Marinin näytöt ovat edessäpäin

Sanna Marinin (sd.) odotetaan pääministerinä tekevän selvän pesäeron hänen edeltäjäänsä Antti Rinteeseen (sd.). Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomi saa 34-vuotiaasta Sanna Marinista (sd.) nuorimman pääministerinsä, josta samalla tulee nuorin virassa oleva pääministeri koko maailmassa. Saavutus on jo ehtinyt tuottaa Marinille ja samalla Suomelle laajaa kansainvälistä huomiota.

Marinista tulee myös kolmas naispuolinen pääministerimme. Yksi hänen monista haasteistaan on pysyä tässä tavoitellussa mutta myös epäkiitollisessa tehtävässä kauemmin kuin hänen edeltäjänsä Anneli Jäätteenmäki (kesk.) ja Mari Kiviniemi (kesk.). Heidän pestinsä jäivät selvästi lyhyemmiksi kuin viime vuosikymmeninä on ollut keskimäärin käytäntönä.

Kiviniemen tavoin Marin nousee pääministeriksi kesken vaalikauden. Jos hän onnistuu hankkiutumaan ensi kesänä myös SDP:n puheenjohtajaksi, hänen asemansa vahvistuu niin paljon, että hänen pääministeripolulleen tuskin asetellaan esteitä ainakaan omien joukosta ennen seuraavia vaaleja.

Tällä hetkellä voi olla vaikea kuvitella, että Marinille ilmaantuisi pikaisesti haastajia. Kannatuskuopassa kipuilevilla demareilla on huutava tarve ottaa uusi alku uusin kasvoin torsoksi jääneen Antti Rinteen pääministerikauden jälkeen. Kun puolue nyt arvioi Marinilla olevan parhaat edellytykset johtaa suunnanmuutosta, tuntuisi erikoiselta, jos hänen altaan ryhdyttäisiin saman tien kaivamaan maata.

Toisaalta viime päivätkin ovat osoittaneet, että politiikassa käänteet tapahtuvat nopeasti, eikä edes pääministeri voi olla varma asemastaan, jos luottamus alkaa horjua. Marinin voitto Antti Lindtmanista jäi niin täpäräksi, että se jättää sijaa SDP:ssä jo pitkään vallinneelle kuppikuntajaolle. Salaliittoteoriat saavat taas pontta, jos Marin ei onnistu kääntämään kannatusta nousuun.

Martinilta odotetaan myös selvää pesäeroa edeltäjäänsä. Tässä häntä auttaa Rinteen siirtyminen – tai siirtäminen – päivittäisen politiikanteon taustalle puhemiehistöön.

Lyhyen ministerikokemuksen ohella Marinin valttina olivat hyvät näytöt viime talvelta hänen tuuratessaan sairastellutta Rinnettä. On silti eri asia pitää tulikivenkatkuisia puheita vaalitenteissä kuin johtaa hallitusta ja maata. Siinä Marinilta ovat näytöt vielä antamatta, eikä tehtävää helpota Rinteen syrjäyttämisen kärjistämä luottamuspula päähallituspuolueiden välillä.

Hallituksen rivien suoristamisen ohella Marinin pitäisi korjata vahingot, joita hallituskriisi aiheutti politiikan yleiselle uskottavuudelle. Moni riviäänestäjä jäi ihmettelemään muun muassa sitä, kuinka vastikään luottamuksensa menettänyt ministeri kelpaakin liki samalta istumalta tehtävään, jonka haltijalta on ollut tapana edellyttää aivan yhtä vaativia ominaisuuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 3. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 4. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 5. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 6. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 7. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 8. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 9. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 10. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 11. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 12. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 13. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 14. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 15. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.