Lukijalta: Latauspisteet hämmentävät taloyhtiöissä

Kiitos Anneli Seppälä kirjoituksestasi (ESS 11.12.) mielipidepalstalla. Yhdenvertaisuuden toteutuminen taloyhtiössä on asunto-osakeyhtiölain yksi tärkeimmistä, ellei tärkein periaate. Taloyhtiöissä tehdään paljon korjauksia, jotka eivät hyödytä kaikkia osakkaita, siis maksajia. Siksi on tärkeää, että yhtiössä tehdään päätökset läpinäkyvästi ja parhaan mahdollisen tiedon nojalla. Ja että osakkaalla on mahdollisuus isoissa sekä periaatteellisissa hankkeissa osallistua päätöksentekoon yhtiökokouksessa.

Ladattavien autojen latauspisteet ovat tulleet taloyhtiömaailmaan ja herättäneet paljon kysymyksiä sekä epäselviä tilanteita. Mitä taloyhtiön tulisi tehdä, kun osakas tarvitsee latauspisteen?

Tulee muistaa, että taloyhtiön ei ole koskaan pakko suostua latauspisteen rakentamiseen. Olisi kuitenkin hyvä selvittää omassa taloyhtiössä osakkaiden tarve latauspisteelle ja sen perusteella tehdä tarvittaessa selvitykset sähköjärjestelmän riittävyydestä.

Tällä hetkellä asunto-osakeyhtiölaki tuntee kahdeksan erilaista päätöksenteko- ja kustannustenjakomallia latauspisteiden rakentamiseen. Riippuen siitä, onko kyse yhtiön vai osakkaan hallinnassa olevista autopaikoista. Ja tehdäänkö hanke yhtiön hankkeena, osakasvähemmistöhankkeena vai osakkaan muutostyönä. Tilanne on siis vähintään hämmentävä kaikille.

Pitäisi huolehtia päätöksenteon oikeellisuudesta, rakentamisen kustannusten jaosta, käytön maksamisesta ja korjausvastuusta. Ja samalla varmistaa yhdenvertaisuuden toteutuminen.

Kiinteistöliitto järjestää jäsentaloyhtiöilleen asiasta koulutusta ja jäsensivuilta löytyy hyvä opas, miten latauspisteet toteutetaan taloyhtiössä.

Mainitsemassasi jutussa esitin, että yhtiön hallinnassa oleville paikoille hankkeen toteuttaminen yhtiön hankkeena varmistaa latauspisteiden rakentamisen suunnitelmallisuuden ja asian käsittelyssä voidaan huomioida tulevaisuus paremmin.

Yhtiön hankkeena toteuttamien mahdollistaa myös valtion tuon saamisen (35 prosenttia latausinfran rakentamisen kustannuksista). Kun yhtiö on toteuttanut hankkeen, vastaa se myös latauspisteiden korjauskustannuksista asunto-osakeyhtiölain mukaisesti. Yhtiö myös määrittelee esimerkiksi autopaikkasäännöissä, miten latauspaikat taloyhtiössä jaetaan, varmistaen yhdenvertaisuuden toteutumisen. Latauspisteen käytöstä maksaa aina käyttäjä.

Hanna Koskela

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu