Kulmuni haastoi oitis Marinin

Katri Kulmuni (kesk.) pyrkii uutena valtiovarainministerinä reivaamaan hallituksen kurssia vasemmalta keskemmälle. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kun Antti Rinteen (sd.) hallitus tiistaina vaihtui Sanna Marinin (sd.) hallitukseksi, vaihtui myös useampi ministeri kuin alun perin osattiin odottaa. Demarit järjestivät kunnon tuolileikin, mutta tilaisuuteen tarttui myös keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni tehden itsestään valtiovarainministerin nopeutetussa aikataulussa. Näin Mika Lintilä (kesk.) joutuu palaamaan hänelle viime vaalikaudelta tutuksi tulleeseen tehtävään elinkeinoministeriksi.

Ratkaisu oli väistämätön. Ollakseen vahva puheenjohtajan pitää tarttua raskaimpaan mahdolliseen salkkuun, ja näin Kulmuni nyt tekee muodostaen hallituksen voimakaksikon Marinin kanssa.

Lintilä oli Rinteen hallituksen pahan ilman lintu. Hän jaksoi toistuvasti muistuttaa, että hallitus ei voi toteuttaa ohjelmastaan vain menopuolta, jos tulopuoli pettää. Avainasemassa on hallituksen työllisyystavoitteen täyttyminen.

Kulmuni pyrkii jatkamaan Lintilän jäljillä ja reivaamaan hallituksen kurssia keskemmälle. Passittaessaan edeltäjänsä valmistelemaan uusia työllisyystoimia hän korosti, että vastuu niistä on yksin maan hallituksella. Hallituksen tulee myös kyetä tekemään tarvittaessa vaikeita ratkaisuja ohi työmarkkinajärjestöjen ja pysytellä puolueettomana niiden keskinäisissä kiistoissa.

Näin suoraa tekstiä on totuttu kuulemaan valtiovarainministereiltä. On silti arvoitus, pystyykö Kulmuni kääntämään koko hallituksen omaksumalleen linjalle. Onhan pääministeri vaihtunut entistä vasemmistolaisempaan Mariniin, jonka kanssa vihreiden Maria Ohisalo ja vasemmistoliiton Li Andersson ovat kuin kolme marjaa. Tiukimmassa paikassa edessä voi olla uusi hallituskriisi, jos Kulmuni pitää kiinni teeseistään, niin perusteltuja kuin ne ovatkin koko maan talouskehityksen kannalta.

Demareiden ruletissa huomio kiinnittyi Sirpa Paateron pikapaluuseen sairauslomalta hallitukseen. Ratkaisu ei näyttänyt ulospäin hyvältä, mutta oli SDP:n näkökulmasta inhimillisesti ymmärrettävä. Rinteen selitysten oheiskärsijäksi joutunut Paatero sai nyt kunnianpalautuksena palata vahvuusalueelleen kuntaministerinä, kun tuskaa tuottanut omistajaohjaus siirtyi Tytti Tuppuraiselle.

Toisen epäkiitollisen salkun työministerinä saa Rinteelle varapuhemiehenä tilaa tekevä Tuula Haatainen. Se lienee helpotus Timo Harakalle, joka liikenneministerinä ei enää vastaa päällään hallituksen kohtalonkysymyksestä. Lahtelaisittain myönteistä oli, että Ville Skinnari säilytti salkkunsa liputettuaan kaukoviisaasti jo varhain tulevan pääministerin puolesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 2. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 3. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 4. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 5. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 6. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 7. 27-vuotias Outi Lähde ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 8. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"
 9. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 10. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 11. Päivi Piiraisen Esalainen: Haittaako, jos lahnaa tai haapaa ei tunnista?
 12. Pääkirjoitus: Maskisuositus on hyvä päivittää vaativammaksi
 13. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 14. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 15. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.