Anne Honkasen Esalainen: Nämä uudenvuodenlupaukset rikon taas

Anne Honkanen

Tänä iltana viimeistään moni miettii, millaisia ­lupauksia uudelle vuodelle antaa – siirrytäänhän nyt uudelle vuosikymmenellekin. Pohdin aina itsekin näihin aikoihin velvollisuudentuntoisesti, miten tekisin tulevasta vuodesta edellistä paremman.

En tosin enää vuosikausiin ole tehnyt yhtään uutta lupausta – vanhoilla on menty, ja aina yhtä huonoin tuloksin. Päätän, että nyt alan liikkua enemmän ja mussuttaa vähemmän herkkuja, mutta lupaukset ovat jääneet ajatuksen asteelle.

Jotenkin uudenvuoden ajankohta ei kannusta lupausten lunastamiseen. Uudenvuodenpäivänä on yleensä jäljellä vielä vuoden vaihteen herkkuja, jotka pitää tietysti ruokahävikkiä ehkäistäkseen syödä pois, eikä pimeä, kylmä ja mahdollisesti luminen sää innosta yhtään irrottautumaan kotilieden lämmöstä.

Tieteen Kuvalehden mukaan uudenvuodenlupausten tekemisellä on pitkä perinne. Vuoden vaihtuminen on luonteva hetki pohtia mennyttä ja ennakoida tulevaa, joten varmaan jotain ikiaikaista toimintamallia tässä seurataan.

Lehden mukaan jo muinaiset babylonialaiset tekivät uutenavuotena lupauksia noin 4 000 vuotta sitten. Babyloniassa luvattiin palauttaa lainatut työkalut takaisin omistajalleen. Lupaus oli konkreettinen ja elintärkeä, sillä Babylonian kulttuuri pohjautui maataloudelle. Ilman työkaluja seuraavasta vuodesta tulisi laiha.

Uudenvuodenlupausten tekemisen ajankohta ei Babyloniassa tosin ollut sama kuin meillä. Siellä lupaukset liittyivät uuden satokauden alkuun eli kevääseen.

Jotenkin babylonialaisten uudenvuodenlupaukset tuntuivat nykypäivän lupausten rinnalla helpommilta pitää. Niissä oli konkretiaa ja ne toimivat muiden eduksi. Ja ajankohta, kevät, olisi ollut meikäläisen makuun.

Luin vuosi sitten Ylen jutun näyttelijästä, joka tarkkojen uudenvuodenlupausten sijasta määritteli tulevalle vuodelle jonkin yhden sanan teeman. Teemoina oli esimerkiksi rohkeus tai rehellisyys. Näitä sanoja hän muistutteli mieleensä, kun tuli vaikea hetki.

Ajatus kuulosti kiinnostavalta: uusi vuosi on kuitenkin oivallinen hetki uusiin alkuihin. Aika monet niitä ilmeisesti kaipaavat, koska uudenvuodenlupauksista paljon puhutaan.

Lisäksi minuunkin on iskostunut syvään ajatus, että aina pitää pyrkiä hiukan parempaan, lite bättre, kuten eräs ruotsalainenkin sanoi.

Mikä sitten olisi sopiva teema ensi vuodelle? Siinäpä onkin sitten seuraava väännön paikka yksilölle, joka yrittää trimmata itsestään aina hiukan parempaa.

Mitäpä jos unohtaisikin ensi vuonna omaan napaan tuijottamisen ja yrittäisi keskittää tarmonsa ympäristön parantamiseen? Teemana voisi olla vaikka hyväntekeminen muille. Varsinkin alkuvuodesta sille on tarvetta, sillä vuoden alku on esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestöissä hiljaista: lahjoituksia tulee vähän.

Näyttelijän uudenvuoden­lupauksista kertovaan Ylen juttuun oli haastateltu myös lääkäriä, joka muistutti meitä armollisesti myös siitä harhasta, että ihmisyys ja ihmisenä oleminen olisi jotenkin hallittavissa ja kaikki ennustettavissa. Tämä lohduksi meille kaikille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.