Ikä on ongelma, jos niin halutaan

Päivi Piirainen

Selailin Twitteriä, kuten aamuisin usein teen. Pysähdyin aamunavauksessa ikäkeskustelun kohdalle, joka alkoi yksinkertaisella kysymyksellä: ”Minkä ikäisiä te ihmiset olette? Minä olen 50. Ei kai omaa ikää piilotella saati hävetä.”

Keskustelu aiheesta lähti vilkkaasti lentoon. Ihmiset kertoivat ikiään ja tuntemuksiaan. Joku 36-vuotias piti neljääkymmentä jonkinlaisena elämän rajapyykkinä. Joku ihmetteli yli kuusikymppisten virkeyttä ja iättömyyttä. Yksi kertoi täyttävänsä pian 44 ja tunnelman olevan hyvä, parempi kuin nuorena. Tämä pian 44-vuotias lanseerasi hauskan terminkin, .

56-vuotias nainen arveli seilaavansa 13:n ja 101 vuoden välillä ja joku 53-vuotias vertasi oloaan sääennustukseen: ikää on 53, mutta se tuntuu kuin 35. Yksi 61-vuotias kertoi elävänsä elämänsä parasta aikaa ja toinen ihmetteli, miksi ikä pitäisi valehdella alaspäin, kun tehokkaampaa olisi 45-vuotiaana kertoa olevansa kuusikymmentä ja saada siksi ihmettelyjä.

Joku huomautti, että aikuisuutta on se, ettei oma ikä enää ahdista eikä ikää tarvitse piilotella. Joku sanoi olevansa henkisesti 15, mutta muuten jotain muuta.

Iällä vitsailtiin paljon.

Ikä on mikä on. On hämmentävää, että se koetaan jollakin lailla ongelmaksi. Ulkonäköä, olemusta, tietoja ja taitoja kummastellaan kaikkiin suuntiin. Nuoret tohtorit ja johtajapoliitikot ovat uutisia yhtä lailla kuin yli 80-vuotias ylioppilas ja eläkeläisyrittäjä.

Vanhemmilta naisilta ei edes voisi kysyä ikää, kun kysymyksen arvellaan olevan jollakin lailla loukkaava.

– On vanhan maailman linnakkeeseen liittyvä asia, että naista ei saa asettaa siihen kiusalliseen tilanteeseen, että hän ehkä joutuu sanomaan korkean numeron, joka on hänelle suureksi häpeäksi, jyrähti 64-vuotias näyttelijä Riitta Havukainen Ylen haastattelussa lokakuussa. Havukaista haastateltiin, koska hän näyttelee 74-vuotiasta leskeä Helsingin Kaupunginteatterin näytelmässä .

Vihainen leski elää joidenkin mielestä hurjasti, kun tanssii, naukkaa viiniä ja päättää itse omasta elämästään.

Maailma on muuttunut ja se, miten ikä koetaan, on muuttunut. Aika on kuitenkin vain yksi fysiikan perussuure, joka ei pysähdy vaan etenee koko ajan. Eletystä elämästä ei oikein millään suodattimella saa aikaa pyyhittyä pois.

Sanotaan, että viisikymmentä on uusi neljäkymmentä. Neljäkymmentä on uusi kolmekymmentä, kolmekymmentä kaksikymmentä ja kaksikymmentä – kymmenen? Ehkei kuitenkaan.

Ikään ja ikääntymiseen voisi suhtautua kuin 82-vuotias näyttelijä Seela Sella Iltalehden haastattelussa viime syyskuussa:

– Kahdeksankymppistä ei kato ihan nuori näyttelijä voi näytellä!

Iän ja ajan kumittamista yritetään kuitenkin ihan viimeiseen asti. Vanhemmat haluavat olla nuorempia ja notkeampia.

Nuorten toivottaisiin olevan vanhempia ja viisaampia – kokeneempia. Kaiken järjen mukaan toiveiden pitäisi kohdata jossakin vaiheessa elämää ja iän olla juuri sopiva kaikille ja kaikkeen.

Minä en pelkää kertoa omaa ikääni ääneen. 49 tuntuu ihan hyvältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 3. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 4. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 5. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 6. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 7. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 8. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 9. Padasjoen maastopalopaikalla sammutettiin torstai-iltana vielä kytöpesäkkeitä
 10. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 11. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 12. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 13. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 14. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 15. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.