Kriisien vuosikymmenestä kannattaa ottaa opiksi

Markus Pirttijoki

Kuluvaa vuosikymmentä on jäljellä vajaat kolme päivää. Mitä siitä jäi käteen?

Itselleni jäi yksi sana yli muiden ja se on ”kriisi”. Sellainenkin termi kuin ”Eurooppa natisee liitoksissaan” tuli kuulluksi liian monta kertaa, ja aina taustalla oli joku kriisi.

Menimme kriisistä toiseen. Kun yksi kriisipesäke saatiin taltutettua, nurkan takana väijyi jo seuraava. Ja aina me natisimme liitoksissamme.

Vuosikymmenen alkua leimasi euron kriisi. Se alkoi oikeastaan jo edellisellä vuosikymmenellä, kun yliahneet pankkiirit ja ylivelkaantuneet kansalaiset osuivat samoihin bileisiin. Keskuspankit pumppasivat pankkien verenkiertoon miljardeja miljardien perään ja paketti pysyi kasassa, mutta euro­kriisi jäi.

Eurokriisissä oli kyse epäluulosta ja epäluottamuksesta. Eurooppa oli kovaa vauhtia jakautumassa hommansa hoitavaan pohjoiseen ja välinpitämättömään etelään. Eurokriisin kärjistyminen aseelliseksi konfliktiksi ei ollut kaukana.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa ei muusta puhuttukaan kuin eurosta ja kriisistä. Muistan kuinka yritimme juontajaparini Timo Haapalan kanssa tuoda Maikkarin vaalitenttiin mukaan arvoja. Joko keskustelu lässähti tai puoluejohtajat onnistuivat johdattamaan niistäkin puheen Kreikkaan sekä ”takuuksiin ja vakuuksiin”.

Sitten tulivat vaalit ja se iso jytky. Suomen poliittinen kenttä ei ollut enää entisensä. Jytkyvoittaja jäi oppositioon.

Kataisen Sixpack-hallitus keinui kuin lastu laineella. Ensin lähti vasemmisto ja siten Katainen. Stubb jatkoi pääministerinä, ja sitten lähti vihreät. Hallitus kutistui kuin pyy maailmanlopun edellä. Se oli hallituksen kriisi.

Seuraavalla vaalikaudella edessä oli uusi kriisi: pakolaiskriisi. Ja jälleen Eurooppa natisi liitoksissaan. Turvapaikanhakijoita alkoi valua etelästä ja idästä. Suomikin sai bussilasteittain huomiota.

Tuo kriisi osoitti, miten huonosti olimme aluksi valmiita ottamaan isoa joukkoa tulijoita vastaan.

Pakolaiskriisiä seurasi mielipideilmapiirin kriisi. Suomi jakautui niihin, joiden mielestä tulijoita pitää auttaa, sekä niihin, joiden mielestä tulijoita ei pitänyt laskea maahan ensinkään.

Sosiaalinen media toimi äärettömän tehokkaana kaiuttimena: vaikka ääni oli peräisin kuinka pienestä lähteestä, sen sai vaikuttamaan isolta.

Trumpista tuli USA:n presidentti 2017. Hän aloitti välittömästi nokkapokan Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa. Kauppasodan uhka ei ole vieläkään lopullisesti hälvennyt.

Venäjältäkin löytyi kova kaveri. Putin, Xi ja Trump pelaavat nyt korttia kolmestaan. Euroopalle ei tässä pelissä ole annettu edes takapirun paikkaa.

Euroopassa ja Suomessa osana Eurooppaa on ajauduttu siihen pisteeseen, että olemme kovin erimielisiä kovin monesta asiasta. Vastakkainasettelusta on tullut oma kriisinsä. Se antaa pelitilaa näille kolmelle edellä mainitulle herralle.

Kriiseissä on se hyvä puoli, että aina niistä on mahdollista oppia. Tästä vuosikymmenestä kannattaa ottaa opiksi se, että ihan kaikesta ei tarvitse olla eri mieltä ja yhteen hiileen puhaltamisellakin on arvonsa. Ja se kannattaa opetella mieluummin nyt eikä vasta sitten kun seuraava kriisi on päällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.