Finlandia-hiihdon päämatkaksi 120 km

Markus Pirttijoki

Tiedätkö mitä yhteistä on Pekingillä ja Lahdella? Kyllä, tämä liittyy osittain hiihtoon, mutta nyt ei kuitenkaan ole kyse tulevista talviolympialaisista.

Molemmissa kaupungeissa on nimittäin kansansuosiossa oleva kohde, joka on kielletty.

Pekingin keskustassa sijaitseva kielletty kaupunki rakennettiin jo 1400-luvulla keisarien palatsialueeksi. Kielletyksi keisarivallan keskuksen teki se, ettei kukaan muu kuin keisari saanut käyskennellä siellä vapaasti. Nykyään Pekingin kielletty kaupunki on avattu yleisölle ja siitä on tullut suosittu turistikohde.

Suomessa tällaisia kiellettyjä kaupunkeja voisivat olla Marinin tuleva residenssi Kesärannassa ja Niinistöjen Mäntyniemi. Ne eivät kuitenkaan ole vielä turistikohteita.

Lahdessa ei asu keisaria, pääministeriä eikä presidenttiä, eikä täällä ole kiellettyä kaupunkia. Mutta lahtelaisillakin on oma kielletty kohteensa, ja varsin suosittu sellainen. Nimittäin ensilumenlatu.

Latu avattiin yleisölle 1.11. kello 11.11. Loogisesti ladun mitan kuuluisi olla 1 111 metriä, mutta oikeasti se on melkein 400 metriä pidempi. Syytä ollakin, sillä latu on hyvin suosittu.

Ensilumenlatu on avaamisen jälkeen ehditty kieltää jo kahdesti. Toivottavasti se riittää, koska kolmasti kieltämisellä on vähän huono kaiku. Joka tapauksessa latu on kielloistaan huolimatta hyvin suosittu liikuntakohde aina MM-tason urheilijoita myöten. Kielletty siis kiinnostaa.

Hiihtäjien puolesta uskon, että heille kelpaisi hyvin myös sallittu latu, koska kieltämisen syyt eivät edistä hiihtämisen sujuvuutta. Latupohja kun pettää, niin voivat siinä lopulta pettää hiihtäjän hermotkin.

Ahkeria ladunrakentajia ei käy kateeksi, vaan heille täytyy antaa täysi tunnustus. Säidenhaltijan suuntaan sen sijaan moitetta siitä, ettei anna meidän hiihtää rauhassa kun kerran on latu avattu. Vaan kun on kymmenen astetta lämmintä ja vettä sataa, niin ei se lumi siinä ikuisesti pysy. Ei vaikka olisi kuinka juntattu tiukkaan.

Koska ennusmerkit ovat siihen suuntaan, että ensilumenladulle ei tulevina vuosinakaan voi povata kovin viileää jatkoa, niin kannattaisiko asiaan alkaa valmistautua hyvissä ajoin vähän pidemmän tähtäimen suunnittelulla?

Miksi tänne ei rakenneta hiihtoputkea? Sellainen sopisi täkäläiseen hiihtoimagoon erinomaisesti.

Suomessa toki on muutamia putkia, mutta pelkkiä kilometrin mittaisia tumppeja. Lahden seudulla olisi sen sijaan enemmän kuin tuhannen metrin tilaisuus valjastaa paikallinen infra hyötykäyttöön ja rakentaa tänne maailmankaikkeuden pisin hiihtotunneli. Pituutta sille tulisi 120 kilometriä ja asiakaskunta ulottuisi Asikkalasta pääkaupunkiseudun miljoonaväestöön.

Ei muuta kuin tykitetään lumet ja ajetaan ladut Päijännetunneliin.

Lumen vaatima jäähdytysenergia voitaisiin ottaa virtaavasta vesivoimasta. Eikä lumetuksen vaatimasta raaka-aineestakaan tulisi pulaa. Lainattaisiin vähän helsinkiläisten juomavettä.

Saataisiin tälle meidän kansallistapahtumallekin kunnolla mittaa. Olisi melko komeaa vetäistä 120 kilometrin Finlandia-hiihto yhdellä lenkillä. Juhannuksena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Brasilian presidentti Bolsonarolla on todettu koronavirustartunta
 10. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 11. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 12. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 13. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 14. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 15. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.