Joulurauhaan kannattaa virittäytyä jo matkalla

Hanna Myyrä

Joulun menoliikenne on jakaantunut tänä vuonna monelle päivälle, mikä on aina hyvä asia. Erityisiä ruuhkia ei pääse syntymään.

Silloin kun ajetaan ruuhkassa ja jonossa, monet valtaa joulumielen sijaan alkukantainen kilpailuvietti. Se ei sovi liikenteeseen ylipäätään ja kaikkein vähiten joulun aikaan, kun pitäisi olla tärkeintä varmistaa, että oma autolasti ja myös muut tiellä liikkujat pääsevät perille, vaikka vähän myöhässäkin.

Perillä odottavat kyllä ymmärtävät esimerkiksi kelin vaatimukset, usein jopa paremmin kuin ne, jotka matkaa tekevät. Tuskin kukaan toivoo, että voi kunpa odotetut vieraat kaahaisivat ylinopeutta ja tekisivät vaarallisia ohituksia, jotta olisivat paikalla minuutilleen.

Liikenneturva on havainnut, että joulun menoliikenne vaatii enemmän kuolonuhreja kuin paluuliikenne. Osin syynä on se, että viimeisen työpäivän jälkeen lähtee moni yhtä aikaa tien päälle ja ruuhkia syntyy. Vaikkei aina ole liukasta, on takuuvarmasti pimeää. Myös tien märkyys voi aiheuttaa ongelmia, jos auton alla on kuluneet renkaat.

Kolmen edellisen joulun menoliikenteessä on kuollut yhteensä 100 ihmistä (18.-24.12.) ja näistä liki puolet 22.-24. joulukuuta. Mitä lähemmäs joulua matkaan lähdetään, sitä enemmän se vaatii uhreja.

Paluuliikenteessä kuolleita on ollut kolmen joulun aikana 76 (25.-31.12.). Sekin on liikaa, vaikka määrä on alhaisempi kuin menoliikenteessä.

Yleisimpiä jouluajan vakavista onnettomuuksista ovat nokkakolarit. Väärälle kaistalle on ajauduttu paitsi liukkauden vuoksi, myös siksi, että kuljettajan huomio on ollut muualla kuin ajamisessa.

Liikenteessä kulkeminen on aina joukkuepeliä, vaikka ei käyttäisi joukkoliikennevälinettä. Muiden siirrot ja aikeet täytyy ottaa huomioon, ja muille täytyy antaa oma paikkansa. Muissakin autoissa on oikeita ihmisiä, ja he etenevät parhaansa mukaan.

Joukkoliikenne on kuitenkin oivallinen ratkaisu myös joulun ajan matkustamiseen. Junissa on joulunaikaan 600 000 matkustajaa, ja suosituimmat bussivuorotkin myytiin loppuun hyvissä ajoin.

Olen siitä onnellisessa asemassa, ettei minun tarvitse lähteä jouluna minnekään. En aja talvella maanteillä muutenkaan, eikä mikään saisi minua autojonoihin pimeän ja liukkaan aikaan.

Vaikka etenkin huonot olot vaativat ajonopeuden pudottamista, pidän kohtuullisena sitä, että valtateillä ei ajeta kuuttakymppiä paitsi kuin aivan poikkeuksellisissa tuiskuissa. En lähde ehdoin tahdoin tien tukkeeksi.

Yhtä lailla pidän kohtuullisena sitä, ettei ylintä sallittua nopeutta pidetä alimpana hyväksyttävänä. Liikenteessä on turhan paljon niitä, jotka pitävät nopeusrajoitusten noudattamista pelkkänä kiusantekona itseään kohtaan.

Joululiikenne sujuu hyvin, kun pitää huolta siitä, että autossa on kaikki kunnossa ja siitä, että kuljettaja suhtautuu matkantekoon joulumielellä. Aikataulut voi laatia niin väljiksi, että ehtii tarvittaessa myös pitää taukoja.

Sitä paitsi autossa on hyvä laulaa. Urku auki ja joululaulut raikumaan, niin matkanteko sujuu kuin jouluinen rekiajelu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 2. Nyt pitää tehostaa pintojen putsausta – lue siivousvinkit virusten karkotukseen
 3. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 4. Videokonsertti: Katso ja kuuntele Sinfonia Lahden konsertti tästä
 5. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 6. Uskaltaako kotiinsa tilata nyt siivoojaa? Lahtelainen siivousalan yrittäjä kertoo, miten vastuullinen epidemiasiivoaja toimii
 7. Yle: Pankin työntekijä tunnusti kavaltaneensa lähemmäs miljoonan
 8. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 9. Järvien vedenpinnat ajankohtaan nähden ylhäällä Hämeessä, samoin pohjaveden tasot
 10. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 11. Iisalmen Sanomat: Itä-Suomen avi otti valvontaansa Attendon hoivakodin, jossa kahdeksan vanhusta kuoli koronaan
 12. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 13. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 14. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 15. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.