Hallitus kierrellyt kuumaa puuroa

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on joutunut selityskannalle al-Holin leirin suomalaisia koskevassa asiassa. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sanna Marinin (sd.) uunituore hallitus saa nopeasti tulikasteensa joutuessaan ensi viikolla vastaamaan ensimmäiseen välikysymykseensä. Se koskee päivän puheen­aihetta, al-Holin leirillä olevia suomalaisia Isis-taistelijoiden perheenjäseniä ja hallituksen toimia heidän suhteensa.

Asia on ollut kiusallisen tuttu myös kahdelle edelliselle hallitukselle, sillä kyseiset suomalaiset – yksitoista naista ja kolmekymmentä lasta – ovat viruneet leirillä jo viime talvesta. Yksikään hallitus ei silti ole vielä tohtinut ottaa virallisesti kantaa heidän kohtaloonsa, eikä ihme, sillä kysymys on vaikea niin poliittisesti, lainopillisesti kuin inhimillisesti.

Julkisuuteen vuodettujen tietojen mukaan ulkoministeriön johdolla on kyllä laadittu jo toteuttamista vaille valmis suunnitelma suomalaisten kotiuttamiseksi. Se on tapahtunut virkamiesvastuulla, sillä hallitus on antanut työlle vain hiljaisen hyväksyntänsä.

Keskustelun kuumetessa on lisääntynyt myös hallituksen paine ottaa kuuluvammin kantaa. Tasavallan presidentti on patistellut hallitusta pohtimaan selkeän poliittisen päätöksen tekemistä al-Holin suomalaisista. Myös monet oikeusoppineet arvioivat asian olevan periaatteellisesti niin tärkeä erityisesti lasten oikeuksien kannalta, että se pitäisi käsitellä virallisesti hallituksessa.

Suojelupoliisi on varoittanut Isis-taistelijoiden ja myös heidän perheenjäsentensä muodostavan Suomeen palatessaan vakavan turvallisuusuhan. Se on painava arvio. Toisaalta oikeuskansleri katsoi jo lokakuussa perustuslain ja lasten oikeuksien sopimuksen puoltavan ainakin lasten kotiuttamista. Painavaa tekstiä tämäkin.

Lastensuojelu on viranomaistoimintaa, johon poliittisten päättäjien ei periaatteessa tulisi puuttua. Tämä näyttää olleen hallituksen lähtökohta suhtautumisessa al-Holin suomalaisiin. Se on myös antanut hallitukselle verukkeen kierrellä tulenaran kysymyksen ympärillä vailla huolta joutumisesta tilille, jos puuro­kattila kuumenee vaarallisesti.

Enää hallitus ei voi väistää vastuutaan. Viimeistään vastatessaan välikysymykseen sillä on oltava selvä kanta virkamiesten selkänojaksi, miten al-Holin kysymyksessä aiotaan toimia.

Linjaus saattaisi syntyä helpommin, jos leiriltä voitaisiin kotiuttaa vain syyttömät lapset ja jättää sinne radikalisoituneet äidit, jotka ovat itse osansa valinneet. Sellainen ratkaisu saattaisi vastata parhaiten myös yleistä oikeustajua, mutta ei liene yksinkertaisesti toteutettavissa, jos lainkaan. Siksi hallituksen on varauduttava myös poliittisesti vaikeampaan päätökseen – ja kannettava siitä vastuu. Sitä hallitus ei voi enää ulkoistaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.