Lukijalta: Digikinkerit – ainutlaatuinen formaatti tukee senioreiden selviytymistä ja itsemääräämisoikeutta

Lahden seudulla kokoontuu 330 senioria joka viikko oppimaan lisää tabletin ja älypuhelimen käytöstä, kertoo lukija. Mirja Hussain

Yhteiskunnan kaikille aloille vähin äänin ja ilman perusteellista suunnittelua on hiipinyt digitalisoituminen. Tuntuu, ettei valtakunnan millään taholla ole kokonaiskäsitystä sen vaikutuksista ja muutoksen koosta. Kuka ottaa kopin valtavasta ikääntyneiden ja tulevien ikääntyvien määrästä, joiden digitaidot puuttuvat kokonaan tai ovat kovin puutteelliset?

En itse, eivätkä kaikki muutkaan, tykkää kaiken digitalisoitumisesta niin mainiosti, kun se helpottaakin elämää. Muutokseen on paras sopeutua.

Ihmisten halutaan asuvan yhä pidempään kodeissaan. Jokainen haluaa säilyttää itsenäisen toimintakykynsä mahdollisimman pitkään. On kyse myös itsemääräämisoikeuden säilymisestä.

Yhteiskuntamme toimii pian kokonaan sähköisten palvelujen varassa. Digikoulutuksesta on jonkin verran viime aikoina näkynyt merkkejä. On lyhyitä kursseja ja esimerkiksi kirjastoissa on laite ja ihminen, joka neuvoo. Ylen sivuilla on parhaillaan hyvääkin materiaalia. Ongelmana on se, ettei opetus tavoita kuin murto-osan väestöstä.

Jotta ihmiset voisivat hyötyä Ylen opeista, pitää olla jo digitaitoja. Kyseessä on tiedon alue, jossa pitää lähteä liikkeelle ihan alusta.

Lahden seutu on onnekas, kun Marko Torppala on ideoinut Digikinkerit. Linkkitiimeineen hän on kehittänyt erityisesti senioreille sopivan toimintatavan perehtyä tabletin ja älypuhelimen käyttöön. Missään muualla ei ole vastaavaa pitkäjännitteistä koulutusta. Jo pelkästään Linkkisivut on iso ja ansiokas opas muun muassa sähköiseen asiointiin, terveyteen, turvallisuuteen ja pankkiasiointiin.

Tämän digikurssin vahvuuksia on vuoden kestävä peruskurssi ja toivottavasti lopun ikää kestävä jatkokurssi. Opetus on monipuolista – on vertaistukea ja yhteisöllisyyttä.

Kurssin alkaessa saa käyttöönsä aluksi räätälöidyn tabletin prepaid-liittymineen. Sen saa sitten ostaa omaksi ”oppikirjakseen”. Siten opiskelu onnistuu isoissa ryhmissä ja vertainen osaa neuvoa.

Etua on myös siitä, että aina on tiedossa monia ihmisiä, joitten kanssa yhdessä voi ratkoa tarvittaessa ongelmia. Muutenkin toisten seura parantaa hyvinvointia.

Lahden seudulla kokoontuu 330 senioria joka viikko oppimaan lisää. Omien, eri laitteitten käyttäjätkin hyötyvät laajasta sisällöstä. On opittava uusi ”kieli”. Termit tulevat tutuiksi, myös internetin maailma, toiminta ja yhteydet. Nettiturvallisuus on iso teema senioreille.

Ryhmässä on hauska oppia. On myös mukava tutustua uusiin ihmisiin, joiden kanssa voi jakaa tietoa ja kokemuksia. Oppiminen lisää itseluottamusta, rohkeutta, uteliaisuutta uuteen ja kiinnostusta. Lisäksi aiheesta pystyy keskustelemaan perheen nuorten, ystävien ja sukulaisten kanssa.

Sähköisen tunnistautumisen taidot ovat välttämättömiä pankkiasioiden hoidossa ja asioitaessa eri virastoissa kuten esimerkiksi Omakanta, Kela, Trafi, Verottaja, Maistraatti, Poliisi, Posti ja niin edelleen. Näin ihminen pysyy pidempään itsenäisenä nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Marko Torppala on oivaltanut monia tärkeitä puolia senioreiden arjesta. Hän on loistava pedagogi ja hauska ihminen, joka ottaa kuulijansa huomioon ja etenee niin, ettei hidaskaan putoa.

Tälle toiminnalle odotamme jatkoa!

Leila Viitala

vertainen

Nastolan Digikinkeriväki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 2. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 3. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 4. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 5. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 6. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 7. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 8. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 9. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 10. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 11. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 12. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina
 13. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 14. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 15. Lukijalta: Ihmettelen joidenkin yhteisyritystä vastustavien taipumista apatiaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.