Pääkirjoitus: Heikoin lenkki on keskusta

Hieman alle puolet äänestäjistä uskoo Sanna Marinin (sd.) nais­johtoisen hallituksen pysyvän koossa vaalikauden loppuun saakka. Markku Ulander / Lehtikuva

Vain vajaa puolet äänestysikäisistä suomalaisista, tarkemmin ilmaistuna 46 prosenttia, uskoo Sanna Marinin (sd.) hallituksen pysyvän koossa kuluvan vaalikauden loppuun asti. Heidän osuutensa on silti paljon suurempi kuin niiden, jotka arvelevat uuden hallituksen kokevan edeltäjänsä kohtalon ja kaatuvan ennen aikojaan. Tällä kannalla on Uutissuomalaisen tuoreen gallupin mukaan vain kolmannes äänioikeutetuista (ESS 30.12.).

Tuskin yllättävää mutta hallitukselle yhtä kaikki huojentavaa lienee sekin, että omat luottavat hallitukseen selvästi enemmän kuin vieraat. Jokaisen hallituspuolueen omien kannattajien keskuudessa ovat enemmistönä ne, jotka ennakoivat Marinin hallituksen pysyvän vallassa seuraaviin sääntömääräisiin eduskuntavaaleihin eli kevääseen 2023 asti.

Ennenaikaista loppua hallitukselle povaavat sankoin joukoin vain kahden suurimman oppositiopuolueen, perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajat. Heilläkin kyse voi olla enemmän hurskaasta toiveesta kuin lujasta uskosta.

Toiveajattelua toki saattaa olla aimo annos mukana myös hallituspuolueiden kannattajien näkemyksissä. Marinin hallitukselta kun ovat vielä suurimmaksi osaksi tekemättä sellaiset vaikeat ratkaisut, jotka vasta punnitsevat hallituksen kestokyvyn.

Ellei äkillisiä kriisejä ilmaannu jo ­aiemmin, ensimmäinen koetinkivi tulee vastaan kevään kehysriihessä. Silloin hallitukselta odotetaan työllisyyden parantamiseksi ensimmäisiä konkreettisia päätöksiä. Niitä ovat pohjustaneet Rinteen hallituksen asettamat kolmikantaiset työryhmät.

Työryhmien työskentely on tiettävästi sujunut kovin verkkaiseen tahtiin. Se kuulostaa pahaenteiseltä. Jos riittäviä keinoja ei synny työmarkkinajärjestöjen avulla, hallitus joutuu tekemään tarvittavat päätökset täysin omin päin kyetäkseen pitämään ohjelmansa tavoitteista kiinni. Haaste voi asettaa hallituspuo­lueiden kompromissikyvyn ylivoimaiselle koetukselle. Sama pätee kunnianhimoiseen ilmasto-ohjelmaan, jonka käytännön toteutus niin ikään odottaa yhä ratkaisujaan.

Hallituksen heikoin lenkki on keskusta, jonka kannatus valuu gallupeissa alaspäin kuin lehmän häntä. Keskusta ei nähtävästi ole kyennyt perustelemaan perinteiselle kannattajakunnalleen riittävän vakuuttavasti, miksi sen pitää olla mukana Marinin puna­vihreässä koalitiossa. Jos vastauksia ei ala löytyä ja kannatus jatkaa vajoamistaan, keskusta voi alkaa viimeisenä konstinaan tuntea ylivoimaista kiusausta loikata oppositioon. Se tietäisi koko hallitukselle ennenaikaista loppua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 3. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 4. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 5. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 6. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 7. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 8. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 9. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 12. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 13. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 14. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 15. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.