Lukijalta: Nyt tarvitaan järkeä ja malttia al-Hol-asiassa

Suomessa on viime päivinä keskusteltu kiivaasti äärijärjestö Isisiin kuuluneiden naisten ja heidän lastensa kotiuttamisesta al-Holin leiriltä. LEHTIKUVA / AFP

Presidentti Sauli Niinistö ehdotti, että uusi hallitus ottaisi kokonaisuutena kantaa al-Holin leirin suomalaisten palauttamiskysymykseen. Tilannetta kärjistää lisäksi opposition välikysymys asiasta. Leirillä olevien suomalaisten palauttamisesta on väännetty sanan säilää jo monta kuukautta.

Keskustelua on kärjistänyt julkisuuteen vuodetut tiedot aikeista palauttaa leirillä olleet pienissä ryhmissä konsulijärjestelmän avulla, jolloin hallituksen ei tarvitsisi ottaa virallista kantaa palauttamiseen.

Asiaa suunnittelevat eivät ehkä tulleet ajatelleeksi, miten kuumaksi poliitikot ovat palautusasian hehkuttaneet. Mielipiteet ovat käsittämättömän jyrkkiä asian mittasuhteisiin nähden, kun kysymys on lopulta suomalaislasten hengissä säilymisestä. Vastuussa olevien poliitikkojen ja virkamiesten olisi pitänyt käsittää, että salavihkainen valmistelu vain lisää epäluuloa palautusta kohtaan.

Kokemuksen olisi pitänyt opettaa, että valmistelu tulee aina ilmi, yritetään se tehdä miten salassa tahansa. Jokaisessa organisaatioissa on omat vuotajansa. Väitetty salamyhkäisyys antaa vain aseita niiden käsiin, jotka lasten hädästä piittaamatta yrittävät kerätä poliittisia pisteitä.

Mielestäni hallituksen kannattaisi ottaa onkeen presidentti Niinistön ehdotus. Samalla olisi aihetta huomioida se, että kyseessä on paljon isompi, mutkikkaampi ja tärkeämpi asia kuin al-Holin leirin suomalaisten Isis-äitien ja heidän lastensa palauttaminen kotimaahan. On olemassa kansainvälisiä säädöksiä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Käsittääkseni ei ole selvää, miten kotimaahan palaavien kansalaisten näitä rikoksia koskevat oikeusprosessit hoidettaisiin. Kansainvälinen käytäntökin on epäselvä ja riippuu ratkaisevasti kunkin maan poliittisista olosuhteista. EU-maiden sisällä ja välillä tarvittaisiin selkeämpää ja yhtenäisempää lainsäädäntöä kasvavan terrorismin ja sotarikosten torjumiseksi.

Kyseessä on turvallisuutemme kannalta paljon isompi asia kuin parinkymmenen Isis-äidin ja heidän lastensa paluu kotimaahan. Ymmärtääkseni Suomesta on lähtenyt ja lähtee edelleen henkilöitä ulkomaille pestautuakseen eri konflikteissa jonkun osapuolen palvelukseen, muihin kuin kansainvälisiin rauhanturvatehtäviin.

Maailmalla toimii monenlaisia yksityisarmeijoita, jotka kauppaavat "väkivaltapalveluita" suuryrityksille näiden turvatessa etujaan ja raaka-aineiden saantia muun muassa Afrikassa. Ukrainan tapaisessa jäätyneessä konfliktissa yksityisjoukkoja on molemmin puolin. Uskoisin, että siellä on myös suomalaisia. On hyvin todennäköistä, että näissä joukoissa ei juurikaan piitata ihmisoikeuksista ja sotarikokset ovat arkipäivää.

Suojelupoliisi on lööppien mukaan huolissaan Isis-äitien muodostamasta turvallisuusuhkasta. Supolla on luultavasti tiedossa ainakin osa konflikti- ja sotatoimialueille lähteneistä suomalaisista. Heitä on luultavasti enemmän kuin Isis-äitejä. Vaikuttaa siltä, että näiden taistelijoiden kotimaahan paluusta tai mahdollisista sotarikoksista ei ole kukaan huolissaan.

Tarvitsemme selkeää lainsäädäntöä, jonka nojalla voidaan tarvittaessa käsitellä sota- ja ihmisyysrikoksista epäiltyjen kansalaisten mahdolliset syytteet, ottaa myös kantaa mm. kaksoiskansalaisten kansalaisuuden säilyttämiseen.

Turvallisuuden varmistaminen on meidän kaikkien yhteinen intressimme. Tarvitsemme sen turvaamisessa ennen kaikkia malttia ja järkeä.

Matti Annola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu