Tervetuloa Lahteen, ruotsinkieliset! Ankkalammikkonne on täällä

Tarja Koljonen

Lahden ja koko Päijät-Hämeen väkiluku on hurjassa syöksylaskussa. Väki vanhenee, eikä uusia päijäthämäläisiä synny riittävästi aukkoa paikkaamaan.

Se tarkoittaa, että jopa uusien koulujen suunnittelu ja rakentaminen pitäisi laittaa jäihin heti, ellei niille jo alkujaankin ole suunniteltu muuta käyttöä kuin koululaisten sivistäminen. Maakunnassa ei riitä kohta koululaisia kouluja täyttämään.

Omin voimin Lahden väkiluku ei lähde nousuun. Suomen vähäinen väki pakkautuu Helsinkiin, vaikka täällä tiedetään, ettei tämä Lahtikaan pöllömpi paikka ole.

Miksi tänne muuttaminen on niin vaikeaa, että mieluummin kärsitään pääkaupungin ruuhkaongelmista tai jäädään radanvarren epäkaupunkeihin asumaan?

HelsinkiläinenAnton Sandqvist kertoi joulukuussa joutuneensa harkitsemaan jopa muuttoa Lahteen, sillä Helsingissä puolet ruotsinkielisistä lapsista uhkaa jäädä ilman päiväkotipaikkaa omalla kielellään. Perheelle kaksikielisen kulttuurin ylläpitäminen on tärkeää.

Sandqvistia vaivannut uhkakuva Lahteen muuttamisesta onneksi väistyi, kun päiväkotipaikka järjestyikin. Perhe ei ole kuitenkaan ainoa, jolla on ongelmia löytää ruotsinkielistä opetusta lapselleen Helsingissä. Toivottavasti hekin harkitsevat muuttoa jopa Lahteen.

Tämä tuli mieleeni, kun katsoin Lahden ruotsinkielisen koulun tekemää videota. Ruotsinkielinen koulu toimii viihtyisissä tiloissa Anttilanmäellä, jossa koulua kutsutaan nykyisin Svenska Gårdeniksi.

Ruotsinkielisessä päiväkodissa on lapsia noin 60, alakoulun puolella noin 80. Yläkouluja jatketaan Tiirismaalla.

Oppilasmäärissä on tapahtunut huima kasvu ensimmäisen vuoden 11 oppilaasta, mutta muutama paikka tarvittaessa esiopetukseenkin järjestyisi.

Lahden väkilukua ja sen kasvua ruotsinkieliset eivät ratkaise, mutta saataisiin maakunnasta ainakin vähän onnellisempi paikka elää.

Suomenruotsalaiset ovat nimittäin tutkimusten mukaan pitkäikäisempiä ja onnellisempia kuin muut suomalaiset. Sen on sanottu johtuvan pienestä ankkalammikosta, yhteisöllisyydestä. Ja sitähän me täällä rosoisessa Lahdessa juuri kaipaamme.

Tätä ihanaa ankkalammikkoa keskellä suomenkielistä sisämaata kannattaisikin hyödyntää Lahden markkinoinnissa.

Jos joku ei tiedä, niin ankkalammikko ei ole ilkeilyä, vaan ystävällistä vitsailua kuvaamaan suomenruotsalaisten pientä suljettua yhteisöä, jossa kaikki tuntevat toisensa. Sitä yhteisöllisyyttä.

Väännetään nyt rautalangasta: kaikki Suomen ruotsinkieliset, muuttakaa Lahteen! Tämä on sentään oikea kaupunki päinvastoin kuin moni pääkaupunkiseudun liepeille syntynyt juna-asema.

Töitä Lahdesta ei välttämättä saa, ellei ryhdy itse ruotsinopettajaksi. Junamatka Helsinkiin ei ole kuitenkaan pitkä. Asuntoja riittää valittavaksi asti ja uusia rakennetaan koko ajan lisää.

Osa päiväkodin paikoista on kielikylpypaikkoja eli niitä tarjotaan lapsille, joiden äidinkieli ei ole ruotsi.

Aikuisten kielikylpy hoituisi kätevästi juomalaulujen avulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.