Pelastetaan ainakin lapset

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tiedotti hallituksen al-Hol-linjauksesta eduskunnassa maanantai-iltana. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sanna Marinin (sd.) hallitus onnistui vihdoin maanantaina tekemään al-Holin leirin suomalaisten kohtalosta poliittisen päätöksen, jota olivat viime päivinä edellyttäneet lukuisat tahot tasavallan presidentti Sauli Niinistöä myöten. Painetta oli kasvattanut myös oppositio välikysymyksellään. Eduskunta alkoi käsitellä välikysymystä tiistaina, joten hallituksen oli sitä ennen pakko suoristaa rivinsä selvitäkseen opposition hyökkäykseltä.

Kymmenkohtaisella linjauksellaan hallitus osoitti taiteilleensa tasapainoisesti harmaalla alueella, jota yhtäältä rajaavat lasten oikeudet ja toisaalta turvallisuusnäkökohdat. Saman, hyvin vaikeasti ratkaistavissa olevan yhtälön nosti esille myös tasavallan presidentti jo ennen hallitusta.

Niinistö ei kertomansa mukaan pyrkinyt vaikuttamaan välikysymyksen käsittelyyn ulostulollaan, ja Marin kiisti sen vaikuttaneen hallituksen linjaukseen. Kaksikko oli kuitenkin keskustellut asiasta tiiviisti, mikä selittänee, että hallituksen linjaus sisälsi runsaasti samoja elementtejä kuin Niinistön sitä edeltänyt julkinen yksityisajattelu.

Niinistön tavoin hallituskin lähti siitä oikeudellisesta ja myös moraalisesta lähtökohdasta, että lasten etu vaatii heidän kotiuttamistaan niin pian kuin mahdollista. Äitien palauttamiseen ei velvollisuutta ole. Hallitus ilmoitti myös harkitsevansa terrorismilakien kiristämistä, kuten Niinistö oli edellyttänyt.

Vaikka osa hallituksesta piti poliittista päätöstä tarpeettomana, se oli paikallaan. Onhan al-Holin suomalaisten kohtalosta kehkeytynyt paitsi oikeudellinen, myös läpeensä poliittinen kysymys. Nyt viranomaisilla on tukevampi selkänoja toimia lakien ja parhaan harkintansa mukaisesti, kun he alkavat tapauskohtaisesti punnita lasten kotiuttamista.

Valitettavasti linjaus jäi ehkä pakonkin sanelemana niin tulkinnanvaraiseksi, että se tuskin ratkaisevasti helpottaa viranomaisten tehtävää. Linjausta on jopa hallituksen sisällä luettu hyvin ristiriitaisesti sen jättäessä paljon pelivaraa käytännön asioissa.

Edes pääministeri ei osannut heti vastata, voidaanko leiriltä palauttaa myös aikuisia, jos se vastaa lapsen etua. Epäselvää on sekin, miten lapsen kanssa toimitaan, jos äiti ei halua palata tai häntä ei turvallisuussyistä voida päästää Suomeen.

Näiltä osin vastuu siirtyy viranomaisille. Se varmistaa, ettei kiivastelu pääty keskiviikon luottamusäänestykseen vaan saanee uusia kierroksia palautuslentojen lähestyessä. Tovin jatkunee ulkoministeri Pekka Haavistonkin (vihr.) piina. Toivottavaa silti olisi, että keskustelu kääntyisi myös siihen, mitä al-Holiin jääville 70 000 ihmiselle pitäisi tehdä ennen kuin tapahtuu kamalia. Tässä kansainvälinen yhteisö ei voi ikuisesti välttää vastuutaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.