Lukijalta: Jätetään tuottamatta

Maataloustuilla on tuskin merkitystä ruuan hintaan, koska alkutuottajan osuus lopputuotteesta on pieni.

Toimitusjohtajat Säilä ja Taitto ovat mielipidekirjoituksissaan ( 10.12, 11.12.) kääntäneet sujuvasti Sanna Heikkisen ( 8.12.) ottaman aiheen sivuraiteille, pois muovipakkauksista. Alkuperäisessä kirjoituksessa Heikkinen esitti syyttävän sormen kääntämistä pois alkutuottajasta itse asiaan eli pakkauksiin, ja ennen kaikkea sen kokonaismäärän vähentämiseen.

Kirjoituksillaan Säilä ja Taitto luovat kuluttajille käsityksen, että muovin käyttö on pakkaamisessa välttämätöntä ja että sen ympäristökuormitus on pieni. Lisäksi he toteavat, että muovin kierrättäminen energiaksi on järkevämpää kuin että öljyä käytetään suoraan polttoaineena. Muovipakkausten puolustaminen onkin ymmärrettävää tältä taholta.

Kuluttajan kannalta muovipakkaukset nostavat tuotteen hintaa. Suomessa ja muualla Euroopassa pakkauksiin on laskettu pakkausvero, jonka maksaa tuottaja, mutta käytännössä tuo vero on leivottu tuotteen hintaan kuluttajan maksettavaksi.

Olemme varmaankin kaikki yhtä mieltä siitä, että muovijätteen määrää tulee vähentää. Jos ja kun muovia kierrätetään tarkemmin, lajittelemalla se jo kotitalouksissa, on suorastaan uskomaton väite, että kustannukset kattaa tuottaja, kuten Säilä kirjoituksissaan väittää. Tätä on vaikea uskoa.

Toteaisinkin että, taloyhtiöiden ja kiinteistöjen kannattaa jatkossa seurata jäteyhtiöiden laskutusta ja taltioida vanhat laskut talteen, sekä seurata pitääkö väite paikkaansa. Eikö parempi olisi, että jätettä ei tuoteta tai että sen määrä vähenee?

Taiton kirjoituksissa viitattiin myös maataloustukiin ja siihen, että ruoka Suomessa on halpaa, mikä on osasyy hävikkiin. Itse tuilla on tuskin merkitystä ruuan hintaan, koska alkutuottajan osuus lopputuotteesta on häviävän pieni. Tukien leikkaaminen, mitä todennäköisesti tullaankin tekemään, aiheuttaa luultavasti sen, että ruuan tuotanto siirtyy enemmän ulkomaille, mistä se tuodaan Suomeen muoviin pakattuna.

Se, että ruokaa lentää roskiin, on kuluttajan vastuulla oleva asia. Itse asiassa muoviin pakattu tuote voi antaa mielikuvan sen säilyvyydestä, jolloin se ehtiikin pilaantua jo jääkaapissa. Tähänkin on hyvä ratkaisu, eli pakastin, joka on keksitty jo vuosia sitten.

Jos muovin määrä vähenee, joutuvat kuluttajatkin muuttamaan tottumuksiaan oikeaan suuntaan. Otetaanpa esimerkkinä vaikka Ranska, ruoan kehto. Kysykääpä esimerkiksi ranskalaiselta miten hän leipänsä ostaa. Hänelle on kauhistus muovipussissa oleva leipä.

Muovi sinänsä on hyvä raaka-aine ja tuote. Tuotteissa, kuten eristeet, terassilaudat tai tuolit, sen käyttö on perusteltua, kun käyttö on pitkäkestoista.

Sen sijaan, että toimitusjohtajat puolustavat muovipakkauksia, heidän olisi mietittävä ennemmin sitä, miten jätteen määrä vähenee ja miten muovia käyttää kestävämmin. Siihen on syytä, koska EU- komissio on jo aloittanut muovijätteen määrän vähentämiseen liittyvät toimet.

Marko Suuronen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 2. Kysymys ja vastaus: Kysyimme neljältä hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä vastustaneelta Lahden kaupungingallituksen jäseneltä, miksi he vastustivat hanketta – näin he vastasivat
 3. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 4. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 5. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 6. Sarjakuva-arvio: Naiset - 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta on ollut myyntimenestys – kirja kertaa tasa-arvon historiaa sarjakuvin
 7. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 8. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 9. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 10. Lukijalta: Kouluilta vaaditut miljoonasäästöt ovat mahdottomuus
 11. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 12. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 13. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 14. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 15. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.