Kansan mieli ehtii vielä elää

Suomen Pankista on ennenkin löydetty presidenttejä tasavaltaan. Nykyinen pääjohtaja Olli Rehn nousi IS:n gallupissa jo kakkoseksi. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Presidentinvaaleihin on vielä runsaat neljä vuotta, mutta se ei estä arvuuttelemasta jo nyt, kuka aikanaan valitaan Sauli Niinistön seuraajaksi kansakunnan kaapin päälle.

Tuoreimpia aineksia spekulaatioihin tarjosi joulun alla Ilta-Sanomat mielipidemittauksellaan (IS 23.12). Sen kärjessä komeili vähemmän yllättäen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), Niinistön kovin haastaja kaksissa edellisissä vaaleissa. Hyvä kakkonen oli pääjohtaja Olli Rehn (kesk.) Suomen Pankista, mistä ennenkin on löydetty maahan presidenttejä.

Tilanne on takavuosilta varsin tuttu, sillä edellisten vaalien kakkoset ovat usein komeilleet varsin pitkään ja tosinaan aivan loppuun asti kärkipäässä myös seuraavien vaalien ennakkosuosikkeja listattaessa. Hyvä esimerkki on Niinistö, joka ensiyrityksellään 2006 hävisi vain niukasti istuvalle presidentille Tarja Haloselle saaden siitä niin hyvät pohjat seuraaville yrityksilleen, että niistä tuli melkein pelkkä läpihuutojuttu.

Haavisto on pyrkinyt presidentiksi jo kahdesti, eikä hassummin tuloksin. Vuonna 2012 Haavisto onnistui nostattamaan suoranaista hurmosta raivatessaan tiensä toiselle kierrokselle, jolla hän antoi Niinistölle kelpo vastuksen. Toiselle sijalle hän ylti myös 2018, mutta hurmoksesta ei enää ollut näkyvissä merkkejäkään Niinistön tullessa valituksi maanvyöryllä suoraan ensimmäisellä kierroksella.

Merkkejä Haaviston suosion kääntymisestä hitaaseen mutta johdonmukaiseen laskuun on nähtävissä myös IS:n tuoreen kyselyn tuloksissa, vaikka niitä ei voi suoraan verrata edellisiin kyselyihin. Oma vaikutuksensa lienee ollut silläkin, että IS:n kysely osui samaan aikaan, kun kohu Haaviston toimista al-Holin suomalaisten kotiuttamiseksi velloi kovimmillaan.

Varsin vaatimattomalla 17 prosentin kannatuksellaan Haavisto toki erottui yhä selvästi muista mahdollisista ehdokkaista, joita kyselyssä tarjottiin vaihtoehdoiksi. Häntä kuitenkin suosi, että hän oli listan ainoa vihreä ehdokas. Esimerkiksi Jussi Halla-aho (ps.) olisi varmasti saanut suuremman kuin kuuden prosentin kannatuksen, jos samalla listalla ei olisi ollut myös Laura Huhtasaari.

Tältä osin tilanne selkiytyy täydellisesti vasta, kun puolueet ovat nimenneet ehdokkaansa seuraaviin vaaleihin. Vasta silloin tiedetään varmasti, mistä joukosta Niinistön seuraaja valitaan. Se nimilista voi olla tämän päivän valossa yllätyksiä tulvillaan. Ehkä Haavistoakaan ei nähdä enää ehdolla, jos hän vaikkapa sattuu ryvettymään al-Hol-sotkussa nähtyä pahemmin.

Sitä paitsi neljä vuotta on politiikassa ikuisuus. Kuka olisi vuonna 1990 osannut aavistaa, että kansa valitsee 1994 presidentikseen Martti Ahtisaaren, harmaaksi luullun virkamiehen harmaaksi tiedetystä ulkoministeriöstä?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 3. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 4. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 5. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 6. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 7. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 8. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 9. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 12. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 13. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 14. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 15. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.