Tykkäätkö samasta musiikista kuin ikäisesi?

Anne Honkanen

Tieto&Trendit-blogissa julkaistiin syksyllä artikkeli, jossa käytiin läpi suomalaisten musiikkimakua. Juha Haaramon artikkeli pohjautui Tilastokeskuksen vapaa-ajantutkimukseen kahden vuoden takaa.

Tietysti piti heti katsoa, mistä musiikista muut ikäiseni pitivät ja mitä he inhosivat.

Artikkelin mukaan keski-ikäisten eli 45–64-vuotiaiden naisten mielimusiikkia on iskelmä, pop, klassinen, rock, Suomipop ja kotimainen iskelmä.

Vähiten keski-ikäiset naiset pitivät heavy-musiikista.

Artikkelissa musiikkimakua oli käsitelty musiikkityylin, kuulijoiden iän ja sukupuolen perusteella. Mainintoja tietyistä artisteista, säveltäjistä tai yhtyeistä ei otettu mukaan.

Keski-ikäisten naisten suosikit ja inhokki näyttävät pääpiirteittäin listalta, jonka voisin itsekin allekirjoittaa. Pop ja klassinen uppoa­vat oikein hyvin, heavy ei sitten lainkaan.

Suosikkikolmikkooni kuuluisi myös maailmanmusiikki tai etno, jota artikkelissa ei näy lainkaan keski-ikäisten naisten tuloksissa. Lähinnä tätä tyyliä edustaa latinalaisamerikkalainen musiikki, joka on saanut mainintoja keski-ikäisiltä naisilta.

Suurin ero mielimusiikeissa lienee artikkelin perusteella kaikkein nuorimpien ja vanhempien vastaajien välillä. 10–14-vuotiaat pitävät rapista, popista ja elektronisesta musiikista. Rap ja EDM puolestaan eivät kuulu vanhempien suosikkeihin.

10–14-vuotiaat pitävät myös eniten ulkomaisesta popista muihin ikäluokkiin verrattuna, kun taas musiikin kotimaisuus on sitä tärkeämpää, mitä vanhemmasta sukupolvesta on kysymys.

Junioreiden suosikkityylejä ei myöskään ole rock, joka on suosittua vanhemmissa sukupolvissa. Eron voi huomata kotonakin: jos kitarat ”rämpyttävät” tai mies laulaa kovaa ja korkealta, niin junnu vaihtaa biisiä heti.

Rockin suosion laskua selittää varmasti, että sen rinnalle on tullut tarjolle paljon muitakin musiikkityylejä. Suomalaisten musiikkimaku on ylipäänsä monipuolistunut 2000-luvulla.

Vähiten pidetty musiikkityyli on kuitenkin yhteistä ainakin äideillä ja lapsilla, sillä heavy metal ei kuulu nuorisonkaan suosikkeihin.

Metallimusiikki on vastakarvaan kulkevista junnuista ja keski-ikäisistä naisista huolimatta silti hyvin suosittua Suomessa.

Heavy on kuitenkin tyyli, joka suosiostaan huolimatta jakaa vahvasti mielipiteitä: toisaalta se on yksi pidetyimmistä, mutta toisaalta yksi torjutuimmista musiikkityyleistä, jos tarkastellaan kaikenikäisiä vastaajia.

Miehet suosivat yleisesti ­ottaen heavy-musiikkia selvästi enemmän kuin naiset. Erityisen hyvin makujen vastakkaisuus näkyy 25–44-vuotiaiden keskuudessa. Tuon ikäluokan miehet kuuntelevat erityisesti raskasta rokkia ja metallia, kun taas samanikäisissä naisissa heavy-musiikki herättää eniten torjuntaa.

Heavyn kuuntelijoissa voi olla niin ruumiillisen työn tekijöitä kuin toimistossa istuvia akateemisiakin. Sama ilmiö näkyy myös muissa musiikkityyleissä. Sosio­ekonominen asema tai kulttuurinen pääoma ei määrittele Suomessa sitä, mitä musiikkia kuuntelet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu