”Yleiset syyt” eivät enää kaada hallituksiamme

Jukka Airo

Kulunut vuosi jää historiaan ainakin siksi, että meillä kaatui peräti kaksi hallitusta kesken kaiken. Pitkäänhän ehdittiin tottua siihen, että hallitukset istuvat kerrallaan enemmän tai vähemmän samassa kokoonpanossa aina vaalikauden alusta loppuun.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaatoi Sipilä itse vain vähän ennen kevään vaaleja sen päädyttyä umpikujaan sote-uudistuksen valmistelussa. Vaalien jälkeen nimitetty Antti Rinteen (sd.) hallitus sortui epäluottamukseen, jota keskusta tunsi pääministeriä kohtaan.

Molempien hallitusten kohtalon sinetöivät puhtaasti sisäpoliittiset paineet. Aina ei ole ollut niin. Suomessa on ollut aika, kun hallituksille ei riittänyt eduskunnan enemmistön tuki. Sen lisäksi niiden piti nauttia tasavallan presidentin ja ennen kaikkea itäisen naapurimaamme luottamusta päästäkseen valtaan ja pysyäkseen siinä.

Presidentti J. K. Paasikiveä on moitittu liiasta nöyristelystä sodat voittanutta Neuvostoliittoa kohtaan, mutta yhdessä asiassa vanha maan isä oli jyrkkä. Hän ei päästänyt Kremliä puuttumaan hallitustemme kokoonpanoihin.

Paasikiveä seurannut Urho Kekkonen ei ollut yhtä jämäkkä. Heti ensimmäisellä kaudellaan hän kaatoi K. A. Fagerholmin enemmistöhallituksen nimitettyään sen vain muutamaa kuukautta aiemmin. Ja vain siksi, että neuvostojohto suhtautui vainoharhaisesti tiettyihin hallituspuolueisiin ja ministereihin, joissa se oli aistivinaan vaarallista revanssihenkeä.

Ulkoministeriössäelämäntyönsä tehnyt Paavo Rantanen muistelee Fagerholmin hallituksen surullisia vaiheita kirjassaan . Se antaa 61 vuoden takaisista tapahtumista tämän päivän valossa hyytävän kuvan.

Yöpakkashallituksessa vaikuttivat SDP, maalaisliitto (nykyinen keskusta), kokoomus, RKP ja kansanpuolue. Niillä oli eduskunnassa selvä 136 paikan enemmistö. Se ei kuitenkaan ollut tarpeeksi, koska hallitus oli Neuvostoliiton mielestä syntinen jo syntyessään, kuten ulkopolitiikan moniosaaja Max Jakobson jo tuolloin osuvasti kiteytti.

Kreml alkoi protestiksi painostaa Suomea. Se veti suurlähettiläänsä kotiin, jäädytti kaupankäynnin ja vilautti aina yhtä pelottavaa YYA-korttia. Maalaisliitto ymmärsi yskän ja jätti hallituksen, joka kaatui siihen.

Kekkonen myhäili tyytyväisenä taustalla, sillä tapaus silotti hänen tietään seuraavalle kaudelle. Samalla kuitenkin syntyi vaarallinen ennakkotapaus, jonka seurauksena maahan ei vuosikymmeniin nimitetty itänaapurille epämieluisaksi arveltua hallitusta. Suomi alkoi suomettaa itseään.

”Yleiset syyt” hellittivät vasta, kun Neuvostoliitto alkoi natista liitoksissaan. Siitä pitäen suomalaiset ovat saaneet taas päättää ihan itse, minkä väriset hallitukset maatamme hallitsevat. Vierailta valloilta ei ole kysytty eikä niiden ajatuksia arvailtu.

Yhdessä asiassa yöpakkasten perintö elää silti, arvioi Rantanen. Se näkyy tavassa, jolla mahdollinen jäsenyytemme Natossa usein demonisoidaan turvallisuuspoliittisessa keskustelussamme. Nähtäväksi jää, tohtivatko päättäjämme koskaan ottaa itsenäisyytemme myös tältä osin täydellisesti omiin käsiimme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.