Lukijalta: Se siitä vihreästä pääkaupungista

Puristan autonrattia liikenneruuhkassa. Valot vaihtuvat punaisesta vihreään, mutta jono ei liiku. Silmissä jyskyttää kuva pojasta, joka roikkuu päiväkodin portissa kiinni ja miettii, miksi äiti ei jo tule.

Mielessä käy, että jos päiväkoti olisi kodin lähellä, voisin työpäivän jälkeen ajaa auton kotiin ja jalkaisin kipaista hakemassa pojan kotiin. Sen sijaan matelen jonossa tuskanhiki otsalla. Matkaa ei ole kuin muutama kilometri, mutta se tuntuu loputtomalta.

Nyt tuo poika on jo koululainen, ja pikkuveli siinä kaivatussa lähipäiväkodissa. Kotimatkalla poika pyytää metsäseikkailulle ja sehän sopii, kun kotimatkalla on kolme pientä lähimetsää, joihin on helppo kävellen poiketa. Matkan varrelta napataan omenoita ja marja-aroniaa välipalaksi pahimpaan nälkään.

Lahti on vasta valittu Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi vuodelle 2021 ja tässä arjessa se siltä myös tuntuu.

Sitten lähipäiväkodista tulee tieto: Kerinkallion päiväkodin ovet sulkeutuvat alueen lapsille kesään mennessä ja vanhempia kehotetaan hakemaan muualta hoitopaikkaa. Yksi rakennus lopettaa kokonaan toimintansa ja toinen taas otetaan käyttöön niille päiväkodeille, jotka tarvitsevat toiminnalleen väliaikaista tilaa eli parakkia. Läheltä siis viedään kauas ja kaukaa tuodaan lähelle.

Seuraavana päivänä hakiessani lasta päiväkodista katson pojan juoksua metsäpolulla haikeana. Se siitä vihreästä pääkaupungista.

Johanna Ruuhijärvi

Kolmen pojan äiti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 2. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 3. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 4. Tähtihetket jäivät vähiin, Lahti ja Honka tasasivat pisteet
 5. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 6. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 7. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 8. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 9. Hämeen poliisi jatkaa Lahden Liipolan väkivaltaisen ryöstön selvittämistä – alueen valvontakameroiden omistajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin
 10. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 11. LAB ja LUT avaavat kampuksensa kahden viikon päästä, syksyllä käytössä sekä lähi- että etäopetusta
 12. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, Etelä-Savossa uusi tartunta noin kahteen kuukauteen
 13. Katinkullan perustajan Seppo Juurikon, 73, miljoonavelat vanhenivat vasta kuusi vuotta sitten – "En omista edes vaatteita, jotka minulla on ylläni"
 14. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 15. Lahden Sykkeen Alko remontoidaan, myymälä suljettuna valtaosan elokuusta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.