Lukiovertailujen merkitys kasvaa

Lukiovertailuja kannattaa lukea pitkällä aikavälillä, koska yksittäisen ajankohdan tulos ei kerro kaikkea koulun tasosta. Elina Nissinen

Koska yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijavalinnassa ylioppilastutkinnon arvosanoilla on aiempaa suurempi merkitys, myös lukiovertailujen merkityksen voi odottaa kasvavan.

Lukiovertailuissa on puutteensa, mutta ne vaikuttavat siihen, mihin lukioihin peruskoulun päättävät pyrkivät. Lukiot, joista ylioppilaaksi valmistutaan korkeammilla arvosanoilla kuin muista lukioista, keräävät opiskelijoiksi lähtötasoltaan parhaimpia oppilaita.

Lukiovertailuja on kritisoitu muun muassa siitä, että ne eivät aina ota huomioon opiskelijoiden lähtötasoa. Korkea lähtötaso antaa hyvät pohjat lukio-opiskeluun ja ylioppilaskirjoituksiin. Lukio voi kuitenkin olla erityisen hyvä siinä, että se onnistuu tukemaan hieman huonommalla todistuksella sisään tulleita saavuttamaan kohtalaisen hyvät arvosanat ylioppilaskirjoituksissa.

Suomen Tietotoimisto (STT) tekee kevään ja syksyn ylioppilaskirjoitusten pohjalta vertailun, jossa otetaan huomioon sisään tulleiden oppilaiden lähtötaso ja verrataan sitä ylioppilastutkinnon arvosanoihin. Tämäkään vertailutapa ei kerro koko totuutta, sillä maan eri peruskoulujen antamia arvosanoja on vaikeaa verrata toisiinsa.

Pitkällä aikavälillä tulokset antavat kuitenkin jotakin suuntaviivaa siitä, mistä lukioista valmistutaan keskimääräistä paremmilla arvosanoilla ja missä on mahdollista pärjätä, vaikka peruskoulusta ei tultaisi kiitettävällä päästötodistuksella.

Tärkeintä on se, että lukiota käyvä pystyy suoriutumaan itselleen parhaimmalla mahdollisella tavalla. Paljon on kiinni siitä, miten opettajat pystyvät tukemaan tässä oppilaitaan, ja käytännössä suuri merkitys on usein silläkin, miten lukion opiskelijat tukevat toisiaan.

Koulujen yhteishenkeä on vaikeaa mitata, mutta se tulee usein esiin, kun vertailuissa menestyneiden lukioiden opiskelijoita haastatellaan.

STT:n tuoreimmassa, joulukuun alussa julkaisemassa vertailussa Lahden lukioista nousivat kärkeen Tiirismaan lukio ja Rudolf Steiner -lukio. Tiirismaan lukio sijoittui valtakunnan vertailussa suurten lukioiden sarjassa 17:nneksi ja Rudolf Steiner -lukio pienten lukioiden sarjassa 27:nneksi.

Kummankin koulun oppilaiden haastatteluissa nousi esiin yksilöllisen tuen merkitys. Se antaa hyvät edellytykset pärjätä ylioppilaskokeessa ja vähentää osaltaan maksullisten abi­kurssien tuomaa eriarvoisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.