Hyvä ajankohta katsoa eteen ja taakse päin

Hanna Myyrä

Väitetään, että onnellisia ihmisiä ovat ne, jotka kykenevät elämään hetkessä ja nauttimaan pienistä asioista. On taito iloita vaikkapa kauniista talvimaisemasta, linnun laulusta, yhdessä olosta ja hyvästä kirjasta. Se lisää onnellisuutta.

On kuitenkin terveellistä myös suunnitella tulevaa ja välillä katsoa taaksekin päin. Katse kannattaa ulottaa riittävän kauas, jotta näkee, miten elämä on kuljettanut sekä mitä omalla paikkakunnalla, valtakunnassa ja maailmassa on tapahtunut. Se antaa perspektiiviä ja suhteellisuudentajua myös ­tulevaan.

Mikäpä olisi parempi hetki katsastaa sekä taakse että eteen päin kuin juuri vuodenvaihde. Vuosikatsauksia ja vuositilastoja tulvii, ja monet tiedotusvälineet kokoavat politiikan ja maailman tapahtumat nippuun.

Omasta elämästään muistaa varmaankin sen, mikä on ollut itselle tärkeää ja merkittävää. Ehkä optimistille jäävät paremmin mieleen positiiviset asiat ja pessimistille negatiiviset.

Ei ole tietenkään syytä kaunistella totuutta, jos mennyt vuosi on ollut syystä tai toisesta kehno. Opiksi siitä voi kuitenkin yleensä jotakin ottaa ja jatkaa eteenpäin aiempaa viisaampana.

Vuodenvaihteessa on tapana toivottaa onnea uudelle vuodelle. Onnea tarvitaan, mutta pelkästään onnellisten sattumusten varaan ei paljon kannata rakentaa.

Kaikkeen ei voi vaikuttaa, mutta suunnitelmia tulevaisuuden varalle on hyvä tehdä. Harva saavuttaa mitään suunnittelematta tai tekemättä työtä sen eteen – lottovoiton varaan rakentajat pettyvät varmasti.

Hyvät suunnitelmat ovat sellaisia, että ne joustavat tilanteiden ja sattumusten mukaan, ja toki joskus joutuu toteamaan, että on tarpeen tehdä uusi suunnitelma. Aikaperspektiivinä yksi vuosi on tosiasiassa lyhyt, mutta suunnitelmiinsa voi tehdä myös välietappeja ja juhlia niiden saavuttamista.

On ainakin yksi seikka, jota kannattaa suunnitella etukäteen sen verran kuin se on mahdollista: ikää tulee lisää. Se koskettaa ­jokaista.

Käyttämäni some-kanavat ovat pitäneet omalta osaltaan huolta siitä, etten pääse unohtamaan ikääni. Ne tarjoavat yhä useammin sijoitusvinkkejä, jotta osaisin hyvissä ajoin varautua eläkeiän koittamiseen. Alkaa tulla se vaikutelma, että kaikkien pitäisi ryhtyä sijoittajiksi, oli osaamista siihen tai ei.

Tosiasiassa aloin varautua vanhuuteen jo parikymmentä vuotta sitten ottamalla niin kutsutun vapaaehtoisen eläkevakuutuksen. Siitä ei oikeastaan pääse eroon, vaikka pitäisi muita varautumiskeinoja kannattavampina.

Iän tuloon pitäisi varautua myös pitämällä huolta kunnostaan ja elämällä terveellisesti. Hyvä kunto auttaa nauttimaan nykyhetkestä, eikä sitä sen vuoksi ole syytä nähdä vain keinona välttää laitoshoito.

Myös unelmointi edistää hyvinvointia, ja rakettien paukkeessa voi haaveilla ihan mistä vain.

Omat haaveeni ovat yksinkertaisia: Mahdollisimman paljon luonnossa liikkumista ja vähintään 160 lintulajin havaitseminen, että tämänvuotinen saldo ylittyy. Lapissa täytyy päästä käymään vähintään kerran myös vuonna 2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 3. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 4. Lukijalta: Hanhia rääkätään tahallaan puistoissa
 5. Lahden Talojen senioritalossa Kerinkalliossa asuva Milla Scott on huolissaan koronaviruksen leviämisestä yleisissä tiloissa – "Pitäisi tehdä enemmän"
 6. Maakuntarajan sulkeminen sai joidenkin hulluuden kukkimaan - ensimmäinen päivä Levannon tarkastuspaikalla Nelostiellä sujui pääosin rauhallisesti
 7. Lukijalta: Koronavirus pakotti heittämään vanhat toimintamallit äkkiä romukoppaan
 8. Lukijalta: Kaupungin hankkeissa ja henkilöstössä on paljon löysää
 9. Vesilinnut pääsevät syksyllä omaan kotiin – Heinolan Lintutarhalle rakennettavassa talossa on 450 neliötä ja erikoinen viherkatto
 10. "Söin väkisin, vaikka ei ollut nälkä eikä tehnyt mieli" – Henriikka Pitkänen, 33, opetteli personal trainerin avulla uudet ruokailutottumukset, laihtui ja rakastui amerikkalaiseen jalkapalloon
 11. Ikivihreät iskelmätähdet eivät suostu sammumaan – koronavirus katkaisi yli 70-vuotiaiden tähtien keikkaputken, mutta usean ura jatkuu edelleen
 12. Kisajärjestäjiä koetellaan kovin autourheilussa Lahden seudulla – ensin leuto talvi, nyt korona
 13. Ira Blomberg-Kantsilan kolumni: Uimahalliuskovainen väijytti minut – ja vieläpä lähes alastomana
 14. Portit auki – kummankin puolen Kimolan sulkua pannaan paikkoja kuntoon matkailijoita varten
 15. "Se oli taistelua joka vaiheessa" – Naisten asepalvelus täyttää huhtikuun alussa 25 vuotta, ja siitä on kiittäminen Kaarina Buure-Hägglundia

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.