittelulogiikan piiriin, osakeyhtiölain mukaiseen hallintaan, ja jättämällä muut sote-palvelut kuntayhtymän hallintaan.

Esitys on täysin vastoin hallituksen linjauksia ja perustuslakivaliokunnan lausuntoja. Voi vain toivoa, että rajoittamislaki estää virheen, kun vaaleilla valitut päättäjät on jo ulkoistettu. Palvelut tulee hoitaa Hykyn omana toimintana, jotta ehjät, tarkoituksenmukaiset hoitopolut ovat aidosti mahdollisia.

Elisa Lientola Kaupunginvaltuutettu, VasemmistoliittoLahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.