Kansalaisaloitteet kaipaavat ohjausta

Hanna Myyrä

Kansalaisaloitejärjestelmä on ollut Suomessa käytössä keväästä 2012. Aloitteita on tehty sen kautta tähän mennessä vajaat 1 100, ja niistä eduskuntaan saakka on päätynyt 35 kappaletta. Vain yksi aloite – aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista – on tullut hyväksytyksi.

Kansalaisaloitejärjestelmä ei siten ole ollut aloitteiden tekijöiden kannalta kovin voitokas demokratian edistäjä, mutta silti se on tarpeellinen. Osin se, että aloitteet eivät etene ja jäävät vaille vaadittua 50 000 kannattajan rajaa, johtuu varmasti ohjauksen puutteesta.

Koska aloitteen laatijat eivät välttämättä itse tunne riittävästi aihepiiriä tai lakia, jonka haluavat muuttaa, aloite voi kaatua omiin heikkouksiinsa, jolloin sinänsä hyvät aikeet ja tarkoitusperät jäävät vaille vastakaikua.

Olisikin hyvä, jos aloitteen laatijat saisivat lakineuvontaa aloitetta tehdessään. Koska verkossa toimiva aloitejärjestelmä on sellainen, että kun aloitteen on lähettänyt, sitä ei voi enää muuttaa, tarvittaisiin apua siinä vaiheessa, kun aloitetta vielä luonnostellaan.

Aloitteiden laadinnan tukeminen ehkäisi myös aloitteiden päällekkäisyyttä. Näyttää nimittäin siltä, että aloitteiden tekijät eivät aina katso, onko aiheesta jo tehty aloite.

Esimerkiksi aktiivimallin purkamisesta tehtiin useita aloitteita. Kilpailevat aloitteet syövät turhaan toisiltaan kannatusta. Ohjaus ja koordinaatio olisi siinä paikallaan.

Apua tarvittaisiin myös aloitteiden nimeämisessä, jotta nimi kertoisi riittävän tarkasti, mistä aloitteessa on kyse. Esimerkiksi ehdotuksia vaalilain muuttamiseksi on ainakin 13, mutta otsikon perusteella ei voi päätellä, mitä kohtaa pitäisi muuttaa. Silmiin osui ainakin ehdotus äänestysikärajan laskusta ja äänestäjän oikeudesta muuttaa mieltä kesken vaalikauden.

Ehkä ihmissilmät myös havaitsisivat aloitteet, jotka on tehty puhtaasti trollausmielessä tai suutuspäissään. Meillä on riittävästi muita kanavia turhautumien purkamiseen.

Yksi tuoreista, eduskuntaan lähetetyistä kansalaisaloitteista koskee tiettyjen ilotulitteiden käytön rajoittamista. Lakimuutoksen läpimenoon on vaikeaa uskoa, mutta aloitteen vahvuutena on todella perusteellinen selvitys lakipykälistä ja muiden maiden säädöksistä sekä ilotulitteiden aiheuttamista haitoista ja kustannuksista niin ihmisille kuin eläimille. Aloite keräsi lähes 65 500 nimeä.

Eniten kannatusta on tähän saakka kerännyt kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista. Sen allekirjoitti lähes 167 000 kansalaista. Tasa-arvoisen avioliittolain kumoaminen tuoreeltaan keräsi reilut 106 000 nimeä.

Osa kansalaisaloitteista kerää vain kourallisen kannattajia. Esimerkiksi ”pelastushelikopterin sijoituspaikaksi sittenkin Lappeenranta!” on kerännyt vain kahdeksan nimeä. Asia ei kenties herätä suuria intohimoja pitkin valtakuntaa.

Suomen muutos kuningaskunnaksi on kerännyt 11 ja huomioliivien pakollisuus koulujen ja kotien välillä 4 kannattajaa.

Vasta tehtyjä kansalaisaloitteita ovat muun muassa kevytautolain kumoaminen ja työehtoshoppailun kieltäminen lailla. Ensi toukokuussa nähdään, pääsevätkö ne jatkoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.