Lukijalta: Kisapuisto kuntoon, julkilausumista siirryttävä tekoihin!

Pankaapa johtavat poliitikot ensin liikunnan ja liikuntapaikkojen hallinto virtaviivaiseksi. Laadituttakaa virkamiehillä ja muilla yhtiöitten kautta palkkansa nostavilla kunnon suunnitelma, jonka sitten linjaatte haluamaksenne ja toteutettavaksi.

Jopa kokeneet demaripoliitikot Marju Markkanen ja Ville Skinnari toivat julkilausumallaan (ESS 6.12.) esiin halunsa nostaa Lahden maamme suurten liikuntakaupunkien joukkoon. Siellä sitä jo ollaan, osittain. Lahdella on hyvät mahdollisuudet moiseen sijaintinsa, tilojensa, maastollisten puitteiden ja perinteiden ansiosta. Puuttuu on vain suunnitelmallisuus, päätöksentekokyky ja rivakkuus!

Minulla liikunnan ammattilaisena ja liikuntahallintoa ja -suunnittelua opettaneenakin on kummeksuttanut sekavuus ja poukkoilu, missä yhteisen liikunnan tontilla hääräävät muun muassa kaupungin liikuntatoimi, Tilakeskus, Spatium oy ja Urheiluhalliyhdistys. Hyvän sopan ainekset! Esimerkki sekavuudesta on lähes ainutlaatuinen liikuntakeitaamme Kisapuisto ihan kaupungin ytimessä. Paikkoja, joissa sijainti ja toimintamahdollisuuksien kirjo yhdistyvät näin, saa hakea kaukaa ulkomaita myöten.

Kuntalaisena, Kisapuisto-aktivistina ja liikunta-ja kulttuurilautakunnan varajäsenenä taannoin kysellessäni Kisapuisto-suunnitelmista vuonna 2019 jäin vastauksia vaille. Kehotettiin aina vain kysymään siltä muulta.

Paljon kuitenkin tapahtui! Mitä kenenkin toimesta ja varmaan toisistaan tietämättä. Kesällä valmistui kaksi ulkopadelkenttää, jotka Lahden Tennis-ja squashkeskus oy rakensi ihan omilla rahoillaan. Kaupunki sai kuitenkin osoitettua vuokra-alustan. Mainiota!

Beachkenttien paras sesonkiaika toi maamassojen vaihdon kuorma-autoralleineen ja kenttien kääntöineen, kun joku oli taannoin piirtänyt ne väärin päin ja oikeat pintahiekatkin vihdoin. Alkusyksyn kentät olivat jo innokkaassa käytössä, vielä ilman aitoja. Siinä samalla hoitui myös pari lentiskenttää kuntoon. Mainiota!

Kesän aikana koripallon ulkopelialue sai vihdoin uuden pinnan ja maalaukset entisen liukkaaksi ja vaaralliseksi kuluneen tilalle. Mainiota!

Syksyllä pesäpallon hiekkatekonurmikentälle ajettiin hiekkaa ”paenneen” tilalle. Saattoipa olla vain vuosihuoltoa tulevaa kesää varten? Kisapuiston kuusi massatenniskenttää olivat koko kesän mainiossa kunnossa, kiitos Lahden Verkkopalloseuran! Lahtelaiset ja turistitkin saattoiva pelata läpi ulkopelikauden kenttiin tyytyväisinä. Mainiota!

Muun muassa loistavan Kortteliliigan suunnalla tunnettu pelko osoittautui aiheettomaksi. Kenenkään, minkään lajin toimintaolosuhteita ei heikennetty, saati viety. Mainiota!

Sitten se jalkapallon pääkenttä, stadion. Sen vastavaihdettua hiekkatekonurmipintaa harjattiin tiiviisti hyväkuntoiseksi. Muutama vuosi sitten pystytettyjen tolppien hillittömät valot paloivat, vaikkei kentällä monestikaan näkynyt ketään.

Kisapuisto on siis paljon aiempaa paremmassa kunnossa sen tuhansille käyttäjille. Entä se stadionrakennus? Kaikkien surkuhupaisuuteen yltäneiden vaiheiden jälkeen viisainta olisi, että kaupunki rakentaisi sillä budjetoidulla noin kahdeksalla millillä uuden katsomon, käyttäjien sosiaalitilat ja ravintolatilaa. Sillä lahtelainen jalkapallo tulisi hyvin toimeen.

Jos sitten Lahden eripurainen, aikaansaamaton ”jalkapalloperhe” aikanaan saisi kasaan riittävästi rahoitusta, he voisivat rakentaa peruspalvelut sisältävän pohjakerroksen päälle tarpeisiinsa oikean VIP-kerroksen kaikkine namuineen.

Pankaapa johtavat poliitikot, Marjut, Villet ja muut, ensin tuo liikunnan ja liikuntapaikkojen hallinto virtaviivaiseksi ja laadituttakaa virkamiehillä ja muilla yhtiöitten kautta palkkansa nostavilla kunnon suunnitelma, jonka te sitten päätöksenteossa linjaatte haluamaksenne ja toteutettavaksi.

Helppo nakki, pankaapa toimeksi!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu