Myös Trumpilla tulisi olla rajansa

Donald Trump esiintyi vaalitilaisuudessaan samaan aikaan, kun häntä kohtaan nostettiin kongressissa syyte virkarikoksista. Jeff Kowalsky / Lehtikuva

Donald Trump jää historiaan ainakin yhdessä asiassa. Hänestä tuli keskiviikkona järjestyksessään kolmas Yhdysvaltain presidentti, joka joutuu vastaamaan teoistaan valtakunnanoikeudessa. Virkasyytteen nosti kongressin demokraattienemmistöinen edustajainhuone epäillen Trumpia vallan väärinkäytöstä ja kongressin lainkäytön estämisestä.

Trumpin arvellaan painostaneen omaksi edukseen Ukrainan johtoa tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Joe Bidenin toimia. Häntä syytetään myös kapuloiden asettamisesta kongressin rattaisiin virkarikostutkinnan aikana. Seuraavaksi tapaus etenee senaattiin, jolla on valta hyväksyä tai hylätä syytteet.

Trump liittyi nyt tahtomattaan harvinaiseen seuraan, sillä hänen edeltäjistään vain Andrew Johnson 1868 ja Bill Clinton 1998 kokivat saman kohtalon. Kumpikin sai lopulta jatkaa tehtävässään. Richard Nixonille olisi todennäköisesti käynyt huonommin, mutta hän ennätti erota itse 1974 ennen kuin hänen presidenttitiensä tukkinut Watergate-skandaali ehti edetä syyteharkintaan.

Trump on monesti tuonut julki tuohtumuksensa virkarikostutkintansa johdosta syyttäen sitä jälleen yhdeksi noitavainoksi. Silti hän voi odotella oikeudenkäyntiään turvallisin mielin. Senaattia hallitsee hänen oma puolueensa, ja republikaanit ovat tapauksen kaikissa käänteissä ilmoittaneet vapauttavansa presidenttinsä syytteistä. Näin myös tapahtuu, elleivät maailmankirjat mene parissa viikossa täysin sekaisin.

Yleisesti on pohdittu, kannattiko demokraattien viedä Trump valtakunnanoikeuteen asti lopputuloksen ollessa käytännössä selvä jo etukäteen. Voihan käydä niinkin, että läpeensä poliittiseksi osoittautunut prosessi kääntyy äänestäjien silmissä Trumpin eduksi ja tasoittaa hänen tietään uudelle nelivuotiskaudelle.

Demokraatit varmasti tiedostavat riskin, mutta ottivat sen silti. Heillä oli ilmeinen tarve näyttää järeimmällä mahdollisella tavalla, että he eivät hyväksy Trumpin omaa etua tavoittelevaa ja perustuslakia jatkuvasti koettelevaa toimintaa.

Trump on alusta asti saanut huseerata virassaan tavalla, joka tuskin olisi onnistunut yhdeltäkään toiselta presidentiltä. Ja vain siksi, että hän on Trump, jota politiikan normaalit lain­alaisuudet eivät ole näyttäneet koskevan. Republikaanit ovat valmiita sietämään omalta presidentiltään mitä tahansa, mutta demokraatit halusivat osoittaa, että kongressissa on puolue, jonka mielestä myös Trumpilla tulisi olla tehtävässään rajansa. Äänestäjien mielipide kuullaan ensi marraskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.