Kuolema kulkee Finlandia-hiihtäjän kannoilla

Ilkka Kuosmanen

Hyvä lukija, aion nyt paljastaa merkityksellisen elämän salaisuuden. Olen ollut itse asian äärellä oikeastaan jo vuodesta 2008.

Näiden 11 vuoden aikana on tapahtunut kaikenlaista. Olen ollut esimerkiksi isähahmona neljälle lapselle. Olen muuttanut kerran, maksanut tasaisesti asuntolainaa, tehnyt aika paljon polttopuita ja kulttuurijuttuja lehteen sekä viljellyt kaksi kertaa ruista. Nämä kaikki asiat ovat olleet omalla tavallaan merkityksellisiä.

Sittenkin ne jäävät toisarvoisiksi verrattuna siihen, että saavutan kohta tavoitteista suurimman eli hiihtoneuvoksen arvonimen. Sen saa suoritettuaan Finlandia-hiihdon pitkän matkan 15 kertaa.

Kieltämättä hieman hätkähdin, kun kuulin Finlandia-hiihdon kaavailevan kuningasmatkansa kasvattamista 50 kilometristä 65:een. Koska olen viime vuosina laiskistunut, en ole lainkaan varma, jaksaisinko hiihtää noin pitkää pätkää. Finlandia-hiihdon reittiin on vieläpä tarkoitus ottaa uudelleen mukaan mystiset ”Uskilan nousut” Hollolassa. Ne ovat itselleni tuntemattomia seutuja, mutta kai niissä jotain kieroa taikaa on oltava, kun kerran hiihdon tiedotuksessa niistä erikseen mainitaan.

Tuli siis kiire tarkistaa Finlandian tulosarkistosta, montako suoritusta hiihtoneuvoksen tittelistä vielä uupuu. Matikkapäätäni sotkee jonkin verran se, että kun lapset vielä olivat pieniä, olin sen verran rauhaton ja muutenkin sekaisin, että suksin Finlandian joinakin vuosina sekä perinteisellä että vapaalla tyylillä.

Helpotuksekseni sain huomata, että 15 pitkää matkaa tuli täyteen jo viime talvena. Minun ja hiihtoneuvoksen tittelin välissä seisoo enää pieni muotoseikka. Joinakin vuosina lumitilanne on ollut niin surkea, että pitkä matka on lyhennetty lähes puoleen. Nähtäväksi jää, tulkitseeko hiihtoneuvostittelitoimikunta lyhennetyn pitkän pitkäksi vai lyhyeksi.

Hiihtoneuvoksen arvonimeen ei tiettävästi kuulu rahallista korvausta. Kaikki neuvokset saavat kuitenkin värikkään pinssin, kullatun plakaatin ja diplomin arvokkaassa kahviseremoniassa. Kyllä kelpaa. Mutta mikä sitten eteen?

Tämän virstanpylvään saavutettuani putoan eräänlaiseen kannustinloukkuun, sillä ikineuvoksen arvonimeä minun on mahdotonta saavuttaa. Se on varattu niille, jotka ovat hiihtäneet kaikki Finlandiat vuodesta 1974 alkaen.

Ikineuvoksen titteli on yhtä aikaa kunnia ja taakka. Kirjailija Juha Itkonen, ikineuvoksen poika, sivuaa asiaa kirjeromaanissaan , jossa hän käsittelee Kjell Westön kanssa monia muitakin kulttuurikysymyksiä. Itkosella on ollut jo pitkään tapana hiihtää Finlandia isänsä kanssa. Itkosen mukaan hänen isänsä hiihtämistä ruokkii kuitenkin nykyisin enemmän ikineuvoksen asemaan liittyvä suorittamisen pakko kuin hiihtämisen riemu. Jos hiihto jää väliin, tittelin menettää.

Koska joitakin päämääriä on elämässä kuitenkin hyvä olla, aion itse ottaa tavoitteeksi yksinkertaisesti hengissä pysymisen. Tuoreimpien terveystutkimusten mukaan ( 12.12.) jo yksi noin tunnin lenkki viikossa vähentää kuoleman todennäköisyyttä tarkalleen 27 prosenttia. Eri asia tietysti on, hiihtääkö noutaja nopeammin niissä Uskilan nousuissa.

Finlandia-hiihto vastaa toimittaja Kuosmaselle

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 2. Myrsky katkonut sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 3. Oodin puukotuksen uhrin vammat ovat luultua vakavammat, poliisi tutkii tapon yrityksenä
 4. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 5. Myrsky riepottelee sekä maalla että merellä – roudan vähäisyyden vuoksi puut saattavat kaatua myrskyssä normaalia herkemmin
 6. Sykkeen R-kioski Lahdessa lahjoitti 1000 euroa urheiluseura Salpikselle
 7. Ostarilla: Tonttilan ostari on olohuone, joka sykkii elämää karun ulkokuoren takana, katso kuvagalleria
 8. Lukijalta: Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Päätökset Lahti Energiasta tehdään oikeiden tietojen pohjalta
 9. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 10. Minisalpausselkä veti hiihtäjiä ympäri Etelä-Suomen, katso kuvat
 11. Konserttiarvio: Diandra sytytti Bond-huuman Sibeliustalossa
 12. Päijät-Hämeen tanssiala palkitsi Jannika B:n Kultaiset askeleet -gaalassa
 13. Näkökulma: Pelaaminen voi olla tavoite – jotain on mennyt pieleen jo ennen kuin nuori hautautuu kotiinsa
 14. Rovanperä teki historiaa nousemalla palkintopallille Ruotsin kurarallissa – Brittikuljettaja Evans otti voiton
 15. Sydämen eteisvärinä iskee yhä useampaan – kehnosti hoidettu verenpainetauti on tavallinen syy joskus päiväkausiakin kestävään tykytyskohtaukseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.