Venäjä hukkasi tilaisuutensa

Venäjän lippu nousi olympiakisoissa salkoon viimeksi vuonna 2014 Sotshissa. Kirill Kudryavtsev / Lehtikuva

Kun kovatkaan rangaistukset eivät tehoa, on yritettävä vielä kovempia. Näin saattoi Maailman antidoping­toimiston Wadan johtoryhmä ajatella sulkiessaan ­Venäjän urheilun arvokilpailuista neljäksi vuodeksi maan synkkänä pysyttelevän dopinghistorian vuoksi.

Venäjän lippu ei siten liehu kaksissa seuraavissakaan olympialaisissa, kesällä 2020 Tokiossa ja talvella 2022 Pekingissä. Niihin saavat osallistua, kuten oikein on, vain puhtaiksi todistetut venäläisurheilijat ilman kansallistunnuksia. Käytäntö tuli tutuksi jo Rio de Janeirossa 2016 ja Pyeongchangissa 2018. Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n tuolloin langettamat rangaistukset perustuivat riippumattomaan selvitykseen, jonka mukaan yli tuhat venäläisurheilijaa oli hyötynyt kotimaansa mitä mielikuvituksellisimmalla tavalla toteuttamasta valtiojohtoisesta ­dopingohjelmasta.

Rangaistuaan Venäjää mielestään ehkä riittävästi KOK ja Wada halusivat antaa sille tilaisuuden panna kiistattomasti ­todistettu dopingongelma kuriin ja järjestykseen. Kilpailuoikeuksien palauttamisen ehdoksi asetettiin, että Venäjä luovuttaa oman antidopinglaboratorionsa näytteet ja tiedot Wadalle.

Syystä tai toisesta Venäjä hukkasi saamansa mahdollisuuden. Se toimitti vaaditun aineiston myöhässä. Ja kun Wada ryhtyi tutkimaan sitä, ilmeni, että tietoja oli käsitelty. Satoja positiivisia testituloksia oli poistettu ja tietoihin oli lisätty väärennettyjä todisteita, joilla dopingin paljastanut ja maanpakoon lähtenyt entinen antidopingjohtaja yritettiin saattaa rikolliseen valoon.

Tämän paljastuttua oli väistämätöntä, että Wadan oli yksin uskottavuutensa nimissä kovennettava otteitaan. Siitä Venäjä saa syyttää vain itseään, vaikka maan valtiojohto yritti tapansa mukaan politisoida päätöksen väittäen sen johtuvan lännessä muka vallitsevasta Venäjän vastaisesta hysteriasta.

Valtiojohtoiseksi todetusta dopingohjelmasta kantaa vastuun valtiojohto, jonka vihdoin tulisi puhdistaa malka omasta silmästään. Valitettavasti tästä ei ole näkyvissä merkkejä, vaikka myös Venäjän oman antidopingtyön nykyinen johto on siihen rohkeasti kannustanut. Uppiniskaisuus ei lupaa hyvää Venäjän paluuhaaveille kansainväliseen urheiluun.

Helpotus Wadan päätös on kaikille puhtaille urheilijoille, jotka venäläisten häikäilemättömyyden vuoksi ovat joutuneet antamaan kohtuutonta tasoitusta kepulikonstein kilpaileville kumppaneilleen. Ikävä kyllä huijareita löytyy kaikista muistakin ilmansuunnista, ja heidän paljastamisekseen Wadalla riittää vielä paljon töitä. Urakkaa ei silti pidä jättää kesken, vaikka se saattaa tuntua toivottomalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.