Lukijalta: Työllisyys, talous ja maahanmuutto linkittyvät toisiinsa

Lahden kaupungin talous sakkaa. Työttömyyttä hoidetaan toimin, jotka eivät luo työtä, mistä saadulla palkalla työntekijä pystyy elättämään itsensä ja perheensä. Työ on niin sanottua palkkatuettua työtä, siis yhteiskunta maksaa työnantajalle siitä, että se työllistää henkilön.

Tässä muutamia :tä lainattuja lukuja. Syyskuussa: ”maahanmuutto kasvatti väkeä 21 henkilöllä”, lokakuussa: ”kuukauden aikana maahanmuutto kasvatti Lahden kaupungin väkilukua 16 henkilöllä”. Kaksi kuukautta, 37 uutta henkilöä. Ei ole kovin suuri luku, mutta, maahanmuutto kasvatti väestön määrää 289 henkilöllä ( 27.11). Lasku kasvaa, kun ottaa huomioon, miten me joudumme, ja kuinka kauan maahanmuuttajista huolehtimaan.

Lainaan jälleen: ”Lahden kurjuutta kuvaa osuvasti, että täällä muuttovoittokin vain lisää työttömyydestä aiheutuvia kustannuksia” (ESS 27.11).

Lahteen on perustettu monia osakeyhtiöitä, joiden ainoa tehtävä on käytännöllisesti katsoen huolehtia Lahden työllisyydestä ja elinvoimaisuudesta, kuten Lahden seudun kehitys Ladec ja Lahti Events.

Myös konsernihallintoon kuuluvalta elinvoima- ja työllisyysjaostolta sopii kysyä, miten he katsovat onnistuneensa yhdessä päätavoitteessaan, eli huolehtia Lahden työllisyydestä, elinvoimasta ja vetovoimaisuudesta: luoda täällä oleville yrityksille vakaa toimintaympäristö ja uusille yrityksille tontteja valmiilla kunnallistekniikalla, uuden kehätien varteen pienteollisuudelle pienteollisuuskylä.

Tulisi suosia yrittäjyyttä mieluummin kuin kaunistella lanseerattua kiertotalouspuistoa. On väärin luoda ihmisten mieliin jotakin puistomaista, kun se käytännössä on erilaisten jätteiden kaatopaikka meluineen, pölyineen ja hajuineen.

Lahti rakentaa: esimerkiksi Starkin ja Askon alue sekä Ranta-Kartano. Onko kukaan ehtinyt laskemaan, kuinka monille ihmisille tänne kotia rakennetaan, ja miksi joku Lahteen muuttaisi? Edellä mainitut luvut pitäisi ensin kääntää toisinpäin. Kuten luvut kertovat, niillä ei ole vetovoimaisen, vireän kaupungin kanssa mitään liittymäkohtaa. Jos näihin uusiin asuntoihin ei löydy muita asukkeja kuin sellaisia, joiden vuokran kaupunki joutuu maksamaan, niin kaupungin velka vain kasvaa.

Ylirakentaminen tuo ongelmia. Sisäisessä muutossa, eli Lahdessa asuva muuttaa vaikkapa Rantakartanoon, laittaa vanhan asuntonsa myyntiin, tulee ylitarjontaa ja hinta laskee. Uusien asuntojen hinta nousee. Joudutaan ottamaan enemmän velkaa. Käytettävissä olevan rahan määrä pienenee ja samoin kaupungin kannalta tärkeä ostovoima.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 2. Yön uutiskooste: Suomalaisten korkeakoulujen suhtautuminen syksyn vaihtoihin vaihtelee
 3. Uusien autojen kysyntä elpymässä – autoala toivoo parempaa tukea sähköautojen hankintaan
 4. Pääkirjoitus: Raiskausten linja tiukkenee
 5. Anne Honkasen Esalainen: Uudesta Nälkäpelistä tehdään elokuva – saadaanko jatkoa myös suositulle Twilight-sarjalle?
 6. Epävarmuus kiinteistöjen kohtalosta on "murhe ja päänvaiva" sote-uudistuksessa – osa kunnista antaa nyt tilojensa rapistua, osa investoi niihin kuin viimeistä päivää
 7. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 8. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 9. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 10. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 11. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 12. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 13. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 14. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 15. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.