Finlandia-hiihdon päämatkaksi 120 km

Markus Pirttijoki

Tiedätkö mitä yhteistä on Pekingillä ja Lahdella? Kyllä, tämä liittyy osittain hiihtoon, mutta nyt ei kuitenkaan ole kyse tulevista talviolympialaisista.

Molemmissa kaupungeissa on nimittäin kansansuosiossa oleva kohde, joka on kielletty.

Pekingin keskustassa sijaitseva kielletty kaupunki rakennettiin jo 1400-luvulla keisarien palatsialueeksi. Kielletyksi keisarivallan keskuksen teki se, ettei kukaan muu kuin keisari saanut käyskennellä siellä vapaasti. Nykyään Pekingin kielletty kaupunki on avattu yleisölle ja siitä on tullut suosittu turistikohde.

Suomessa tällaisia kiellettyjä kaupunkeja voisivat olla Marinin tuleva residenssi Kesärannassa ja Niinistöjen Mäntyniemi. Ne eivät kuitenkaan ole vielä turistikohteita.

Lahdessa ei asu keisaria, pääministeriä eikä presidenttiä, eikä täällä ole kiellettyä kaupunkia. Mutta lahtelaisillakin on oma kielletty kohteensa, ja varsin suosittu sellainen. Nimittäin ensilumenlatu.

Latu avattiin yleisölle 1.11. kello 11.11. Loogisesti ladun mitan kuuluisi olla 1 111 metriä, mutta oikeasti se on melkein 400 metriä pidempi. Syytä ollakin, sillä latu on hyvin suosittu.

Ensilumenlatu on avaamisen jälkeen ehditty kieltää jo kahdesti. Toivottavasti se riittää, koska kolmasti kieltämisellä on vähän huono kaiku. Joka tapauksessa latu on kielloistaan huolimatta hyvin suosittu liikuntakohde aina MM-tason urheilijoita myöten. Kielletty siis kiinnostaa.

Hiihtäjien puolesta uskon, että heille kelpaisi hyvin myös sallittu latu, koska kieltämisen syyt eivät edistä hiihtämisen sujuvuutta. Latupohja kun pettää, niin voivat siinä lopulta pettää hiihtäjän hermotkin.

Ahkeria ladunrakentajia ei käy kateeksi, vaan heille täytyy antaa täysi tunnustus. Säidenhaltijan suuntaan sen sijaan moitetta siitä, ettei anna meidän hiihtää rauhassa kun kerran on latu avattu. Vaan kun on kymmenen astetta lämmintä ja vettä sataa, niin ei se lumi siinä ikuisesti pysy. Ei vaikka olisi kuinka juntattu tiukkaan.

Koska ennusmerkit ovat siihen suuntaan, että ensilumenladulle ei tulevina vuosinakaan voi povata kovin viileää jatkoa, niin kannattaisiko asiaan alkaa valmistautua hyvissä ajoin vähän pidemmän tähtäimen suunnittelulla?

Miksi tänne ei rakenneta hiihtoputkea? Sellainen sopisi täkäläiseen hiihtoimagoon erinomaisesti.

Suomessa toki on muutamia putkia, mutta pelkkiä kilometrin mittaisia tumppeja. Lahden seudulla olisi sen sijaan enemmän kuin tuhannen metrin tilaisuus valjastaa paikallinen infra hyötykäyttöön ja rakentaa tänne maailmankaikkeuden pisin hiihtotunneli. Pituutta sille tulisi 120 kilometriä ja asiakaskunta ulottuisi Asikkalasta pääkaupunkiseudun miljoonaväestöön.

Ei muuta kuin tykitetään lumet ja ajetaan ladut Päijännetunneliin.

Lumen vaatima jäähdytysenergia voitaisiin ottaa virtaavasta vesivoimasta. Eikä lumetuksen vaatimasta raaka-aineestakaan tulisi pulaa. Lainattaisiin vähän helsinkiläisten juomavettä.

Saataisiin tälle meidän kansallistapahtumallekin kunnolla mittaa. Olisi melko komeaa vetäistä 120 kilometrin Finlandia-hiihto yhdellä lenkillä. Juhannuksena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 2. Myrsky katkonut sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 3. Oodin puukotuksen uhrin vammat ovat luultua vakavammat, poliisi tutkii tapon yrityksenä
 4. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 5. Myrsky riepottelee sekä maalla että merellä – roudan vähäisyyden vuoksi puut saattavat kaatua myrskyssä normaalia herkemmin
 6. Sykkeen R-kioski Lahdessa lahjoitti 1000 euroa urheiluseura Salpikselle
 7. Ostarilla: Tonttilan ostari on olohuone, joka sykkii elämää karun ulkokuoren takana, katso kuvagalleria
 8. Lukijalta: Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Päätökset Lahti Energiasta tehdään oikeiden tietojen pohjalta
 9. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 10. Minisalpausselkä veti hiihtäjiä ympäri Etelä-Suomen, katso kuvat
 11. Konserttiarvio: Diandra sytytti Bond-huuman Sibeliustalossa
 12. Päijät-Hämeen tanssiala palkitsi Jannika B:n Kultaiset askeleet -gaalassa
 13. Näkökulma: Pelaaminen voi olla tavoite – jotain on mennyt pieleen jo ennen kuin nuori hautautuu kotiinsa
 14. Rovanperä teki historiaa nousemalla palkintopallille Ruotsin kurarallissa – Brittikuljettaja Evans otti voiton
 15. Sydämen eteisvärinä iskee yhä useampaan – kehnosti hoidettu verenpainetauti on tavallinen syy joskus päiväkausiakin kestävään tykytyskohtaukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.