Vaikea ennuste ensi vuodesta

Ennuste Suomen talouskasvusta on vaatimaton, vaikka joitain myönteisiä merkkejä maailmalta on nähtävissäkin. Mirja Hussain / arkisto

Muutaman kasvun vuoden jälkeen Suomessa on varauduttu varsin heikkoihin talousnäkymiin. Bruttokansantuotteen lisäyksen on ennakoitu ensi vuonna putoavan vaatimattomaan yhteen prosenttiin tai jopa sen alle. Kasvun hiipuminen on heijastunut myös luottamukseen. Sekä kuluttajien että teollisuuden luottamusta mittaavat indeksit ovat olleet koko tämän vuoden miinuksella, positiivisten vuosien 2017 ja 2018 jälkeen.

Luottamusluvuilla on suora vaikutus reaalitalouteen, sillä teollisuuden heikko luottamus vähentää investointeja. Kuluttajien luottamuksen puute puolestaan vähentää kotitalouksien hankintoja – pieniä ja isoja. Kun kauppa ei käy, ei tavaraakaan tarvita entiseen malliin. Tuotantoa supistetaan ja työpaikkoja lähtee. Näin sekä kuluttajien että teollisuuden luottamus heijastuu suoraan siihen, miten Suomen työllisyystilanne kehittyy.

Tämän vuoden loppua kohti mentäessä työttömyyden lasku on tasaantunut. Lokakuussa työttömiä työnhakijoita oli Tilastokeskuksen mukaan enää 3 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vielä syyskuussa työttömyyden lasku oli kolme kertaa voimakkaampaa.

Suomen Pankki varoitti, että korkeasuhdanteen ajat Suomessa ovat ohi ja kasvu hidastuu. Se arvioi, että Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,3 prosenttia. Ensi vuonna talouskasvu hyytyisi 0,9 prosenttiin. Valtiovarainministeriö oli arviossaan hieman myönteisempi. Tämän vuoden kasvu olisi 1,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,0 prosenttia. Pankeista sekä Danske että OP ovat nostaneet ennustettaan tämän vuoden kasvusta. OP:n ennuste on 1,4 ja Dansken 1,5 prosenttia.

Yhteinen näkemys ennustuslaitoksilla on se, että tänä vuonna menee paremmin kuin ensi vuonna. Eroa on siinä, miten hitaan kasvun vaiheen kesto nähdään. OP on ensi vuoden ennusteissaan kielteisin: bkt kasvaisi vain 0,5 prosenttia.

Maailmalta on kantautunut viime aikoina hyviä uutisia. USA:n ja Kiinan kauppasota on väistymässä ainakin hetkellisesti eikä sopimukseton brexit juuri nyt näytä todennäköiseltä. Reaali­talouden kehitystä enteilevät pörssikurssit ovat nekin nousseet sekä USA:ssa että myös Suomessa. Suomi voi itsekin vaikuttaa talouskasvuunsa meneillään olevissa työmarkkinaneuvotteluissa. Pitkät sopimukset tuovat ennusteisiin kestävyyttä, palkkataso vaikuttaa viennin kilpailukykyyn.

Ennusteiden perusteella 1,0 prosentin talouskasvu ensi vuonna ei ole läpihuutojuttu. Se on kuitenkin se pohja, jolle valtion budjetti on rakennettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 3. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 4. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 5. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 6. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 7. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 8. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 9. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 12. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 13. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 14. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 15. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.