Vaaroja ei saa urheilusta kokonaan pois

Mikael Hoikkala

Viime tiistaina suomalainen jääkiekkoyleisö joutui todistamaan kahta pelottavaa tapausta. Hallit hiljenivät niin Tampereella kuin Mikkelissä, kun Tapparan Tuukka Mäntylä ja Jukureiden Patrik Puistola makasivat taklatuksi tulleina minuutteja jäässä ennen kuin heidät vietiin paareilla kaukalosta ja suoraan sairaalaan.

Jääkiekkopiireissä on illan jälkeen käyty tarpeellista itsetutkiskelua. Mäntylää taklannut Pelicansin Taavi Vartiainenkin oli tapahtuneesta tuoreeltaan musertunut ja huolissaan.

Jälkikeskustelu ei tällä kertaa onneksi ole mennyt pelkäksi moraalipaatokseksi ja tekijöiden lynkkaamiseksi. Synkän tiistain tyrmäyksistä kumpikaan ei ollut vahingoittamisyritys, vaan epäonni ja taklattavien huono asento olivat keskeisiä tekijöitä.

Taklaaja on kuitenkin vastuussa taklauksestaan, ja pelikiellot olivat paikallaan. Kun tahattomasti syntyy näin pahaa jälkeä, on ihan aiheellisesti pohdittu sitäkin, pitäisikö taklaamista rajoittaa tai kieltää se kokonaan.

Olen huomannut, että mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän pahaa minun tekee katsoa, kun jotakuta sattuu tuskallisesti.

Nyt koin tavallistakin kovempia puistatuksia, kun katsoin Puistolan, 18, tilanteen videolta ja näin hänen rojahtavan vertavuotavana jäähän ja jäävän tajuttomana niille sijoille makaamaan. Huojentavaa oli kuulla seuraavana päivänä, että Puistola on päässyt sairaalasta ja ”voi tilanteeseen nähden kohtuullisesti”. Myös Mäntylä kotiutui sairaalasta jo saman illan aikana.

Puistatuksista huolimatta vastaukseni yllä mainittuun pohdintaan on selvä: taklauksia ei voida rajoittaa eikä kieltää – tai ainakaan Suomi ei yksin voi tehdä sellaista päätöstä.

Jos nimittäin muissa maissa saa taklata ja kotimaassa ei, maaotteluissa ja ulkomailla pelatessaan suomalaiset olisivat rajussa leikissä huonosti valmistautuneina.

Patrik Puistola on varattu NHL:ään. Yhtään Puistolaa viime viikon loukkaantumisesta syyllistämättä: hän tietänee itsekin, ettei voisi Pohjois-Amerikassa pelata huolimattomasti ja katse alhaalla. Atlantin takana on vielä isommat vastustajat ja kovemmat vauhdit.

Jääkiekko on kovavauhtinen kontaktilaji. Sellaisissa urheilulajeissa voi sattua kipeästi.

Ei tarvitse olla edes kontaktilaji. Esimerkiksi alpphiihdossa, lumilautailussa, moottoriurheilussa ja maantiepyöräilyssä on vaara aina läsnä. Huippupyöräilijä Jaakko Hänniseltä murtui viime keväänä peukalo, rintalastaan tuli murtuma ja sydäntoimintakin koki iskun seurauksena häiriötä, kun kisaorganisaation moottoripyörä törmäsi häneen etappikilpailussa Ranskassa. Epäonnen ja yhden osapuolen varomattomuuden seurausta, kuten loukkaantumiset urheilussa yleensäkin ovat.

Ymmärrän hyvin vanhempia, jotka valitsevat lapselleen harrastukseksi mahdollisimman turvallisen lajin, jossa varsinkin päävammojen riski on pieni.

Niille, jotka jääkiekkoon tosissaan ryhtyvät, on syytä teroittaa lajin luonnetta ja kehottaa harjoittelemaan sen mukaisesti. Jääkiekkohuipulla on paljon pienikokoisiakin pelaajia, joita ei ole koskaan jyrätty matalaksi. Taklausten väistäminen ja vastaanottaminen kuuluvat lajitaitoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 2. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 3. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 4. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 5. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 6. 27-vuotias Outi Lähde ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 7. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"
 8. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 9. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 10. Päivi Piiraisen Esalainen: Haittaako, jos lahnaa tai haapaa ei tunnista?
 11. Pääkirjoitus: Maskisuositus on hyvä päivittää vaativammaksi
 12. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 13. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”
 14. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa
 15. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.