Lukijalta: Reivaaminen vai kurssin(suunnan) muutos

Olen ollut melko paljon elämässäni purjeveneessä, ja siksi korvaani aina hiukan särähtää, kun sekoitetaan käsitteet kurssin muutos ja reivaaminen. Viimeksi ESS:n pääkirjoituksessa 11.12. Molemmat ovat purjehtimiseen liittyviä termejä.

Veneen suuntaa (eli kurssia) ei muuteta reivaamalla, vaan kääntämällä ruoria, joka kääntää peräsintä. Reivaaminen (ruotsin sanasta reva) puolestaan tarkoittaa purjeen pinta-alan pienentämistä. Se tehdään joko veneen käyttöohjeissa annetun tuulen nopeuden mukaan tai päätellään veneen kallistumisesta.

Jos tuulen voima lisääntyy purjeissa, vene voi kallistua epämiellyttävästi. Silloin on syytä purjeita reivata. Reivauksen ansiosta purjeveneen nopeus vastatuuleen yleensä kasvaa ja luovikulma (veneen keskilinjan ja tuulensuunnan välinen kulma) pienenee kallistumisen vähentyessä. Reivauksen etuja ovat myös turvallisuuden lisääntyminen ja veneen osien säilyminen rikkoontumiselta.

Purjeiden reivaamisen tapoja on monia. Niistä voi lukea veneilyoppaista.

Joten hallituksen kurssia on pyrittävä haluttaessa kääntämään muulla tavoin kuin reivaamalla.

Raimo Rantala

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 2. Kysymys ja vastaus: Kysyimme neljältä hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä vastustaneelta Lahden kaupungingallituksen jäseneltä, miksi he vastustivat hanketta – näin he vastasivat
 3. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 4. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 5. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 6. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 7. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 8. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 9. Lukijalta: Kouluilta vaaditut miljoonasäästöt ovat mahdottomuus
 10. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 11. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 12. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 13. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 14. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 15. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.