Pääministeriltä petti harkinta

Ulkoministeri Pekka Haavisto ja koko Sanna Marinin hallitus nauttivat yhä eduskunnan enemmistön luottamusta. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Runsaan viikon ikäinen Sanna Marinin (sd.) hallitus vältti ensimmäisen karikkonsa onnistuneesti, kun eduskunnan enemmistö antoi ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr.) luottamuksensa opposition välikysymyksestä käydyn pitkän ja levottoman keskustelun päätteeksi.

Välikysymys kohdistui Haaviston tekemisiin koskien al-Holin leirillä olevien suomalaisten palautussuunnitelmia. Eduskunnan vapauttava päätös ei vielä päästänyt ulkoministeriä kokonaan pälkähästä, sillä oikeuskansleri tutkii vielä hänen toimiaan tapauksen tiimoilta saamiensa kantelujen perusteella.

Haaviston ja hallituksen selviäminen kuivin jaloin luottamus­äänestyksestä varmistui käytännössä jo maanantaina, kun hallitus onnistui lyömään lukkoon poliittisen linjauksensa valtionhallinnon suhtautumisesta al-Holin suomalaisiin. Pitkään odotettu linjaus osoittautui välikysymyksen merkittävimmäksi käytännön vaikutukseksi.

Vaikka lasten oikeuksia korostava linjaus kirvoitti hallituspuolueiden edustajilta vielä välikysymyskeskustelussakin monenkirjavia tulkintoja, se suoristi hallituksen rivit siinä määrin tiiviiksi, ettei oppositio voinut niitä hajottaa. Kiemurtelemaan joutui vain keskusta, jonka oli nyt tunnustettava, että leiriltä jouduttaneen kotiuttamaan myös äitejä. Maanantaihin asti keskusta oli vaatinut vain lasten ­pelastamista.

Kuin viime tingassa saavuttamaansa yhtenäisyyttä korostaen hallitus ryöpytti keskustelun aikana oppositiota yhtä paljon kuin oppositio hallitusta. Pisimmälle meni pääministeri Marin. Korostettuaan ensin hallituksensa pitävän kiinni oikeus­valtioperiaatteesta hän kysyi jatkoksi oppositiolta ja eritoten kokoomukselta, eikö se häpeä toimintaansa.

Samanlaisia heittoja on eduskunnassa kuultu ennenkin, mutta vain harvoin pääministerin suusta. Parlamentin pöytätapoja paremmin tuntevat arvioivatkin Marinin rikkoneen etikettiä piikittelyllään, joka ei vaikuttanut loppuun asti harkitulta.

Marin suivaantui kokoomuksen vaatimuksista kotiuttaa al-Holista vain lapsia, vaikka niin valikoiva toiminta on juuri todettu juridisesti vaikeaksi ellei mahdottomaksi. Populistinen puhe lienee harmittanut Marinia. Hänen olisi silti ollut syytä malttaa mielensä ja muistaa, että pääministeri on instituutio, jolta edellytetään enemmän kuin riviedustajilta.

Neuvomalla kokoomusta häpeämään Marin jätti vaikutelman, että hän olisi pääministerinä kyseenalaistanut toisen parlamentaarisen instituution: opposition oikeuden haastaa hallitus välikysymyksellä. Se oli rimanalitus, joka toivottavasti menee vielä tässä kohtaa pelkän kokemattomuuden tiliin eikä enää toistu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.