Kimi Uosukainen: Voiko keskustaan luottaa hallituskumppanina?

”Luottamus. Sitä joko on tai ole”. Tämän toteamuksen on viime päivinä lausunut ääneen moni tutkija, politiikan seuraaja ja päättäjä. Keskustan eduskuntaryhmä ja puoluehallitus totesivat julkisuuteen juuri luottamuksen menettämisen pääministeri Antti Rinteen (sd.) erottamisvaatimuksen syyksi.

Luottamus on elintärkeä lähtökohta politiikassa monellakin tapaa, mutta keskustan ratkaisu ja käsitys luottamuksesta herättävät enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia.

Siinä, missä keskustan kenttäväen ja puolue-eliitin voidaan todeta menettäneen luottamuksen pääministeri Rinteeseen, voidaan myös perustellusti pohtia SDP:n kenttäväen luottamusta keskustaan hallituskumppanina. Punamultayhteistyö ja

kansanrintamahallitukset ovat perustuneet juuri puolueiden – ja niiden äänestäjien – keskinäiseen luottamukseen. Että yhdessä sovittua ja kompromissein laadittua hallitusohjelmaa noudatetaan, ja yhteiseloon hallituksessa sitoudutaan, eikä jokaisen gallup-lööpin jälkeen olla kampittamassa hallituskumppaneita.

Keskusta on nyt kääntänyt uuden sivun Suomen poliittisessa historiassa ja kenties avannut eräänlaisen Pandoran lippaan. Voiko koko kansallisen lainsäädännön valmistelutyön ja valtion johtamisen keskeyttämisestä ja hallituksen kaatamisesta yhden henkilön takia tulla uusi maan tapa? Kuinka pitkälle hallituskumppanit voivat ottaa kantaa toisen puolueen johtajavalintoihin ja siten vaikuttaa ohi puolueiden sisäisen demokratian?

Keskusta on tänä vuonna erottanut hallituksen kahdesti. Molemmilla kerroilla keskiössä on ollut pääministeriin liittyvät syyt, ensin Juha Sipilään (kesk.) ja soteen sekä nyt Rinteeseen ja Postiin.

Muutos Suomen aiempaan poliittiseen toimintatapaan ja historiaan ovat merkittäviä. Onko keskusta unohtanut politiikan ja yhteistyön pöytätavat?

Kestävällä sosialidemokratialla ja edistyksellisellä keskustapolitiikalla on Suomessa pitkät perinteet. Tällä hallituspohjalla on kyetty uudistamaan maata vaikeissakin tilanteissa.

Tästä poliittisesta liitosta kertoo myös Rinteen hallituksen hallitusohjelma: vuosikymmenen reiluin, edistyksellisin ja kunnianhimoisin ohjelma sai taakseen laajan kansanrintaman. Tämän hallitusohjelman toteuttamiseen ollaan yhä sitoutuneita poliittisen janan eri puolilla.

Sovitun hallitusohjelman täysipainoinen toteuttaminen edellyttää kuitenkin puolueiden luottamusta toisiinsa, yhteisiä pelisääntöjä ja kykyä kommunikoida. Viimeisimmän hallituskriisin aikaan mikään näistä ei toteutunut.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla tulevan hallituksen tulee paneutua kaikkiin näihin yhteistyön ehtoihin. Erityisesti keskustalla on tärkeä rooli luottamuksen jälleenrakentamisessa, kun sosialidemokraattien puoluekenttä ihmetellen pohtii luottamustaan keskustaan.

Kimi Uosukainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 3. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 4. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille
 5. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 6. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 7. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 10. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 11. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 12. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 13. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 14. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 15. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.