Haaviston piina jatkuu yli joulun

Johanna Ojala-Niemelän (sd.) johtama perustuslakivaliokunta alkoi käsitellä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimista jätettyä muistutusta perjantaina. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei saanut kauan huokaista helpotuksesta selviydyttyään ehjin nahoin eduskunnan välikysymysäänestyksestä.

Vaikka eduskunta osoitti hallituspuolueiden äänin luottavansa yhä Haavistoon koskien hänen toimintaansa al-Holin leirin suomalaisten kotiuttamista koskevassa asiassa, oppositiossa epäily jäi kytemään. Vain vuorokausi äänestyksen jälkeen kymmenen opposition edustajaa jätti perustuslakivaliokunnalle muistutuksen. Siinä pyydetään tutkimaan ulkoministerin toiminnan laillisuus täsmälleen samassa asiassa, jossa hän sai eduskunnan enemmistöltä puhtaat paperit.

Perustuslakivaliokunta käsitteli muistutusta heti perjantaina. Se antoi Haavistolle ja tapaukseen liittyvälle konsulipäällikkö Pasi Tuomiselle kolmisen viikkoa aikaa antaa lausuntonsa. Tulevat pyhät huomioon ottaen aikataulu on niin kireä, että Haavistolle tuskin lienee epäselvää, mihin tarkoitukseen hän aikansa välipäivinä käyttää.

Ministerin toimien laillisuuden saattaminen perustuslaki­valiokunnan punnittavaksi on vakava asia, sillä se voi äärimmillään viedä ministerin valtakunnanoikeuteen, jos eduskunta niin päättää. Kynnys on tosin hyvin korkealla, sillä viimeksi valtakunnanoikeus kokoontui yli neljännesvuosisata sitten, 1993. Ex-ministeri Kauko Juhantalo tuomittiin silloin vuoden ehdolliseen vankeuteen virkavelvollisuuden rikkomisesta ja lahjuksen ottamisesta.

Valtakunnanoikeuteen saakka eivät Haavistoa ole sanojensa mukaan vielä passittamassa hänen vastuunsa perään kyselevät opposition edustajat, mukaan lukien päijäthämäläiset Jari Ronkainen (ps.) ja Kalle Jokinen (kok.). He haluavat vain selkoa kysymyksiin, joihin Haavisto ei heistä mielestään antanut riittäviä vastauksia välikysymyskeskustelun kuluessa.

Eritoten valiokunnan halutaan tutkivan, onko Haavisto painostanut virkamiehiä tekemään lainvastaisia päätöksiä ja toiminut itsekin laittomasti kammetessaan konsulipäällikköä pois tehtävästään, kuten tämä on julkisuudessa väittänyt.

Epäilyt ovat niin raskaita, että ne olisivat jo julki tullessaan saattaneet horjuttaa Haaviston jakkaraa nähtyä vakavammin, ellei koko Rinteen hallitus olisi sattunut kaatumaan samaan ­aikaan. Siksi lienee myös Haaviston maineen kannalta paikallaan hankkia niistä perustuslakivaliokunnan näkemys, jotta pöytä saadaan tältä osin puhtaammaksi.

Ei toivottavasti ole liikaa vaadittu, että valiokunta malttaa tarkastella asiaa puhtaasti juridisista lähtökohdista eikä ryhdy politikoimaan sillä enempää kuin eduskunnassa on tähän mennessä jo tapahtunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.